自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

複式洋房

祖父母縱孫子孫女係遠古已出現的問題, 唔好將問題推比祖父母.

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 tel.852 於 11-2-1 11:27 發表

我有兩個小朋友, 通常一星期老人家幫手湊一、兩天.

初期我都有怪老人家縱小朋友, 後尾睇通在, 老人家湊小朋友係唔包教, 教應該係父母責任, 就算老人家唔幫手湊, 老人家想小朋友開開心心健健康康都很正常吧!

所以 ...

我同意教係父母責任, 小朋友都要有"獨立思考"能力, 個問題係係佢地未有依種能力時, 身邊其他人其實唔應該介入 (當我教囝時), 同埋唔應該做相反gei野.

佢地鍾意玩孫我明, 我都唔會旨意佢地教, 但當我教佢地時唔好做炸兩, 我只係想講依樣野.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 tel.852 於 11-2-1 11:45 發表

有時我老人家都會咁, 間中一次半次無所謂啦, 家教唔等於軍訓, 一家人和和氣氣都對小朋友都係好既, 但有時我真係唔想就會跟小朋友講唔可以 (唔係跟老人家講), 唔聽照做就會罰, 佢地就知道要拒絕. ...

點敢同老人家講, 始終果個係我父母.
所以咪係到呻晒佢.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

禁止訪問

男爵府

...所以好多人都唔想生小孩, 沒有小孩就唔會有這些遠古已出現及沒得解決的問題。

原帖由 E媽媽 於 11-2-1 11:34 發表
祖父母縱孫子孫女係遠古已出現的問題, 唔好將問題推比祖父母.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

怪獸祖父母 我家都有一對

子爵府

原帖由 emmypun 於 11-2-1 11:49 發表

點敢同老人家講, 始終果個係我父母.
所以咪係到呻曬佢.

同自己父母都有得講...
同人地父母...點講啊.....
我講佢又話我沒禮貌...

伯爵府

如果同祖父母關係吾差, 比佢地湊點都好過由工人湊呀, 祖父母點都會教下個細路點樣做人, 咩為之有禮貌, 工人就一定吾會啦.

子爵府

原帖由 tel.852 於 11-2-1 11:27 發表

我有兩個小朋友, 通常一星期老人家幫手湊一、兩天.

初期我都有怪老人家縱小朋友, 後尾睇通在, 老人家湊小朋友係唔包教, 教應該係父母責任, 就算老人家唔幫手湊, 老人家想小朋友開開心心健健康康都很正常吧!

所以 ...

非常認同你嘅講法

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 TobiMom 於 11-1-31 10:15 發表
我姑仔個仔係我奶奶湊 , 讀緊一年班 , 放學後要去補習 , 所以都幾趕 , 如果要食野 , 就要邊食邊行去補習舍, 但我奶奶話咁樣唔得 , 粒孫要坐低係麥當當或KFC食先得 , 不如叫補習舍改時間或者唔好補啦.... ...

但如果日日都係咁樣,對小朋友健康真係唔係咁好喎....

別墅

Agree

原帖由 pondlily 於 11-1-31 09:54 發表
如果唔係自己湊就無法,係自己湊既話最大責任都係父母,我奶奶婆婆都寵,但係對得最多都係我地,都要反思下

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 jessicashek 於 11-2-1 09:40 發表
我個仔係我阿媽揍, 佢就真係一d都唔縱呀, 阿仔怕佢仲多過怕我地呀, 我地可能見得少, 都唔捨得打同閙, 但係佢一見到阿婆會定d架, 唔會扭計, 而家4 yr, 係阿婆屋企就一定自己食飯, 自己做好多野, 但係一返嚟我地度就扮 ...

既然咁難得你媽咪渣正黎做, 我覺得你地要乘機同佢同一陣線咁教, 咁會仲易囉. 如果唔係第日你地同你個仔出街, 或者你地有左bb 要自己睇番大仔, 佢唔聽你地支苖咪大件事.

你老公可能只係費時煩, 覺得你媽咪教左就得... 我覺得唔係咁好.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 Sumyeema1 於 11-2-1 10:06 發表
我想講好耐,我c6應該系第一代港孩。

話說有日落毛毛雨,我o地無帶遮。

99: 點解唔帶遮?
c6: 費事羅
99: 下次帶出來,我幫你羅
我:唔系呀嗎,99, 佢成30+ 歲人,你重要幫佢羅o野? ...

咁恐怖, 哈哈哈, 佢當妳C6仲好細個, 佢可能想去接埋放工呀!!!

首頁

尾頁

跳至