想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位JM,

一直都有看各位的posting, 從中學習到很多知識, 因為在公司不能Login Account 回應, 所以今次是第一次與大家分享! 很感恩, 經歷了一段漫長的時間剛剛發現bingo, 過程跟大家一樣充滿高低起伏, 讓我長話短說跟大家分享一下我的經歷, 希望各位有相似經歷的JM 不要灰心, 搵啱方法, 一定可以bingo !

22008: 發現經後出血、子宮有息肉,幾個婦科醫生建議我刮宮, 因為息肉不但引致經後出血, 還會減低懷孕機會。
2009: 由於家人反對未生育刮宮, 轉看中醫。後來, 息肉消失了,可是經後出血問題持續,婦科醫生說可能” Hormones 有問題,方法一是刮宮, 方法二是試避孕藥,因此轉看針灸。
2010: 經多個婦科檢查都沒有發現身體有什麼問題, 不過一直未能懷孕。年中,轉看新中醫主力醫生育,check 唔到有排卵。一個月後,經後出血問題惡化,馬上轉回舊中醫醫治,情況方有改善。
20111月底- 証實Bingo

我一直希望養好身體生兔b,之前都不是太心急。西醫一直主張刮宮,不過中醫話我個情況刮宮同食避孕藥會無仔生,因此問題一直未能解決。直至2010年,由於我太心急想要bb, 因此令經期紊亂,出血情況惡化,幸好及早找回適合的醫師調理, 情況才得以改善。經我看過不少醫生,有以下總結:

• 1.
    西醫於生育及調經問題上比較直接,一係刮宮、Intake Hormones、建議你用ivf。本人的情況, 多數醫生都只說原因不明, 他們建議我刮宮” “intake Hormones” 都係話試下而不是說可以醫到我既問題。
  • 2.
    中醫對婦科問題有較詳細解釋,不過中醫係人夾人, 別人試過好的中醫未必夾自己, 而且中藥一定要有恆心及戒口,不然多多都無用。
  • 3.
    自己的心情。我都曾經好低落問神點解我唔算高齡都有咁問題咁多波折,仲要受咁多睇醫生食藥、精神折磨之苦,我以為自己一定趕唔到生兔b。幸而,得老公支持心情才得平伏。原本中醫話我最少要調理多兩至三個月先可以再試,由於我心情改善,加上多d運動,一個多月一身體已經有改善。
  • 4.
    Timing以我情況, 日日check體溫同排卵都check唔到應該邊日開工,仲令兩公婆好大壓力。最後一次,我老公建議唔理check check 到紅D都盡量隔日開工。我check唔到有深粗、只係一日有淺線, 都得左。我諗我d Hormones d,我已經一日check 兩次,成日都check 到白雪雪, 不過驗血又話有排卵, 所以最後無理咁多, 就得左。
  • 5.
    最重要神開路” (個人信仰及感想)。整個過程雖然有失信心既時候, 不過當我振作椅靠神, 都會有新的解決辦法。bingo 左先知神幫我計埋家庭計劃(老公轉新工開支鬆動d)、公司工作schedule, 個人身體狀況等, 我相信自己無論做幾多野都要等到神預定的時候才會得以成就,神係超越你所想所求的。
雖然過程好辛苦, 不過當中真係有不少學習同等侯, 仲有好多野想分享, 不過已經好長篇啦!希望我既經歷對妳有參考價值! 感謝主!

大宅

恭喜恭喜.

大宅

畀面勳章

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

恭喜!!!希望我都有個兔b

複式洋房

恭喜!!!!!!!!!!!!

珍珠宮

畀面勳章

恭喜

大宅

恭喜呀
無錯, 人的能力十分有限!

男爵府

陪月勳章

恭喜

子爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

恭喜呀~~

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

真替樓主開心...感謝神既恩典...神為妳準備了一切...不用擔心...奇妙既小生命...恭喜恭喜

大宅

恭喜晒

男爵府

恭喜樓主, 我也替你感到高興呢.

大宅

恭喜你呀.....我都好希望神開路給我....請你為我們眾jm祈禱啦~~

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

恭喜 祝順順利利 ~

大宅

恭喜

珍珠宮

大廚勳章

恭喜你

大宅

恭喜!希望神會快 d 比個兔 b 我!

禁止訪問

環保接龍勳章

大宅

萬事互相效力, 叫愛神的人得益處

首頁

尾頁

跳至