想生BB

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

我都覺得女仔講嘢叻好多,男仔真係好似慢左少少,Eugene一同上Playgroup的女同學,Eugene兩個月,但講嘢好叻,仲可以唱成首歌。

原帖由 fishballbaby 於 11-2-16 16:06 發表
發展遲緩對於男仔嚟講真係好普遍,兩歲識講簡單句子,其實有好多都做唔到。不過做吓評估都好,因為評估是多方面和有基準的,就當做身體檢查咁便可以了。

...

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

係呀!淨係睇花表妹,一歲半多d已經可以講中英文句子,相比下花仔慢了幾條街。

原帖由 HappyDay2008 於 11-2-16 16:11 發表
我都覺得女仔講嘢叻好多,男仔真係好似慢左少少,同Eugene一同上Playgroup的女同學,細Eugene兩個月,但講嘢好叻,仲可以唱成首歌。

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

二媽,

妳有冇比花仔返學?噚日好似已經有五間學校爆流感。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

沒有呀!花仔今日曾有少少鼻水流出,成機唔返,怕佢作病。
依排我都係間歇比佢返吓便算了。

原帖由 HappyDay2008 於 11-2-16 16:29 發表
二媽,

妳有冇比花仔返學?噚日好似已經有五間學校爆流感。

大宅

二媽
花仔而家可以慢慢脫離排骨仔階段咁好呀?柏和而家仲係排骨仔呀,我睇佢好好難脫離喇

大宅

我都驚流感爆發,但又唔想佢唔返學,唯有日日比Manuka佢飲,希望可以增強佢d抵抗力啦

侯爵府

花仔兩個面珠登比起兩歲生日會時脹了些,依家比之前更handsome,哈哈!

原帖由 ilapril 於 11-2-16 17:21 發表
二媽
花仔而家可以慢慢脫離排骨仔階段咁好呀?柏和而家仲係排骨仔呀,我睇佢好好難脫離喇

侯爵府

All

Good moring!

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

all,

good morning!!! 從昨天開始我去左帶camp啊!!!! 依家身處camp site, 好掛住大哥啊!!!

講開說話, 我係好相信學校環境係一定會好好多的, 所以唔洗太擔心, 大哥依家好多時都可以有問有答, 只係中文答時會夾d英文, 好攪笑架!

原帖由 HappyDay2008 於 11-2-17 10:49 發表
All

Good moring!

侯爵府

大哥係洋人,佢講中文咪好似洋人講中文咁 ,最近Eugene仲有講d普通話,係我弟婦教佢,其實英文+廣東話都已經夠亂,現在仲加埋普通話,佢真係語言大混亂。

原帖由 ootolai 於 11-2-17 11:08 發表
all,

good morning!!! 從昨天開始我去左帶camp啊!!!! 依家身處camp site, 好掛住大哥啊!!!

講開說話, 我係好相信學校環境係一定會好好多的, 所以唔洗太擔心, 大哥依家好多時都可以有問有答, 只係中文答時會夾d英文 ...

侯爵府

自由廣場果面有人話唔好比小朋友食太多chicken wing, 有個4歲女仔個胸部附近有一粒野凸咗出嚟,醫生話係食得chicken wing多,因為 D激素會令小朋友過早發育,有人仲話男孩子早發育仲會生得好矮,之前我都有聽其他朋友講過呢樣嘢,大家都唔好比小朋友食太多chicken wing呀!我都冇比Eugene食chicken wing,只會比chicken 其他部份佢食。

禁止訪問

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

我同QQ都好鍾意食CHICKEN, 特別係CHICKEN WING添呀! 唉, QQ好偏食, CHICKEN/CHICKEN WING係佢食得最好嘅嘢!

侯爵府

點解會好偏食?婆婆樣樣都會比Eugene,所以佢CHICKEN牛、PORK、菜同魚都食,我屋企大部份人唔鍾意食魚,但婆婆會照樣煮一份魚比Eugene,因為唔可以因為大人唔食就令小朋友冇得食,一定要由細就開始樣樣都食,唔係好容易攪到偏食,同埋唔好比小朋友揀食,總知如果唔食就冇得食。CHICKEN真係唔好食太多,一係買嘉美雞嗰d來食啦。

原帖由 高齡產婦 於 11-2-17 13:38 發表
我同QQ都好鍾意食CHICKEN, 特別係CHICKEN WING添呀! 唉, QQ好偏食, CHICKEN/CHICKEN WING係佢食得最好嘅嘢!

大宅

好媽媽勳章

adrian 而家真係語言大混亂,有一晚daddy罵緊佢時,佢無端端講 「我都唔識整電暖器」我都唔識整係廣東話,電暖器係國語。因為學校有教電暖器。我地一見到係噤唯有成句同佢再講過。

不過,佢而家一俾人罵就好認講第二樣野分散你注意唔好再罵佢。真係俾佢激c。

原帖由 HappyDay2008 於 17/2/2011 11:34 發表
大哥係洋人,佢講中文咪好似洋人講中文咁 ,最近Eugene仲有講d普通話,係我弟婦教佢,其實英文+廣東話都已經夠亂,現在仲加埋普通話,佢真係語言大混亂。

...

侯爵府

Adrian可以講到完整子都幾叻仔喎。

原帖由 wuws 於 11-2-17 16:24 發表
adrian 而家真係語言大混亂,有一晚daddy罵緊佢時,佢無端端講 「我都唔識整電暖器」我都唔識整係廣東話,電暖器係國語。因為學校有教電暖器。我地一見到係噤唯有成句同佢再講過。

不過,佢而家一俾人罵就好認講第二樣野分 ...

大宅

好媽媽勳章

係呀,佢早返學。上年9月前都仲係單字,小小詞語。返學之後就爆出好多完整句子,有d係以前聽落我地講的。

佢而家仲識張平時聽埋的句子,自己重組,就好似切積木噤,呢個拎兩個字,另一句拎兩個字,就自己切到另一句句子。有時都幾開心呀!

原帖由 HappyDay2008 於 17/2/2011 16:43 發表
Adrian可以講到完整句子都幾叻仔喎。

侯爵府

相信好多香港小朋友,都會中文夾雜英文的,就算大人自己好多時都係咁。

花仔最常講的是"要ice-cream"、"要nana(banana)"、"買apple"、"坐bus",現在花仔懂得講的英文,我都會同佢講一次中文,希望可以平衡些。

原帖由 HappyDay2008 於 11-2-17 11:34 發表

...

侯爵府

我都希望花仔快些可以講到完整短句,人物+動詞+物件。

原帖由 wuws 於 11-2-17 17:09 發表
係呀,佢早返學。上年9月前都仲係單字,小小詞語。返學之後就爆出好多完整句子,有d係以前聽落我地講的。

佢而家仲識張平時聽埋的句子,自己重組,就好似切積木噤,呢個拎兩個字,另一句拎兩個字,就自己切到另一句句子。有時都幾開 ...

首頁

尾頁

跳至