跳至

首頁

尾頁

男爵府

BB飲奶奶~~不知道點解...發脾氣~~

我真的不知道..我囡囡飲奶奶發脾氣,,,
係到...喊..唔肯飲奶奶...

都不知道什麼原因....
真奇怪了..
唔係屙...尿尿..又唔係屙臭臭...

:-( 搞到囡囡面仔都係奶奶... :-(

晴晴囡囡出世於2005年4月7日出生的  :-)
晴晴的網頁

民房

Re: BB飲奶奶~~不知道點解...發脾氣~~

你係唔係未夠鐘就比佢食奶奶呀,
奶奶係唔係太熱呀
bb本身又係唔係太熱或太凍呀
bb件衫仔後邊有冇招牌仔"吉"住佢呀
bb肚裡邊係唔係又風呀,有冇幫佢掃一掃呀
bb大個左LA,會唔會係個奶咀孔太細,bb冇耐性呀
bb飲奶奶個陣,有冇類似鼻水同啖既物體,令bb唔舒服呀,
因為bb如果鼻敏感,鼻仔不能容易呼吸,佢自然會用口仔,
所以佢會飲得好辛苦,咪發老爛喎,因為我bb都係咁
:-( :-( :-(

別墅

mankok,
我係"大學堂"到答過, 我再copy過來, 看是否幫到妳?

我個囡係2個月時就係咁, 每餐奶哭1粒鍾, 雖然最後飲完奶, 但我好大壓力,問晒朋友無方法, 就係咁, 我不停上綱找答案,結果找到bk, 總令我第一次上綱傾解. 個次bk都好多熱心媽媽回應, 但所有原因及方法我都試過, 唔得!!!
最後, 經過3wks左右痛苦時期,可能上天要訓練我的耐心,囡囡慢慢飲返.無事總飲得好快tim. 所以妳要俾多的耐心,愛心, 我支持妳! 我相信妳同bb得架!
當時我有找的輕快的音樂/兒歌, 每次飲奶就播個隻, 有用架, 她真係會笑. 妳試下.

看到咁多媽媽話bb成日飲奶哭,呢樣嘢可能我bb真係比妳們bb早經歷(1個半月時飲奶哭足1小時,每次都係, 哭足差唔多1個月, 聲都沙埋).
如果bb最後都飲, 瞓得,痌得,食得, 人又精靈, 就唔晒太擔心, 最緊要耐心+耐心+耐心+愛心.
我bb而家好少哭, 每次哭, 只要好快明白她或者看她想點, 做啱她就唔哭, 唔係就guagua投訴. 我用好多心機觀察她哭聲, 我都覺得自己呢方面做得好.
總有, 音樂真係好好.
大家一齊努力加油啦!

別墅

我bb係最近開始又係飲奶時喊,不過就係食下喊下,好奇怪呀﹗等佢喊幾次佢就會唔喊繼續食,至到食飽為止,但係我都無做d咩,佢都會收聲照食﹗都唔知佢喊咩﹖﹖
我bb4月19日出世﹗

男爵府

我個女都試過這樣啊!我們都唔知點算好, 幸好最近佢冇這樣了.

民房

我個b 個半月開始就係咁ga la
每次放個奶樽埋去就又喊, 又扭 又發脾氣
好似打仗, 要佢去死咁慘
邊個阿太湊佢飲奶都係咁, 所以跟本唔係餵的方法/ d奶的問題
係有d 阿b 無食癮喎
只要佢玩得, 重量又ok
定時定候餵佢就ok la
Howard: Hello!!

大宅

我呀b最近依個星期都係咁呀~ :-( 一飲奶就係咁扭,扭到累,要一路sleep一路飲~ :-( :-( :-(

我的家有~
囉囉唆唆 嘅 煩人BaBa
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽
少年宅男 嘅 雞仔謙哥哥
奀皮多手 嘅 豬仔浠弟弟
醜怪黏身 嘅 惡馬妹芊妍

男爵府

乞丐BB, 您好!!

我已經夠鐘先比BB飲奶奶的, 應該沒有問題呀 !!
奶奶水溫適中, 用手背試過, 應該不是問題呀 !!
BB本身不是太熱, 又不是太凍, 溫度Okay ar..
BB件衫仔已經墊一條棉質毛巾索汗, 應該不是問題 !!
餵BB飲奶奶飲到一半已經掃風, 應該不是肚仔問題 !!
奶咀咀孔不是太細, 冇類似鼻水同啖既物體,

其實我諗BB大, 開始會有發爛及發脾氣問題出現的,
所以要有耐心..耐心..餵BB飲奶奶, 就Okay lar...

多謝您提供資料..many thanks !!
我都會注意一下...
晴晴的網頁

男爵府

allwinlife , 您好 !!

