美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

別墅

我成日洗完頭唔到24小時就有頭油味, 不過個頭就唔垃, 唔知點解成陣頭油味, 以前都冇的

別墅

我而家用緊馬油洗頭水, 响卓X同WAT神都有得賣, 價錢係88元, 我用咗佢都有改善, 佢仲有好多唔同佩方, 你可以試下, 不過最好就一SET用啦, 我就係一set咁用囉!

瑪瑙宮

REVLON

男爵府

回覆 2# alicelam921 的文章

我都用緊尼隻,但我覺得有些乾,可能我無用護髮素啩

我用過其它洗頭水,覺得冲極都唔乾淨禁,而且頭頂好快"立"

努力搵緊合適洗頭水中

大宅

你可能唔只用一隻洗頭水,你一星期要用一次深層清潔洗頭水,平時就用一些比較中性的,太潤的你會立!護髮都要清爽的!唔去用太勁去油的,因結果會出油更多!
我自己用Nuskin的洗頭水系列,唔係周圍有得買,但佢的成份真係好正,重有就係唔會攪到脫髮!
"知識是叫人自高自大,惟有愛心能造就人。"哥林多前書八章1節

珍珠宮

熱血金章

試下頭髮濕水後, 用粗鹽按摩頭皮5分鐘, 沖水後, 再好似平時咁洗頭. 包十分乾淨, 仲加速血液循環.
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

大宅

我最近用tsubaki,不過好潤,可能不適合你。
另外,我猜想很多人用護髮素的方法不正確,如果屬油性髮質,只用於髮尾就好,盡量不要接觸頭皮,更加千萬不要用來按摩。
希望幫到你。

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

DOVE

男爵府

回覆 3# toffeetong 的文章

如果頭髮乾,會唔會更加乾架?

珍珠宮

熱血金章

原帖由 租一邊 於 11-2-19 12:11 發表
如果頭髮乾,會唔會更加乾架?

我唔覺乾喎. 會沖洗乾淨先落shampoo嘛.
第一次的shampoo仲會有好多泡的, 平時要第二次先會多泡的.
我係中性幼細柔軟髮質, 我直程無用護髮素的.
因為用左護髮素, 我覺得頭髮好"撻" 的.
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

瑪瑙宮

我都係咁, 唔用護髮素頭髮至挺.

原帖由 toffeetong 於 11-2-19 21:08 發表

我唔覺乾喎. 會沖洗乾淨先落shampoo嘛.
第一次的shampoo仲會有好多泡的, 平時要第二次先會多泡的.
我係中性幼細柔軟髮質, 我直程無用護髮素的.
因為用左護髮素, 我覺得頭髮好"撻" 的. ...

男爵府

我以前都係用D萬O同屈記嘅超市shampoo,有一輪突然頭殼頂勁油勁重頭氣味,曰曰連洗兩三次都咁油,我本身D頭部皮膚勁乾及唔用謢髮素架因為我好鐘意用爽嘅洗頭水,我喺公司附近有間專賣髮型屋牌子嘅洗頭水鋪頭...買左兩支番屋企試,一支深層清潔..一支就for我幼弱保水喎...D姐姐話我呢D係頭皮起左層立質要洗走晒先得...勁work洗第一晚已經無左陣頭臭味,加埋都唔洗$150不過細細支得嗰300ml

男爵府

後補牌子叫Goldwall& Joico

男爵府

Sorry...喺Goldwell & Joico串錯左字潻

洋房

有無人用過日本的Lux 極致閃耀系列﹖﹖在台灣節目﹕女人我最大介紹過﹗7天保養修護蓬鬆乾牯頭髮。得唔得﹖

男爵府

其實你地每次會洗幾多次頭髮?

我一向都係洗一次,即係落一次洗頭水
但早輪向另一個forum 話其實係要洗兩次

瑪瑙宮

我一次咋. 因為我係短髮. 所以支洗頭水好矜用.

原帖由 租一邊 於 11-2-20 17:47 發表
其實你地每次會洗幾多次頭髮?

我一向都係洗一次,即係落一次洗頭水
但早輪向另一個forum 話其實係要洗兩次

水晶宮

我一向都係洗2次

大宅

我用緊萬0糙米 (韓國制造) 洗髮護髮好好用 , 之後再買埋隻護髮膜用勁正
洗 : $39.9
護 : $39.9
髮膜 : $39.9

侯爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

成個冬天都係用金色tsubaki, 夠潤

首頁

尾頁

跳至