自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

咁快就買?哈,我地想個囡學到起碼二級先買,而家捉佢落琴行練琴咋~

瑪瑙宮

比咁細o既練習, 好多人會買二手. 到有 4, 5 級才置個新的.

侯爵府

原帖由 basilmama 於 11-2-12 15:27 發表

想知你地俾小朋友學琴係抱咩心態?

我女女5歲, 學左琴都1年有多...屋企只有一部比玩具實用少少嘅電子琴, 而佢又從來都唔會練琴(其實我無要求)...我只係想佢有d野學吓, 佢有興趣咪繼
另我諗住佢學多2年, 會再問佢 ...

我比個仔學琴, 係我兒時的夢想..

我讀中學時, 有個男同學識彈琴, 覺得個男仔好型, 因此, 自從個仔4歲, 就比佢學琴..

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

嘩....悠長假期

原帖由 焯媽媽 於 11-2-12 23:20 發表

我比個仔學琴, 係我兒時的夢想..

我讀中學時, 有個男同學識彈琴, 覺得個男仔好型, 因此, 自從個仔4歲, 就比佢學琴..

大宅

我地開頭都有諗過買2手,或平平地買一部用住先,但係諗落,如果到時要換琴又要曬一筆,搬來搬去又麻煩,所以都係一次過,希望佢唔好半途而費.
原帖由 Nancy20090615 於 11-2-12 22:34 發表
比咁細o既練習, 好多人會買二手. 到有 4, 5 級才置個新的.

大宅

係呀,所以我地先會咁舍得(安慰中.....)
原帖由 洛婷 於 11-2-12 22:03 發表

好乖呀

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 wysz 於 11-2-12 23:24 發表
我地開頭都有諗過買2手,或平平地買一部用住先,但係諗落,如果到時要換琴又要曬一筆,搬來搬去又麻煩,所以都係一次過,希望佢唔好半途而費.

我都希望啦 !!!
因為條路都真係幾慢長 , 或者係我女冇咩天份啦

我有朋友個女因係考唔到 5 級樂理 ,
所以去到 5 級停咗冇再學 !!!

男爵府

我阿囡每次行過tom lee都要入去彈下琴, 我見佢o甘鐘意, 咪問佢想唔想學, 佢話想。其實都問左大半年, 佢次次都話想, o甘咪俾佢學下囉~ 我細個都有學過琴, 不過都係半途而廢! 希望阿囡可以學到8級啦~

我都係睇左kawai k3, 依家做特價, 我地都考慮中。你的老師好唔好, 可唔可以介紹俾我? (我住港島東)

原帖由 w_y 於 11-2-12 18:45 發表
我女3 歲幾時買左部Kawai K3, 而家柏X 約三萬幾, 雖然唔係咩靚野, 總算全新琴唔怕人呃, 買琴音一定要準, 二手琴自己唔識, 我都驚驚地, K3 慳慳地夠晒佢練習用. 我本身好鍾意音樂, 細個無恒心, 而家同佢齊齊學, 佢上 ...

瑪瑙宮

我有朋友買新琴比對囝學, 而家等左响屋企. 所以覺得新學買二手穩陣 d .

原帖由 wysz 於 11-2-12 23:24 發表

水晶宮

原帖由 Nancy20090615 於 11-2-13 00:17 發表
我有朋友買新琴比對囝學, 而家等左响屋企. 所以覺得新學買二手穩陣 d .

我有屋企人都係 !!!

男爵府

我都有考慮過, 所以都想買kawai, 起碼賣出去都多人買~ 去tom lee個sales介紹hoffmann & kuxxx, $17000有一部新琴, 不過個牌子我唔識, 萬一真係要賣都唔知有無人要....

子爵府

畀面勳章

我自己細個都有學琴, 都好多謝爸爸媽媽當年買了個靚琴俾我, 到家下成廿幾年個琴仲係新o既一樣(可能我少彈, 哈哈). 家陣我囝都學(四歲幾), 其實我覺得考完兩級前係唔需要成日練琴, 咁鬼簡單, 點日日練粒幾鐘呀?! (或者我係無心向學果種~) 所以如果無琴, 我都會捉佢落琴行練or買個平二手玩住先, 落琴行其實有好處, 小朋友會專注些, 珍惜些. 另外買二手係因為如果小朋友學學下唔學, 講真係唔會咁容易賣返個琴出去架, 你實會等下先, 睇下佢係唔係真係唔學, 又驚賣o左佢又學返, 其實多數唔會賣, 就算賣都會係拖幾年, 果幾年都要打理個琴架喎, 唔係就咁放佢o係度就得架.
家陣o的琴咁貴, 唔係小投資呀, 當然如果小朋友係勁有天份就另作別論啦, 因為佢地會聽得出唔同質素的琴的聲音, 夾硬買個平o野俾佢佢會無心機彈架.

