基督家庭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

之前返左幾次恩福堂, 亦曾致電查詢有關領洗程序..唉..從未諗過會是咁繁複的, 要上堂, 又要有人介紹, 又要考試... 聽完就足以令我卻步了, 莫非這就是天父給我的磨練? 其實我自小學至中學都讀基督教學校, 亦已決志左4.5年了, 一直很想領洗, 但因為工作關係不能在每個星期日休息,可以點做?? 又或者..有冇教會程序可以簡單d? pls help~

珍珠宮

大廚勳章

原帖由 jordas320 於 2011-2-6 01:49 發表
之前返左幾次恩福堂, 亦曾致電查詢有關領洗程序..唉..從未諗過會是咁繁複的, 要上堂, 又要有人介紹, 又要考試... 聽完就足以令我卻步了, 莫非這就是天父給我的磨練? 其實我自小學至中學都讀基督教學校, 亦已決志左4. ...

我間教會都係咁,其實而家不少教會都係咁,好平常架咋.既然決心受浸加入教會,呢D又算得咩呢? 況且一世人一次咁大把...打好基礎,搞清楚自己的信仰先,都係好事呀~

多口一問,你之前果4年半一直穩定地返另一間返會? 點解唔响果間教會受浸? 你返咗恩福堂幾次,點解咁快決定响度受浸? 個人認為你選定一間教會,穩定地敍會一段日子,覺得適合再受洗加入教會都未遲.天父最重視我地內心,是否已受浸並不是重點,未受浸亦無損同天父嘅關係,無須急於受浸.

如果因為某間教會手續簡單而响果度受浸,好似唔係太好.受浸其中一個意思係加入教會,如果都未了解呢間係咩教會,加入都無意義.

至於怕返shift而唔可以上堂的問題,祈禱吧,若天父願意,祂一定會為你開路.我有個團友都係咁,要返shift,大家為佢祈禱,最終都能夠返足咁多堂.

大宅

我想jordas320之前4.5年是決志,並未返教會。相信是最近受到感動而再去。
據知,恩福堂的崇拜不只在Sunday,連Sat都有。
如果你願意上洗禮班,我估教會通常願意配合,如你返shift,你導師便可替你補課。
另外,返下團契都可以識多d人,幫你做介紹人。
簡單d?可能是異端,小心....

別墅

Just as anntx3 mentioned, some of the larger size church (i.e. with larger size population-wise)should have classes provided both on Saturday and Sunday... hopefully that'll be more helpful.

I am from Tung Fook church, so I can let you know the process is very similar to many other churches (like what other mentioned already).

Here's a link to the class schedule, and they go in cycle, so if you missed one, you can try to catch it again in the next cycle, then you can complete the requirement!

Tung Fook 確據班

原帖由 anntx3 於 2011-2-6 06:59 AM 發表

我想jordas320之前4.5年是決志,並未返教會。相信是最近受到感動而再去。
據知,恩福堂的崇拜不只在Sunday,連Sat都有。
如果你願意上洗禮班,我估教會通常願意配合,如你返shift,你導師便可替你補課。
另外,返下團契都可以識多 ...

男爵府

畀面勳章

是的, 我4年半黎都冇返教會...
去過幾次恩福堂sat晚堂崇拜, 覺得感覺唔錯, 所以打去問下點樣領洗..點知..比我想像中困難... 而家有d氣餒...

kelvlam
多謝你提供info, 我想問下, 係咪返足10堂, 就可以領洗呢?

男爵府

我是浸信會會友 (雖然不是播道會會友),
但可以告訴你, 浸信會的浸禮班 (領洗班)
也是10堂, 內容都是大同小異的,

目的是想你清楚受浸 (受洗) 的意義.
不想我們胡裡胡塗.

何用氣餒呢?

另外, 如恩福這般大的教會, 一定有更多資源
配合你 (周日要上班) 的需要,
我的教會只有 100 多人,
牧師亦會因應準備受浸者的個別需要, 如輪值,
而和他們個別上浸禮班.

不要怕, 只要信 (主).

願主祝福你! 為你衝破一切的難阻!

記住: 在神沒有難成的事!
你要放上信心, 交託給主! 祂必指引你!

別墅

jordas320, this is just a cut-and-paste from our church's information, hope it's helpful. I think this "requirement" so to speak, is very common =)
============================

申請受浸須知:
- 交報名表時,必須連同近照一張、個人得救見証 (500-1000字)
- 及確據班或培基課程記錄卡一併遞交,否則不予暫收。
- 及凡申請受浸者,均須已完成確據班或培基課程。
- 及申請受浸者必須清楚得救,並在本堂恆常聚會3個月以上。

申請人須會見教會區牧/同工,並經確認後,始正式接受其申請。

如有任何其他疑問,可隨時與行政部聯絡。

原帖由 jordas320 於 2011-2-6 04:59 PM 發表
是的, 我4年半黎都冇返教會...
去過幾次恩福堂sat晚堂崇拜, 覺得感覺唔錯, 所以打去問下點樣領洗..點知..比我想像中困難... 而家有d氣餒...

kelvlam
多謝你提供info, 我想問下, 係咪返足10堂, 就可以領洗呢? ...

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 prettywife 於 11-2-6 17:35 發表
我是浸信會會友 (雖然不是播道會會友),
但可以告訴你, 浸信會的浸禮班 (領洗班)
也是10堂, 內容都是大同小異的,

目的是想你清楚受浸 (受洗) 的意義.
不想我們胡裡胡塗.

何用氣餒呢?

另外, 如恩福這般大的教會, ...

想請教, 浸信會係咪屬浸會醫院果個會?? 係邊樹?? 我想仔仔/仔仔亦想信, 係要先讀什麼班?? 謝謝~~

大宅

原帖由 IRON 於 11-2-15 14:05 發表

想請教, 浸信會係咪屬浸會醫院果個會?? 係邊樹?? 我想仔仔/仔仔亦想信, 係要先讀什麼班?? 謝謝~~

你住那區?附近有沒有浸信會?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 anntx3 於 11-2-15 15:04 發表

你住那區?附近有沒有浸信會?

多謝回應, tko區.

大宅

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=3671220&extra=page%3D1

早兩條目有參考

首頁

尾頁

跳至