自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

上年開始已經逐步將亞仔既利是錢交番比佢自己儲, 到目前為止吾算大駛. 打算今年再放多d錢比佢處理.

問題係佢想用利是錢買遊戲X咭($120/40張), 又想買BX咭($90/好似6張), 又想買陀螺......

爸爸已經講明吾想佢浪費$係乜咭物咭處, 好貴. 亞仔比佢亞爸阻止買玩具好吾開心, 佢話想用利是錢買又吾係成日買(但過年我私人送左一張$30既遊戲X咭, 又買左一個$6X既陀螺比佢)......

究竟點好, 比佢自理又吾係......

水晶宮

好似有另一個post有媽咪教,
比佢從利是錢中取一個百分比,(可以係抽籤,5%,10%,15%之類).
咁抽中幾多,就由得佢自由運用幾多.
我估,我囡入小學之後,我都會咁做.
我亦唔會管佢買咩.
一方面,始終都係一年一次.
另方面,佢要學識理財,就要由佢自己決定點用錢.

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

我仔10歲,上年開始已經講明利息錢只會分200元比佢,不過叫左佢果d錢都唔可以亂用,叫佢拎其中50%去買自己想要既野,如玩具(遊戲咭講明唔準買,唔係下年新年d錢就唔比佢.) 其余50%可以留黎買書,筆or備用等.(我通常一個week check佢一次. so far都ok.

甘我都幫左佢開左個account, 佢d利是錢我都會幫佢入account,佢也可以check到囉.

唔好比佢覺得d錢比我地用左,要比佢知d錢係for將來有需要用.

唔知甘幫唔幫到你,大家share下.thank!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我o係報紙睇d專家教, 利是錢係小朋友錢財來源之一, 要利用利是錢教小朋友理財, 專家教可與小朋友商量利是錢點用, 可提意利是錢50%儲入小朋友銀行, 其餘50%可分析為: 20%買心愛物品, 20%儲入錢箱, 其餘5-10%可作捐獻之用, 教導小朋友施比受更有福的道理, 專家重強調, 俾佢自由運用果20%, 佢想買咩都唔好加以意見, 等佢可以開開心心, 自由自在咁用以筆錢, 就係咁樣, 我仔今年都係9歲, 之前阿仔對錢未有要求, 所以我都會全數入落佢account, 今年開始我會用以上方法, 教佢點理財啦。

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

我女6年級,,利是錢全數都係交番俾我囉,,,
佢平日有少量零用,只夠佢返課外活動時間中買吓飲品,外婆有俾零用佢,佢會儲起,到去街時買精品,或用嚟買筆(佢鍾意筆),,,
其實買over $100 o既野,佢唔會用自己錢,,一來我話大數目要先問我地,若我地認為可以買o既(就當係一只公仔),咁唔洗佢用自己錢,俾個短期目標佢做到時,我送俾佢囉^^
佢d錢係多數身邊親人生日時,我同佢一齊去買禮物時用!

大宅

不如同老公商量定咩係可以買, 然後同佢傾你兩個都吾贊成買咔仲要說明原因啦梗係, 再話比佢聽可以買咩, 然後自己揀. 小朋友都要學下取捨...

原帖由 晟媽 於 2011-2-14 13:00 發表
上年開始已經逐步將亞仔既利是錢交番比佢自己儲, 到目前為止吾算大駛. 打算今年再放多d錢比佢處理.

問題係佢想用利是錢買遊戲X咭($120/40張), 又想買BX咭($90/好似6張), 又想買陀螺......

爸爸已經講明吾想佢浪 ...

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

謝謝教路
原帖由 方方媽媽 於 11-2-14 13:17 發表
好似有另一個post有媽咪教,
比佢從利是錢中取一個百分比,(可以係抽籤,5%,10%,15%之類).
咁抽中幾多,就由得佢自由運用幾多.
我估,我囡入小學之後,我都會咁做.
我亦唔會管佢買咩.
一方面,始終都係一年一次.
另方面,佢 ...

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 BOSKERMA 於 11-2-14 13:57 發表
我o係報紙睇d專家教, 利是錢係小朋友錢財來源之一, 要利用利是錢教小朋友理財, 專家教可與小朋友商量利是錢點用, 可提意利是錢50%儲入小朋友銀行, 其餘50%可分析為: 20%買心愛物品, 20%儲入錢箱, 其餘5-10%可作捐獻 ...

幾好的建議!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我仔8歲..佢都未係好需要用錢..
不過今年佢有問..所以我比佢係10蚊,20蚊同50蚊既利是中..抽一封

佢抽到10蚊都好開心啦

佢都係用黎扭蛋或買卡

大宅

畀面勳章

多謝建議, 好似親子王都有教類似既財產分配.

但問題係, 如你所講20%買心愛物品(我個case係玩具咭), 咁係咪應該完全吾干涉佢買乜?! 估計20%都百幾二佰蚊喎......

文具(正常用哂時)/稍為有益既圖書通常係我買比佢多......sorry, 又兜番轉頭問問題.

原帖由 BOSKERMA 於 11-2-14 13:57 發表
我o係報紙睇d專家教, 利是錢係小朋友錢財來源之一, 要利用利是錢教小朋友理財, 專家教可與小朋友商量利是錢點用, 可提意利是錢50%儲入小朋友銀行, 其餘50%可分析為: 20%買心愛物品, 20%儲入錢箱, 其餘5-10%可作捐獻 ...