多謝妳所提供資料, 等我餵BB飲奶奶時,
注意一下BB的情緒,
可能真係要耐心+ 耐心 + 耐性, 就會成功的.
many thanks !!

妳的BB早我BB一天出世, 我BB~4月7日出世的,
請問的BB名字, 是否比相士改批的,
因為我BB囡的名字"芷晴" 係比相士改的,
而且妳的囡囡名字為"芷殷"都係差不多囉 !!

晴晴的網頁

別墅

MANKOK,
係呀, 係李x才批的. 真係咁啱bo.
呢期好多芷x.
妳一定得0家. 努力啊!
妳b幾重?我b3個月時5.2kg, 老公成日噪細碼..

大宅

jilljojo,
BB唔肯飲奶,我BB都試過而家4個月.我同我媽咪講,咁個日佢黎探bb時,我媽咪試下餵bb,平時bb食得3∼4oz,我沖定5oz,希望佢可以食多d.
我媽咪餵時發覺bb食左1oz多d時開始唔肯,媽咪觀察下擰開奶瓶,左次比bb食,bb吮了兩下,又唔肯.
後來才知道奶咀隆太細,我一直都不為意.(因為我曾經用專門拮奶咀的拮過)原來煲煲下d奶咀個隆會細返.
而家我去買過d奶咀,(pigeon的奶咀有分size)
[S]For new born baby
[M]For baby 2~3 months/up
[L] For baby 7months/up
[LL]For thick fluids
所以你留意下bb飲奶的時間,如果超過10∼15分鐘則要考慮大d的奶咀.
我自己真係蒙查查,餓左bb三個星期∼∼∼
換左奶咀後,我bb作晚至今早都食到4∼5oz奶.

大宅

我個囡都係一飲奶就發脾氣,一定要等她一面睡覺一面飲,如果唔係就一定死都唔飲.真係唔知點算.所有奶咀都換過了.現在個囡廋左o的呢! :-( :-(

男爵府

allwinlife,

我的芷晴bb~3個幾月都有5.3kgs..都算細碼...
手仔..腳仔...都未見肉... 唔知道幾時先會長肉呢,,
好似人o地的bb都有節瓜手和腳呢 !!

我已經問過護士了....她們的回答 :
bb開始長大...對外界有反應,
加上每次飲奶奶時...都是喊,,,
所以bb對奶奶有反感...冇肚餓.. 迫bb飲...就cry..:-(
盡量將時間拖遲少少,,, 等bb想飲奶奶時,
先去準備沖奶奶... 控制一下bb時間...
遲些bb會適應的, 我今晚已經常試過...
結果okay.... 仲有餵bb飲奶奶時...
盡量安靜一些.... 又或者開些純音樂比bb聽...
等bb心定些....
晴晴的網頁

別墅

Mankok,
我好心急8/8打針時磅下.

妳個護士好好wo, 我個時問, 一的意見都俾唔到.
呢個可能係好方法, 但可能好多媽媽唔知係呢處,妳認為可唔可以copy係我個topic"解讀..."咁可能會幫到的同樣問題嘅媽媽? 又或者個topic名要講得好的?
定我諗多咗?

男爵府

allwinlife,

其實妳提議得好好...可以copy比其他媽咪知道...
可能幫到其他有須要的媽媽,

唔係呀...妳沒有諗多咗,
都係關心 BB o者, 有效用性的...

我囡囡在8月15日先打針, 妳囡囡快我一個星期打針,
到時...唔知道幾多磅呢 !!

**請問妳點解可以輸入幾時張相片呢 !!
我輸入唔到... 所以沒有我的囡囡相,
唉....
allwinlife 寫道:
Mankok,
我好心急8/8打針時磅下.

妳個護士好好wo, 我個時問, 一的意見都俾唔到.
呢個可能係好方法, 但可能好多媽媽唔知係呢處,妳認為可唔可以copy係我個topic"解讀..."咁可能會幫到的同樣問題嘅媽媽? 又或者個topic名要講得好的?
定我諗多咗?
晴晴的網頁

別墅

mankok,
我們不如係大學堂傾, 因為可能我們會好多嘢傾,唔係只呢個主題啦,又想問其他媽媽, 費事出來出去.

男爵府

allwinlife,

okay ar....
我怕到時....只係深夜先可以上大學堂,
因為平時bb係婆婆屋企住,
所以一收工會立即到婆婆家吃飯及餵bb飲奶奶,
差不多夜晚10時左右先回家,
希望一有時間會早些online lar....

allwinlife 寫道:
mankok,
我們不如係大學堂傾, 因為可能我們會好多嘢傾,唔係只呢個主題啦,又想問其他媽媽, 費事出來出去.
晴晴的網頁

首頁

尾頁

跳至