0-6個月

跳至

首頁

尾頁

民房

我囡囡3個月大喇~~依家日日飲奶都會放聲大喊~反而啜啜就唔喊wo~~飲5安奶想同佢掃兩次風喇~~一飲就放聲大喊~~掃完風又放聲大喊~~唔肯再飲奶喇~~我應該點做丫??同埋我想知點解會咁樣~~唔該邊位可以教我丫~~??

大宅

我阿B都係咁呀, 真係好煩, 一餵就喊,~HELP

大宅

原帖由 sadhotline 於 11-2-5 01:34 發表
我囡囡3個月大喇~~依家日日飲奶都會放聲大喊~反而啜啜就唔喊wo~~飲5安奶想同佢掃兩次風喇~~一飲就放聲大喊~~掃完風又放聲大喊~~唔肯再飲奶喇~~我應該點做丫??同埋我想知點解會咁樣~~唔該邊位可以教我丫~~?? ...

我個囡同你個囡一樣~一飲奶就喊~啜啜就唔喊~

男爵府

I think you need to change milk powder, the doctor said maybe baby's digestive system does not 'cope well' with the existing milk powder

原帖由 vicky_2010/1/27 於 11-2-6 19:31 發表

我個囡同你個囡一樣~一飲奶就喊~啜啜就唔喊~

禁止訪問

民房

奶咀唔係0-6個月換一次咩?但係佢有時又乖乖飲曬喎!真係"凹"爆頭吖!

男爵府

我個b兩個月開始唔肯食奶,試過換奶粉及奶咀,無分別,依加4個月,每餐成個鐘先食得4安,點算?
不過佢瞓住食就好d,起碼唔喊。

大宅

我阿B, 都同你地一樣, 一飲奶就喊, 個頭扭左扭右. 不過, 我想知各位有同樣問題嘅BB, 係食緊乜奶粉, 用緊乜奶咀?
( 我阿B: 女, 四個月, 食A+1 舊裝, ChuChu十字咀)

別墅

我個BB都有咁嘅情況呀...但係佢出世到2個月都冇咁樣架...差唔多3個月嘅時侯就已經飲6安...點知佢3個幾月有小小鼻塞開始到而家啱啱4個月都係飲得嗰5安.仲要係開頭飲都OK...但飲到淨3安到嘅時候就開始喊同攞手推開支奶啦...唉...見到佢咁真係擔心...仲有個問題係佢有得瞓就唔駛食...一日瞓到黑...我好擔心佢係咪唔舒服呀...有冇人幫到我或者同我一樣有咁嘅情況呢...比啲意見我呀...唔該

洋房

我個BB都係咁,之前都無呢個問題,而家每次食奶都好似同佢搏鬥咁…仲抆到成頭濕曬…點算好???

別墅

係咪而家啲BB係咁呢...我大女同二女.都冇咁嘅情況,真係好頭痛呀...開奶茶試過又唔見有咩效,唉...點算

別墅

回覆 10# debby1105 的文章

你有冇試過同佢"碌"雞蛋呀...我大女同二女都得架,因為佢太多風.所以唔飲奶.你可以試埋呢個方法呀...希望可以幫到你啦...

大宅

回覆 12# daisy0014 的文章

請問點"碌"呀?!

大宅

原帖由 daisy0014 於 11-2-10 22:21 發表
你有冇試過同佢"碌"雞蛋呀...我大女同二女都得架,因為佢太多風.所以唔飲奶.你可以試埋呢個方法呀...希望可以幫到你啦...

請問點"碌"呀?!

民房

原帖由 daisy0014 於 11-2-10 22:21 發表

請問點碌丫???我想試下丫~~因為見到佢咁成日唔肯飲真係驚佢唔夠營養丫~~~擔心死喇~~

原帖由 wlwong228 於 11-2-9 23:17 發表
我阿B, 都同你地一樣, 一飲奶就喊, 個頭扭左扭右. 不過, 我想知各位有同樣問題嘅BB, 係食緊乜奶粉, 用緊乜奶咀?
( 我阿B: 女, 四個月, 食A+1 舊裝, ChuChu十字咀) ...

我B: 女, 三個月多d,食A+1 新裝, MUK透氣咀

別墅

你首先烚熟隻雞蛋,要蛋白唔要蛋黃.之後用一條手巾仔包住隻雞蛋,裡面放啲純銀嘅嘢(可以戒指或者而家啲銀器鋪會有一粒銀餅買.專係比啲媽咪幫BB碌雞蛋架.都係幾十蚊一粒)之後碌BB個肚仔,記得唔好太熱喎.碌完之後睇吓隻銀戒指變咗咩顏色.如果係藍色就即係有風.如果係金黃色就即係有火.(記得碌完之後要洗返隻銀戒指喎.用牙膏或者用牙灰都可以洗番變銀色架)一個星期做一次.你可以試吓.睇吓得唔得呀.

民房

原帖由 daisy0014 於 11-2-11 02:30 發表
你首先烚熟隻雞蛋,要蛋白唔要蛋黃.之後用一條手巾仔包住隻雞蛋,裡面放啲純銀嘅嘢(可以戒指或者而家啲銀器鋪會有一粒銀餅買.專係比啲媽咪幫BB碌雞蛋架.都係幾十蚊一粒)之後碌BB個肚仔,記得唔好太熱喎.碌完之後睇吓隻 ...

原來係咁樣~~真係唔該曬你丫~~我聽日試下先~~

別墅

唔駛唔該...希望呢個方法可以幫到你啦.有咩唔明可以再問我架.

複式洋房

原帖由 daisy0014 於 11-2-11 02:30 發表
你首先烚熟隻雞蛋,要蛋白唔要蛋黃.之後用一條手巾仔包住隻雞蛋,裡面放啲純銀嘅嘢(可以戒指或者而家啲銀器鋪會有一粒銀餅買.專係比啲媽咪幫BB碌雞蛋架.都係幾十蚊一粒)之後碌BB個肚仔,記得唔好太熱喎.碌完之後睇吓隻 ...

我幫女女碌完, 係金黑色, 即係有火(係咪熱氣呀)!!!!
除左飲開奶茶, 仲有咩方法呢?

別墅

回覆 19# Crystal311 的文章

如果佢係咁嘅色就記得一個星期同佢做一次.慢慢就唔會咁深色架啦.碌完之後bb有冇起紅點呢.如果有就二個星期先碌一次.等佢大啲就可以一星期2次....我平時會煲麥冬水佢飲.臨打針之前2日都可以比佢飲架....因為麥冬係清心火嘅.但係3個月以上先好比佢飲喎.煲法(麥冬小量.紅蘿蔔一小個.煲滾水,較慢火煲9個字到啦.就飲得架啦.因為未夠6個月所以唔好落糖.會冇咁好飲.夠6個月後就可以落糖冬瓜小量.因為糖冬瓜清甜.唔好落其他糖喎.會"嘢"痰架...希望幫到你啦

首頁

尾頁

跳至