大宅

畀面勳章

你仔仔好易心足喎! 我就擔心好似比多左錢佢處理而佢又吾識節制(佢上年儲落仲剩$500.00) 佢好辛苦儲...所以好孤寒...... 又吾算大駛.

原帖由 月希 於 11-2-14 14:43 發表
我仔8歲..佢都未係好需要用錢..
不過今年佢有問..所以我比佢係10蚊,20蚊同50蚊既利是中..抽一封

佢抽到10蚊都好開心啦

佢都係用黎扭蛋或買卡 ...

大宅

醒目開學勳章

我個仔仲細,未識得計%,所以舊年就開始係咁樣同佢分:

一家人圍埋一齊, 同佢講要有1/2用來交學費, 淨返係枱面嘅1/2用來交課外活動,最後淨返係枱面就要分三份,1/3分要放在銀行儲,1/3要捐,1/3可以用來買野.

舊年佢用左1/3買左2個陀螺同跳繩,仲有$12x淨,佢跟手比埋我話請我同daddy 飲茶.

p.s. 我同daddy係唔會反對佢買任何玩具,因為做父母都應該心裡有數,佢近期最想要咩玩具, 比得佢自己話事, 就由佢囉, 佢比錢我飲茶時, 我有問佢要唔要儲返入銀行呀?佢話:唔得, 我話比你飲茶就係飲茶.

男爵府

畀面勳章

其實呢個要早D就同小朋友溝通
我囡囡尋日拆利是,佢要求要兩張全新$100同2張全新$10擺入銀包(平日有俾開零用錢),我又話可以用$100(上限)買玩具,其他就存銀行,佢都OK

平時去街,有時佢真係好想玩遊戲OR買玩具,而我覺得冇必要時,佢都會用佢的零用錢,但我就教佢適當的用錢OK,但切勿浪費,佢好似都理解,亦都唔會做過分要求

我囡囡今年小一...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

haha~~你講開, 阿仔都有用個樽仔入住張$100俾我, 話係情人節禮物, 我冇要到佢呀, 因我知佢好肉赤, haha~~

原帖由 pizzahut 於 11-2-14 15:25 發表
我個仔仲細,未識得計%,所以舊年就開始係咁樣同佢分:

一家人圍埋一齊, 同佢講要有1/2用來交學費, 淨返係枱面嘅1/2用來交課外活動,最後淨返係枱面就要分三份,1/3分要放在銀行儲,1/3要捐,1/3可以用來買野.

舊年佢用左 ...

水晶宮

原帖由 晟媽 於 11-2-14 15:05 發表
多謝建議, 好似親子王都有教類似既財產分配.

但問題係, 如你所講20%買心愛物品(我個case係玩具咭), 咁係咪應該完全吾干涉佢買乜?! 估計20%都百幾二佰蚊喎......

文具(正常用哂時)/稍為有益既圖書通常係我買比佢 ...

我大仔剛10歲,又係應承佢可以用利是錢買一份玩具,我地無干涉佢買咩,佢買左2個陀螺。不過佢係一個比較'姑寒的人',買玩具前一日阿妹5歲半想扭蛋,咁我見好耐都無扭過就比佢扭一次,咁我地叫阿仔扭時,佢第一件時就問,扭完可唔可以買新年禮物?佢係個唔會亂洗錢的人,阿妹就完全相反!

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章

呀仔今年K2,我都諗住開始教佢喇...因為早排學校教交通工具時,佢話未搭過飛機想搭下,咁我就教佢搭飛機要儲好多錢,而家我地一話搭的士,佢就會話要慳番D錢黎搭飛機...
我見佢咁有"理想",所以諗住今年都比個豬仔佢儲下

水晶宮

下次一定要收.
1.收禮係禮貌,你做身教比佢知.
2.佢既一番心意,你唔收,佢可能會有D失落;或者佢下次亦可能唔識再送,因為以為你唔想收/唔需要
3.你收左,可以回禮,進一步鼓勵佢對你好,禮尚往來.
4.你可以收左,然後同佢講:呢份禮物我好鍾意,我唔會用呢張銀紙,會收藏起來,記念你對媽咪既孝順.然後,你可以滿足番佢一個願望囉,例如一家人去公園/樂園/沙灘玩,或買份佢想左好耐既玩具之類.
等佢知道,雖然肉赤,但係對人好係有回報,值得"投資".

原帖由 BOSKERMA 於 11-2-14 15:35 發表
haha~~你講開, 阿仔都有用個樽仔入住張$100俾我, 話係情人節禮物, 我冇要到佢呀, 因我知佢好肉赤, haha~~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

我諗起早排有家長講佢俾咗$500阿仔袋 (全幅身家), 但跌咗嘅事件

伯爵府

亞仔就嚟10yrs,今年俾佢抽5封,共$420. 佢開心到暈,原先佢想買多個手制同daddy打機,我唔俾,佢只可以買書,佢就好快買了兩本,其他就放在豬仔肚內.

原帖由 晟媽 於 11-2-14 13:00 發表

爸爸已經講明吾想佢浪 ...

首頁

尾頁

跳至