少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

前日, 女兒告訴我們她被老師調位了。但她說不出原因,最初 , 我只想著可能是下學期有一番新景象, 於是, 向另一位家長互通學校的情況。

怎知, 那家長告訴我他們沒有調位 , 只是我囡囡因向2位男同學調情而被老師調位了! 聽後很不開心 , 為何我女兒會有這樣的行為? 向hb說了, 但他卻不認同要加緊管教這方面的問題,只認為自己的女兒太熱情而被老師誤會,也認為我太緊張。我不想再和他爭論大家不同的睇法,這樣只有互傷感情。

其實 , 我想請教大家, 我應不應該向女兒說她的對人態度有問題?

(我女兒現在是k1,雖然有家長說仍細, 但我真的怕現在不教, 將來會變本加厲。還有的是她的老師是外籍,相信外籍對這方面會比我們中國人開放,如果他也認為有問題,我相信真的可能出問題。這個, 我想向老師了解事情)

伯爵府

女仔鍾意同其他男仔玩好平常之ma, 而且你個女仲好細. 不如你打電話問下老師點解調位啦.

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

K1咁細, 點解會用 "調情" 呢兩個字架??
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

侯爵府

調情??? 可否親自向老師了解一下? 或者只是誤會呢

原帖由 lamfanny 於 11-2-18 10:03 發表
前日, 女兒告訴我們她被老師調位了。但她說不出原因,最初 , 我只想著可能是下學期有一番新景象, 於是, 向另一位家長互通學校的情況。

怎知, 那家長告訴我他們沒有調位 , 只是我囡囡因向2位男同學調情而被老師調位了! ...

大宅

因為老師是男外籍, 他說的是英語. 是同學仔告訴他媽媽 : xx flirt me and XX (another boy).

我查過字典, flirt是調情的意思.

我女兒與那同學仔是由nursery一起要好的同學, 他們一起玩我也不覺得有問題, 但如果老師覺得有問題而調位, 作為家長係咪需要正視呢?

我不想立即向老師追問究竟, 畢竟, 老師應該有獨立自主的權力. naughty要罰係應該的. 唯有等待下星期家長日時, 我相信老師會說出原因.

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

咁搞笑, 咁細個就識用flirt 呢個字
我諗係撩傾計呀多手多腳呀果d
比我會話比阿女知人地唔中意時要識STOP
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

Flirt 呢個字我相信個小朋友都唔識, 但可能當時老師有向他們解釋, 所以佢識講番比佢媽咪聽.

大宅

唔會呀...咁細個

有冇其他CHINESE ASSISTANT 呀, 問下好D喎, 可能個NET唔係咁既意思...

首頁

尾頁

跳至