自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

.

侯爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你對係咩膠拖黎架? 會唔會着D輕/軟D,冇咁應聲呀

別墅

其實會沒完沒了, 我以前都面對過這個問題, 覺得樓上行路好大聲, 懷疑佢地著高根鞋在家行路. 點之樓上後來搬了, 無耐再換第二戶, 前前後後三戶不同人, 我都聽到相同的聲音, 就知道係地板和結構的問題. 特別係新樓, 結構較差 (料薄, 偷工減料), 比較傳聲, 根本唔關你地事.

象牙宮

ha...ha... 好搞笑

洋房

行路都聽到-0-

珍珠宮

畀面勳章

已經係 13 年樓,唔算係新樓, 而且我都會聽到樓上久唔久有拉櫈聲, 但唔足以令我要投訴, 反而行路聲我唔覺有, 又或者我無為意, 老實講, 除咗放假之外, 真係得夜晚幾個鐘係屋企活動, 咁都成日比人投訴, 真係好煩 !

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 sklui 於 11-2-7 15:40 發表
你對係咩膠拖黎架? 會唔會着D輕/軟D,冇咁應聲呀

我係膠拖, 不過自從佢投訴之後, 我已經將腳步放到好輕架啦 !

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 小肥兔 於 11-2-7 15:54 發表

我係膠拖, 不過自從佢投訴之後, 我已經將腳步放到好輕架啦 !

個投訴好唔合理, 你又唔係專登大力dum地 唔通係屋企唔好行咩

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你問吓管理員,佢地係咪行路無聲嘅,我樓下嗰個又係咁,佢痴到半夜攞個鎚嚟鑿個天花,最後我報完警就冇鑿lu。
原帖由 小肥兔 於 11-2-7 15:35 發表
其實比樓下個業主投訴咗好耐啦, 佢成日話我地d行路聲噪到佢, 我屋企係地磚, 所以會著拖鞋, 自從佢開始投訴之後, 我已經放輕腳步行, 搞到自己有d神經質, 因為我唔想久唔久管理員就來同我講樓下又投訴我, 其實我都好無 ...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 kinglongma 於 11-2-7 16:06 發表
你問吓管理員,佢地係咪行路無聲嘅,我樓下嗰個又係咁,佢痴到半夜攞個鎚嚟鑿個天花,最後我報完警就冇鑿lu。

吓, 佢地都好有心機同時間wor

侯爵府

畀面勳章

有o的人就係鐘意投訴,
不過都要分合理定唔合理,
你依個Case我覺得根本唔使理佢地,
佢地再投訴你就報警告佢滋擾...

水晶宮

有聲唔一定係樓上架
我住村屋頂樓
會聽到樓上拉chair聲
但係我都冇樓上既~
有可能係隔離屋同埋樓下既聲
所以唔係你 真係唔駛理太多
唔好搞到自己太緊張
中意投訴咪投訴飽佢囉 你冇做影嚮人既事就好啦。

禁止訪問

畀面勳章

回覆 9# kinglongma 的文章

侯爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我樓上個住客都係行路都好大聲,行到叩叩聲, 仲係零晨一点幾, 好彩我係夜瞓之人冇咁大影嚮, 有啲人本身都難入睡, 聽倒少少聲都會瞓唔着,試吓換D軟身D睡拖,咁你又唔駛就住行咁唔方便

男爵府

樓主, 根本就唔係你地行得大聲, 係妳樓下個住戶有問題, 根主唔洗理佢,

伯爵府

我有個 friend 樓下成日投訴佢有拉 chair 聲, 但坐低起身好自然要拉張 chair, 一拉佢就去管理處投訴, 冇耐管理處就有電話上嚟, 所以每次起身坐低要抬起成張 chair 唔可以就咁拉, 真係人都 din

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

如果未過11pm,我唔會理佢!

大宅

畀面勳章

同你一樣, 但我吾係夜瞓先慘! 樓上個家吾知係咩人. 半夜三更(兩點幾鐘)大大力"彭"埋房門已經係家常便飯, 有次11點幾係廚房吾知剁乜Q, 係咁"剁"左幾分鐘, 我都忍吾住要投訴!
如果樓上有樓主咁有心, 行步路都會顧人感受就好啦!
樓主, 如果你真係控制到無噪音而仲比人投訴, 你可以向管理處反映.

原帖由 sklui 於 11-2-7 16:34 發表
我樓上個住客都係行路都好大聲,行到叩叩聲, 仲係零晨一点幾, 好彩我係夜瞓之人冇咁大影嚮, 有啲人本身都難入睡, 聽倒少少聲都會瞓唔着,試吓換D軟身D睡拖,咁你又唔駛就住行咁唔方便 ...

大宅

好搞笑同我娘家一樣.....又係成日俾人投訴有腳步聲....奇怪嘅係下午反晒工都可以俾人投訴...零晨又投訴....我地得出嚟嘅結果就係樓下個人應該有思覺失調.....無幾耐佢搬走了.....

首頁

尾頁

跳至