自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

比您個POST嚇親 兼入左來, 原來係隻雞

原帖由 cityowl 於 11-2-2 13:42 發表
唔知點解屋企要拜神,(今個星期起碼拜兩次)
又唔知點解要成隻雞咁拜,
拜完又無人識切,
點先可以正確地切靚靚隻雞,
各位靚靚太太有無人可以教一教我. ...
施比受, 更有福

禁止訪問

好媽媽勳章 陪月勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Yes, your title sounds so scary!

You just remove the thighs and wings first. Chop them into a few pieces. THen cut the chicken in half, then half the half alongside (in same direction). Then turn 90 degress, chop chop chop.

THen put eth back together again.

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 77777 於 11-2-2 13:44 發表

我都係 以為咩肢解

男爵府

http://www.youtube.com/watch?v=Ggp650wA6M4&NR=1

要隻雞涷斬...

施比受, 更有福

珍珠宮

畀面勳章

不過講開,雞我平時都係亂咁切,唔知有冇圖解切雞法呢 唔知難唔難呢

男爵府

醒目開學勳章

我都唔識用刀....用雞剪咋....但都唔錯....唔駛用好大力....唔怕剪到手....

最好用當然係 "孖人牌"($8xx)
其次"宜家"($10)都好用....

伯爵府

2018復活節勳章 熱血金章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

屋企有冇雞剪/廚剪?

我都唔適用刀斬, 但我會用刀+剪
1)斬頭, 頸, 腳
2)開邊
3)用剪剪去腿和亦, 再剪細佢哋
4)剩下來的雞hok, 用剪剪成長方型
5)砌好佢

珍珠宮

斬雞呀樓主 !!!
         ~~~酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆 ~~~

男爵府

重有一個:

http://www.youtube.com/watch?v=xTRNOLOPVe4&feature=related
施比受, 更有福

大宅

畀面勳章

原帖由 77777 於 11-2-2 13:44 發表

去片
斬雞示範

http://www.youtube.com/watch?v=Ggp650wA6M4&NR=1
[img align=left]C:\Documents and Settings\Student\My Documents\Stuff\My Pictures\a.jpg[/img]Aurora Borealis

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

http://www.youtube.com/watch?v=Ec3aQhKkISg&feature=related
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

男爵府

畀面勳章

Jasmine,我睇你咁斬雞真係覺得好好笑,不過我就唔識斬雞,每次我拎住把刀,都會整損隻手..

原帖由 Jasmine-4711 於 11-2-2 13:47 發表
Yes, your title sounds so scary!

You just remove the thighs and wings first. Chop them into a few pieces. THen cut the chicken in half, then half the half alongside (in same direction). Then turn 90 ...

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 Pigbaby 於 11-2-2 13:53 發表
我都唔識用刀....用雞剪咋....但都唔錯....唔駛用好大力....唔怕剪到手....

最好用當然係 "孖人牌"($8xx)
其次"宜家"($10)都好用....

我有孖牌雞剪,但係唔知點整先砌得返隻雞出黎

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 Bing.Jing 於 11-2-2 13:55 發表
係斬雞呀樓主 !!!

睇得出樓主應該係好心急,唔知點算先會諗到肢解出黎

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

侯爵府

畀面勳章

肢解 同 切雞 有o的唔同,
切雞通常係一件件切到好靚,
而 肢解 就通常係o的關節位度落手...

首頁

尾頁

跳至