我覺得小朋友到四五歲係十個有八個都會話想學琴, 因為返幼稚園見到老師彈丫嘛~~ 佢地哩個年紀係想模仿大人, 彈琴有聲又好玩, 多數都鍾意, 好似我個囝咁, 佢三歲時我想教佢, 次次教唔夠一陣就走o左去, 到今年K2開始成日唱歌, 又指住個琴話老師都有彈piano, 我由陀住佢開始都間唔中有彈, 佢從來都唔會理我, 係最近先好似發現新大陸咁發覺原來自己屋企都有piano, 激死!

原帖由 cats_111 於 11-2-12 22:21 發表
咁快就買?哈,我地想個囡學到起碼二級先買,而家捉佢落琴行練琴咋~

男爵府

哈哈, 你個仔都幾搞笑~
我屋企附近的琴行好早休息, 就唔到我放工時間, 但係我又想陪佢練~ 租琴的地方我都去過, 不過租得出的琴一定係好殘... 其實有太多人叫我想清楚, 買個二手琴用住先, 不過我又唔識揀... 真係好煩惱...

水晶宮

原帖由 hialice 於 11-2-13 16:08 發表
哈哈, 你個仔都幾搞笑~
我屋企附近的琴行好早休息, 就唔到我放工時間, 但係我又想陪佢練~ 租琴的地方我都去過, 不過租得出的琴一定係好殘... 其實有太多人叫我想清楚, 買個二手琴用住先, 不過我又唔識揀... 真係好煩 ...

若果你只係諗住有部琴比佢練下 ,
而學到咁上下 , 你會再換部靚 d 既琴比佢 ,
通利萬幾蚊既新琴你又負擔到就買啦 ,
唔洗咁煩 :loveliness:

男爵府

Thanks! 多謝你的十卜! ^__^

侯爵府

好媽媽勳章

我個女兩歲八個月開始學琴, 到而家快三歲三個月, 數埋唔經唔覺都學左半年, 雖然呀女好鍾意學琴, 老師亦話佢好有天份, 不時鼓勵我買部鋼琴俾佢學習, 唔好浪費佢天份云云, 但我都係磨到最近先買部casio(有力度感應)電子琴俾佢, 原因:

1. 好認同之前有媽咪講, 唔想細路咁易得到某d野, 我想呀女認清自己嘅興趣, 認真對待學琴呢回事, 先買琴... 仲記得果日同佢去買電子琴時, 完成payment後, 呀女第一句講: "多謝你呀爸爸媽媽, 我終於有琴喇, 好開心呀我, 我會俾心機傢!"

2. 問過好多朋友及鋼琴老師, 佢地都認為, 如果小朋友真係一條心考上8級or above, 不如一開始就投資部靚d嘅, 夠佢一直學上去, 如果而家貪平or打算先試試買部平嘅or low grade的, 他日呀女真係有心學上去, 到5級左右又要換琴, 到時打埋條數置琴嘅cost仲大, 哈哈~

我個女仲細, 仲有時間慢慢諗, 暫時部電子琴應該夠頂一年半年, 老師話上到一兩級左右就一定要換, 大被蓋過頭, 到時先算, 呵呵~~~
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

水晶宮

原帖由 tsznok 於 11-2-13 17:15 發表
我個女兩歲八個月開始學琴, 到而家快三歲三個月, 數埋唔經唔覺都學左半年, 雖然呀女好鍾意學琴, 老師亦話佢好有天份, 不時鼓勵我買部鋼琴俾佢學習, 唔好浪費佢天份云云, 但我都係磨到最近先買部casio(有力度感應)電 ...

想問下你女依家都仲咁細個 ,
老師點睇到佢有天份 ???

我都想知我女有冇依方面既天份

侯爵府

好媽媽勳章

我自己一d音樂都唔識, 本身亦冇打算要D細路學音樂, 唔係個女由兩歲起成日同我講要學琴, 都唔會考慮呢樣野, 天份呢家野, 我就唔識睇, 只係老師講唧, SO FAR 老師話佢領悟力高, 手指好靈活, 聽音準, 學習能力高於同年小朋友, 大致都係咁啦, 我就冇乜期望, 平日亦冇操佢練琴... 個衰女平日都唔多LIKE練習, 提起叫佢埋位練吓琴都話已經識彈, 到上堂時又真係彃得番晒出嚟, 真係吹佢唔漲... 唔理喇, 我心態唔使佢要去考D咩野級數去參加咩野比賽, 最緊要係佢對音樂有興趣+無壓力地開心學習, 咁你話, 我點會咁快買鋼琴... 哈~

原帖由 洛婷 於 11-2-13 17:46 發表

想問下你女依家都仲咁細個 ,
老師點睇到佢有天份 ???

我都想知我女有冇依方面既天份 ops:" />
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔學左3個月琴,而家3yrs半
我在yahoo買左部2首鋼琴4000左右.因自己到倉揀免左琴行抽蛹.老板話可彈到5級.o.k啦如真係學到5級至換個好d 琴 miss話大琴行買的琴食蛹好勁

首頁

尾頁

跳至