自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

我朋友30幾歲...有1對孖仔歲幾...一向兩夫妻都有返工...老公返夜...我朋友返日頭...

最近佢換左份工...做左1個月...見工個陣時候...佢話比佢老闆知佢有仔...佢老闆質疑佢會唔會因為小朋友而成日請假...朋友話唔會...由於佢學歷唔高...亦都坦白同佢老闆講...結果佢老闆請佢...仲同佢講人工係點樣...有病可以請病假...但係有醫生紙唔係扣人工等等...

朋友返左幾日工...佢老闆問佢拎學歷證明個D睇...點知佢老闆睇完...就比說話我朋友聽...話佢學歷唔好而而家既時候好難搵工...又講好多難聽說話...講到佢請我朋友...我朋友應該感激佢...我朋友都忍...為左家計...

早前朋友病左請假...結果佢老闆炒佢...話唔係得佢一個老闆...仲有其他老闆...D老闆唔滿意...話我朋友請病假...對份工無誠意...懷疑我朋友唔係病...係因為小朋友有事所以請假...除非病到訓係到行唔到...唔係一定要返工...佢話舊人請假...因為佢知道佢地D脾性等等...

我朋友好唔開心...其實覺得佢借D意炒佢...因為佢老闆唔鍾意佢有咁細個既小朋友...唔滿意佢既學歷...佢又唔係假病...佢真係病到醫生叫佢休息唔好返工...

我覺得我朋友好唔抵...覺得佢老闆有D歧視成份...有小朋友既媽咪唔通因為有小朋友而成日請假等等...

[url=http://lilypie.com][img]

侯爵府

你朋友講病假有無醫生紙, 如有, 唔使講, 平機會見..

侯爵府

樓主, 叫你朋友記錄番老板幾時講過D物,佢地做過D物, 例如有無警告信之類..

另外, 個老板有無按勞工法例去炒佢,

例如有無足夠通知期或者代通知金等..

大宅

畀面勳章

原帖由 焯媽媽 於 11-2-17 19:07 發表
你朋友講病假有無醫生紙, 如有, 唔使講, 平機會見..

無錯無錯...

我年初病重,請咗4日病假,第5日返工,收工前就同我講即時term我... 不過佢唔係用我請病假為由... 話我工作表現佢哋唔滿意喎~~~ 不過... 去年尾做評估時,樣樣都係"良"... 唔知點解一個病假之後就會變成唔滿意... 我老公知道後都 "登" 我唔憤氣... 不過... 佢唔係用病假為由 term 我,所以我無得上訴...

大宅

佢個舊老闆犯左兩條條例,一》家庭崗位,二》有註冊醫生開出的醫生紙,而因病假無理解雇,告得!平機會加勞工處見啦

伯爵府

畀面勳章

過左試用期未? 如果未, 個老闆大有可能話你朋友能力唔到。如果過左試用期, 咁告去平機會既機會好似大喎。

大宅

...佢老闆質疑佢會唔會因為小朋友而成日請假..<---剩係呢part已經可以去平機處告啦,家庭崗位(其)視呀

子爵府

好媽媽勳章

我朋友未過試用期...佢有醫生紙...醫生紙亦都有比佢老闆...因為佢老闆朝早好多野要送...叫我朋友去做...我朋友病都未好番...仲要走幾個地方送文件...係街差D暈低...食完晏返去佢老闆就話佢請假炒佢...佢老闆計番我朋友返左幾多日工...同埋比埋7日通知期既人工我朋友...

我朋友到而家好唔開心...佢有諗過莫非而家搵工做...都唔可以同人講話自己有小朋友...

我覺得佢老闆炒人可以話佢表現唔好...但係唔可以因為人地請病假同埋有小朋友做理由炒人...對我朋友好唔公平...

[url=http://lilypie.com][img]

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

當然可以返工,呢個老細睇唔起人啫

珍珠宮

原帖由 wcpcelia 於 11-2-17 19:27 發表
當然可以返工,呢個老細睇唔起人
其實有咁既老闆真係早走早着,唔係久唔久比說話你聽你朋友仲難受

你過如果佢老闆講到明懷疑你朋友詐病,又話 d 細路 呢樣個樣,一定要去告佢呀
         ~~~酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆 ~~~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

好多老闆都係咁x街.... (請恕我無禮, 但唔用呢個字去形容, 就冇更貼切既字去講)

一個女人, 未到30歲就問佢結左婚未, 結左婚就問生左仔未. 講到尾係怕個女人大肚, 請有薪產假. 我係老闆既話我都唔想請左個人返黎冇耐, 佢就要去生仔, 就算係放無薪病假, 都唔想個位吉左要搵人幫手. 但我覺得一個人既能力會更重要. 一個老闆只係通融少少, d 馬仔更落力去幫佢做野囉. 當然, 女人梗係企番去女人呢邊, 媽媽級會維護番媽媽級既人.

女人唔易做係真的, 香港既女人唔易做就係一定!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唉, 我做左幾年FTM, 我聽日會去見工, 希望D老闆唔好咁唔講道理啦, 我會如實同佢地講我有兩個仔
,

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

咁既老闆真係早走早著

大宅

醒目開學勳章

係咁,我有一次去見工.個女人(我諗係上司)都問:你返工你囝囝點安排??我照答.最後佢都話請我.不過我無去到.

我只能講,結左婚,生左小朋友,真係比較難揾工.希望有更多的老細能够明白我哋做人媽咪既.唔通個小朋友有病OR自己有病都可以唔理??

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 lokhang2007 於 11-2-17 20:59 發表
係咁,我有一次去見工.個女人(我諗係上司)都問:你返工你囝囝點安排??我照答.最後佢都話請我.不過我無去到.

我只能講,結左婚,生左小朋友,真係比較難揾工.希望有更多的老細能够明白我哋做人媽咪既.唔通個小朋友有病OR ...

呢句說話係我未結婚前已有人講同我講

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

離左婚有小朋友仲難搵工呀

伯爵府

原帖由 Shelliemay 於 11-2-17 19:15 發表

無錯無錯...

我年初病重,請咗4日病假,第5日返工,收工前就同我講即時term我... 不過佢唔係用我請病假為由... 話我工作表現佢哋唔滿意喎~~~ 不過... 去年尾做評估時,樣樣都係"良"... 唔知點解一個病假之後就會變成唔滿 ...

你呢個 case 唔符合即時解僱的原則喎, 你可以告佢無理解僱添喎.

伯爵府

畀面勳章

回覆 17# chanwendy 的文章

樓主有無試下致電勞工處同平機問下睇下有無機會為自己爭取合理權益,如果平機會你勝訴,僱主要向你道歉,但相信給你金錢上的賠償不會多(除非懷孕等典型例子),就算佢比返個職位比你都唔好要啦,但至少為自己爭取過。加油!

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我以前去見工, 履歷仲要寫埋個仔邊間學校tim, 而家見工真係有細路唔易.....

水晶宮

就算無小朋友,但上班首個月就請病假,病到唔返得工,真係印象麻麻架.
建議上班初期,就算病,都上班半日,然後成果病樣比個老闆睇,再話已經趕晒手頭上既urgent工作,早走少少睇醫生,咁可信程度會高D.而且,老闆會覺得你好有交帶,好有責任心.
唔好諗人地有無虧待你,
諗多D點樣可以使人欣賞你,回報你.
咁樣,工作發展會更順利.

首頁

尾頁

跳至