跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好慘呀!出水痘驚傳染俾bb!

我出左水痘呀!好驚傳染俾bb!
睇左醫生,有水痘針但要bb一歲至打得,醫生打去藥廠問bb10個月打唔打得,但都未覆我...
又唔知有冇傳染左俾bb,因為有潛伏期...
好煩呀,囡囡又晚晚都要同我訓...
你0地有冇經驗可以教下我點做呀?!

珍珠宮

環保接龍勳章

Re: 好慘呀!出水痘驚傳染俾bb!

可唔可以將bb俾其他人(99 or 婆婆)揍住幾日先

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

複式洋房

佢夜晚都幾麻煩,唔係人人都可以搞得佢掂,我驚佢婆婆頂佢唔順,仲有快0既一個星期就好,慢要二星期架!!!
有d人話細個出好過大個出喎,因為佢呢個時候唔識抓癢喎...
都唔知點算好...
頭先佢"樓"計訓時我戴個口罩同著長衫褲"暗"佢訓law!!!

如果其他mama未出過水痘0既,真係要快d去打水痘針喇,唔係0既話就會好似我咁麻煩喇!!!

男爵府

nataliegill
你放心bb適應力好強,你唔同佢分開幾日真係好危險啊!

複式洋房

我個醫生0岩0岩打俾我話唔建議同佢打針,同埋話唔定佢已經中左招,佢話要睇緊d囡囡有冇發燒同出水痘,有咁0既現像就要睇醫生!!!
macaogirl 寫道:
nataliegill

男爵府

[quote]
nataliegill 寫道:
我個醫生0岩0岩打俾我話唔建議同佢打針,同埋話唔定佢已經中左招,佢話要睇緊d囡囡有冇發燒同出水痘,有咁0既現像就要睇醫生!!!
[quote]
噢~希望你囡囡冇事、你就快d好番。咁你d親戚有冇幫你手湊囡囡呀?若果有你就要放心交俾佢o地,而你就要好好休息咁先至會好得快d o家!

大宅

[quote]
nataliegill
[/quote]

nateliegill,

你出水豆真係要好小心同bb既距離,因早前係某月媽媽會,有個媽咪出左水豆, 傳左俾bb,bb全身出滿水豆,連耳內都出埋,聽聞都覺得好可憐..你小心d呀.

公爵府

nataliegill,

我個工人上年12月都係出水豆...我拿拿林帶
佢同BB去睇醫生...個醫生話已經傳左俾BB
架喇...我聽到真係想 :-( ..佢得3個月大咋...
個醫生仲叫我2星期之後帶定BB返去睇佢..
而我就隔離左個工人...最後我個BB都無出水
豆..我之後唸下可能佢有我的抗體掛...不過個
醫生曾經講過早D出水豆範圍少D會無咁辛苦
喎...anyway祝你早日康複...

複式洋房

macaogirl,
有呀!佢個嬸嬸同佢沖涼law!!!不過我多數放佢0係學行車呀,等佢唔好成日痴住我嘛!
多謝你關心呀,我已好番好多喇!!!

複式洋房

hellocat
其實我都會盡量唔同佢一齊咁多架喇,但係好多老人家講細個出好過大個至黎出呀,因為佢唔識"r"嘛,又唔會有"la"喎...
因為我有d 0係我未知係水痘之前已俾我"r"穿左喇,好番都有"la"... :-(

複式洋房

係呀!我都聽人咁講呀,thx a lot!
我已經著左幾日長衫褲喇,勁辛苦...但唔想野都囡囡都冇法啦,唯有忍下啦,不過我d痘已結焦喇,就黎好番喇!hehe!!
katherine612 寫道:
nataliegill,

我個工人上年12月都係出水豆...我拿拿林帶
佢同BB去睇醫生...個醫生話已經傳左俾BB
架喇...我聽到真係想 :-( ..佢得3個月大咋...
個醫生仲叫我2星期之後帶定BB返去睇佢..
而我就隔離左個工人...最後我個BB都無出水
豆..我之後唸下可能佢有我的抗體掛...不過個
醫生曾經講過早D出水豆範圍少D會無咁辛苦
喎...anyway祝你早日康複...

複式洋房

要傳染都應該傳

複式洋房

係呀!個醫生都咁講,不過我上星期五起,到今日d"焦"都冇乜喇!希望我囡囡冇野到啦,我都唔想佢辛苦!
[quote]
WSIP 寫道:
要傳染都應該傳

男爵府

nataliegill
你好番晒未呀?囡囡應該冇問題吧?8掛問下你係咪full time mami?我係full time mami我仔仔叫him him(謙謙)你囡囡叫咩名呢?

複式洋房

macaogirl,
我好番晒喇,多謝關心!!!
我囡囡尋日出左水痘喇,睇開個醫生放假,星期五先返!
我係full time mama呀!
我囡囡叫穎怡呀!
nataliegill
你好番晒未呀?囡囡應該冇問題吧?8掛問下你係咪full time mami?我係full time mami我仔仔叫him him(謙謙)你囡囡叫咩名呢?

公爵府

nat,

take care your baby.......
macaogirl,
我好番晒喇,多謝關心!!!
我囡囡尋日出左水痘喇,睇開個醫生放假,星期五先返!
我係full time mama呀!
我囡囡叫穎怡呀!
[quote]
nataliegill
[/quote]

男爵府

nataliegill
咁你要小心照顧穎怡啦!始終係女仔留低d疤痕就唔好lu。

複式洋房

katherine612,
thx a lot ar!
佢仲出得多過我好多呀,睇見佢都覺得佢好痕,...
醫生好抵死話佢幫我慳番支水痘針錢喎,叫我小心留意佢唔好"r"d痘痘,其實都唔係壞事只要小心d就ok,因為佢仲細唔係咁識"r"痕,如果唔係我囡囡實變花面貓...

[quote]
katherine612 寫道:
nat,

take care your baby.......[quote]

複式洋房

macaogirl,
我會喇!係呀,我都唔想佢有疤痕呀,但佢已識"r"個頭頂d痘痘喇,見佢好痕咁,唯有幫佢細細力咁掃下d痘痘等佢舒服d law!
nataliegill
咁你要小心照顧穎怡啦!始終係女仔留低d疤痕就唔好lu。

珍珠宮

nataliegill
你可以煲芫茜水比囡囡沖涼, 有止痕作用

首頁

尾頁

跳至