婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有冇媽咪有坐骨神經痛?

如題.我尋日開始對腳痺痛,今日頂唔住去睇醫生,醫生話係坐骨神經痛.請問是否經常出現/間唔時出現,仲有可以做d咩? :-( :-(

大宅

Re: 有冇媽咪有坐骨神經痛?

我都係,可以用hotpad敷吓,
痛既時候唔好行咁多。

有需要可以叫醫生轉介你去做物埋治療

複式洋房

坦白果句丫,其實都冇咩可以做!
我剛在4月生完囡囡之後,就係6月中出現了這問題!
痛得死去活來!最後要call白車抬我入院!
政府醫生就幫我打左支止痛針咁law!
然後只好自己去睇私家醫生。
醫生都只能夠又再幫我打支止痛分針,然後比止痛藥同埋消炎藥過我!
最後就係轉介我去睇私家既物理治療!
好彩個物理治療師好ok,我睇左3次左右就已經好好多啦!

不過我留意到,當病發時,就真係要休息休息再休息!

男爵府

可以咁痛o架? 好在我而家食咗藥,就好轉咗.
irenewkol 寫道:
坦白果句丫,其實都冇咩可以做!
我剛在4月生完囡囡之後,就係6月中出現了這問題!
痛得死去活來!最後要call白車抬我入院!
政府醫生就幫我打左支止痛針咁law!
然後只好自己去睇私家醫生。
醫生都只能夠又再幫我打支止痛分針,然後比止痛藥同埋消炎藥過我!
最後就係轉介我去睇私家既物理治療!
好彩個物理治療師好ok,我睇左3次左右就已經好好多啦!

不過我留意到,當病發時,就真係要休息休息再休息!

複式洋房

大碼bb媽媽:

有好轉就要聽話呀!
唔好用不正確姿態抱小b!(我之前已經有一個冇抱囡囡啦!)
重有攞重野時要小心,盡量不再拿重物,否則好容易復發!

Take care!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

你地指坐骨神經痛係吾係由腰扯痛到落大腿或腳眼道???
無必要吾好打止痛針, 因為打得多d骨會腐架~
重有(我醫師話)荔枝,龍眼,酒 ,蝦蟹吾好食咁多, 如果吾係會痛多d呀!!
不如去針疚!!
我係係中醫到做姑娘, 見過有d人黎醫坐骨神經痛真係得架 .
你地問下你dfriend有無好中醫介紹∼∼(我吾想好似買廣告咁)

男爵府

好在我囝囝都3歲半,都唔洗抱lu.不過我都會留意坐得直d. thanks.希望你都唔好發作啦.
irenewkol 寫道:
大碼bb媽媽:

有好轉就要聽話呀!
唔好用不正確姿態抱小b!(我之前已經有一個冇抱囡囡啦!)
重有攞重野時要小心,盡量不再拿重物,否則好容易復發!

Take care!

男爵府

係呀,不如你pm個中醫良資料比我咪得囉.
ganbare 寫道:
你地指坐骨神經痛係吾係由腰扯痛到落大腿或腳眼道???
無必要吾好打止痛針, 因為打得多d骨會腐架~
重有(我醫師話)荔枝,龍眼,酒 ,蝦蟹吾好食咁多, 如果吾係會痛多d呀!!
不如去針疚!!
我係係中醫到做姑娘, 見過有d人黎醫坐骨神經痛真係得架 .
你地問下你dfriend有無好中醫介紹∼∼(我吾想好似買廣告咁)

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

大碼BB媽媽,

不如我email比你, 可否比你個email我∼∼

男爵府

我有一位骨脊科醫生可介紹如有需要我可 PM 資料給你們

別墅

我試過做了20多次針灸, 但效果只是做緊那幾個月份會無咁痛, 但停了無做後, 仲痛過以前, 我也不知是那個醫師技術問題還是此方法行不通, 但我是初期, 間唔中先痛, 我看跌打, 醫師話骨頭有問題最好是多d游水.

:-(

男爵府

我以前試過,係初中時,上上o下堂,
答完問題,想坐低,忽然間覺得好痛,痛到彈起.
之後去看普通科再轉介去骨科,照x-ray發現係
脊柱側彎.其實真係好普遍,因為係香港讀書要揹好重書包.而我又唔鍾意揹背long,成日揹埋一邊米攪成咁law...之後做o左成個月物理治療,加勁游水,配合腰部運動(物理治療師教的)先好番.
不過呢一年因為生過bb,而體重又增加左好多,
所以條腰又痛番.去看脊醫,比佢推番正條腰.
但係個過程十分辛苦.而家條腰”鬆”o西, 一定要做番多d運動,加強番d muscles o既承托力先得.
不過我都有看中醫調理,他說是”腎虛”要調理.
so far,覺得最有效係:
1)注意坐姿
2)看中醫調理身體
3)做物理治療
4)游水+每天做2次腰部運動
其實生過bb,條腰骨一定差do架啦...

:cry:

男爵府

想問下做咩拉根運動?
hoss 寫道:
雖然我仲未有小朋友 , 但係我有坐骨神經痛已經7年喇~
我好細個已經有....我睇左好多醫生都無用..中醫..私家..趺打..都試過......最後我去左政府專科睇骨科, 後來醫生叫我做手術 , 我緊係唔做啦...因為做完唔一定可以減低痛楚 , 後來我每一晚都做拉根運動 , 間唔中就去游水......因為只可以做到依d運動咋....有坐骨神經痛唔可以行咁多坐咁多...唔可以跑步...注意坐姿...要減少做家務ga~ 如果可以最好叫屋企人分擔下家務lar.....依家我好左好多....出年睇多一次醫生 , 如果係唔痛 , 可以唔洗再番去睇喇

別墅

hoss 寫道:
雖然我仲未有小朋友 , 但係我有坐骨神經痛已經7年喇~
我好細個已經有....我睇左好多醫生都無用..中醫..私家..趺打..都試過......最後我去左政府專科睇骨科, 後來醫生叫我做手術 , 我緊係唔做啦...因為做完唔一定可以減低痛楚 , 後來我每一晚都做拉根運動 , 間唔中就去游水......因為只可以做到依d運動咋....有坐骨神經痛唔可以行咁多坐咁多...唔可以跑步...注意坐姿...要減少做家務ga~ 如果可以最好叫屋企人分擔下家務lar.....依家我好左好多....出年睇多一次醫生 , 如果係唔痛 , 可以唔洗再番去睇喇

恭喜妳, 希望妳好番晒, 唔洗再受痛之苦.

男爵府

咁你真係要好好保護條腰.
hoss 寫道:
我都希望唔洗再比呢d痛折磨喇...真係好辛苦
我自己都準備要小朋友 , 希望有左陀住bb果時唔會番發啦

男爵府

我聽日約咗睇專科醫生,睇吓咩原因先啦.

首頁

尾頁

跳至