在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

份工已經做到冇晒心機( 因為老細的問題), 每日都唔想返工, 但係因為錢所以硬著頭皮去做, 好多時都同自己講, 既然留係度做就提起精神做啦, 但係......真係無心機, 唉, 咁樣既工作都唔知自己可以頂到幾時, 有咩方法可以提起勁做??

男爵府

擺張小朋友相係枱面, 睇住張相就乜煩惱都冇.

男爵府

原帖由 小B仔 於 11-2-18 15:42 發表
份工已經做到冇晒心機( 因為老細的問題), 每日都唔想返工, 但係因為錢所以硬著頭皮去做, 好多時都同自己講, 既然留係度做就提起精神做啦, 但係......真係無心機, 唉, 咁樣既工作都唔知自己可以頂到幾時, 有咩方法可 ...

我都係咁情況 ......
面對的問題也是我老細所出 .

份工作好簡單 , 跟之前份工, 跟十萬百萬樣野, 己經跟既野好少 .不過係好多, 好密又重復 . 最近要加人
, 連續請左4 個都做得唔長 , 3 個係老闆話唔岩, <豬油包 >喎 ,己走的佢地反而叫我好快的走, 指而家多工易搵 , 話我係<伴君如伴虎>, 佢地話老闆好緊張, 心急的人, 小男人,搵到個比我仲抵得諗, 又或者我越做越差時 ( 年齡大左), 老闆唔會覺得我有利用價值時間 , 唔當我係人一個喎 !

哎........想走, 但怕唔可以 一個人月內搵返工.
快樂取決你主觀的心  不在決定於客觀的事

翡翠宮

我都係咁, 不過我就已經RESIGN O左.. 不過返工等放工, 最多就係上BK...
好想自己積極D..

份工已經做到冇晒心機( 因為老細的問題), 每日都唔想返工, 但係因為錢所以硬著頭皮去做, 好多時都同自己講, 既然留係度做就提起精神做啦, 但係......真係無心機, 唉, 咁樣既工作都唔知自己可以頂到幾時, 有咩方法可 ...

翡翠宮

係呀, 我走係走o左但搵唔到工, 有d徬徨..

原帖由 HPChingchingma 於 11-2-18 17:27 發表

哎........想走, 但怕唔可以 一個人月內搵返工.

男爵府

畀面勳章

我咪又係驚揾唔到,所以唔敢走。我老闆要求多多,得一想二,做埋好多無為野,放6~7又話你得閒,加你野做,都算啦,最唔開心就係你做幾多佢都唔會覺得你幫手,只會覺得應份。經常當我透明。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都會用呢個方法...
原帖由 3509 於 11-2-18 16:34 發表
擺張小朋友相係枱面, 睇住張相就乜煩惱都冇.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

所以盡量都係揾到工作才辭職...
原帖由 HPChingchingma 於 11-2-18 17:27 發表

份工作好簡單 , 跟之前份工, 跟十萬百萬樣野, 己經跟既野好少 .不過係好多, 好密又重復 . 最近要加人
, 連續請左4 個都做得唔長 , 3 個係老闆話唔岩, 喎 ,己 ...

男爵府

我都做到無心機, 同樣都係因為一個乜都吾理的老細, 佢等退休, 搞到對下的一個二個都無王管, 打橫行.

所以我都決定邊做邊搵, 經幾何時我都有點保留究竟走吾走好呢, ......但一次兩次的事件(當然係揹鑊野)令我心淡同狠狠下了決心要走. 我比自己六個月時間, 因為我是合約制的, 仲有好多時間可以去搵......所以慢慢搵囉......我想問下大家好好彩又好似我咁遇到老PATPAT, 你地會點應付?

男爵府

我放晒聲氣 ,希望有熟人 介紹都可以等我一個月,
而家有時行過工廠大廈的招工板, 見有工岩都有 CALL 去問同埋見工.

唉 !
過年前見工 , 到到而家都係無消息 , 諗人地都係覺得 等一個月太耐啦 .

我都想有人教下我 , 每日如何面對呢的老闆 .... 又可以增加自己唔我諗辭工 . 但係 公司得 2 個人咋 , 仲唔上得 BK 添 .......HELP .HELP..

男爵府

好媽媽勳章

, 連續請左4 個都做得唔長 , 3 個係老闆話唔岩, 喎 ,己 ...

Hello,

Long time no chat la.

Where do you work now?
人不犯我, 我不犯人.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我咪又係驚搵唔到, 手停口停 但我又真係唔想再返, 好大壓力, 好煩.

原帖由 小B仔 於 11-2-18 19:13 發表
我咪又係驚揾唔到,所以唔敢走。我老闆要求多多,得一想二,做埋好多無為野,放6~7又話你得閒,加你野做,都算啦,最唔開心就係你做幾多佢都唔會覺得你幫手,只會覺得應份。經常當我透明。 ...
hello hello ~~

水晶宮

但講真ar..d 公司見要等你一個月就吾會考慮law...除非係d 好高職位la...純粹個人意見
原帖由 wcpcelia 於 11-2-18 20:55 發表
所以盡量都係揾到工作才辭職...

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 tszyau2000 於 11-2-20 19:20 發表
但講真ar..d 公司見要等你一個月就吾會考慮law...除非係d 好高職位la...純粹個人意見

係架,有大把人見工,佢地係唔會等人既(90%)以上

男爵府

我遇到欣賞我的百樂, 又好近屋企, 吾駛搭車TIM, 可惜佢比吾起人工, 要減1/3, 點做呀? 所以都係要GIVEUP. 唉!!

男爵府

原帖由 hw1115 於 11-2-19 21:57 發表

Hello,

Long time no chat la.

Where do you work now?

HI ..........

唔知點講好...想轉工 . 想轉返 KOWLOON BAY , 見左工但唔請我 ..... 係KWUN TONG .份工好難上網, 上BK . 想死啦..... .

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 HPChingchingma 於 11-2-22 10:19 發表

HI ..........

唔知點講好...想轉工 . 想轉返 KOWLOON BAY , 見左工但唔請我 ..... 係KWUN TONG .份工好難上網, 上BK . 想死啦..... .

您現在找 half day / whole day ?
您找咩post ?
人不犯我, 我不犯人.

男爵府

原帖由 hw1115 於 11-2-22 11:04 發表

您現在找 half day / whole day ?
您找咩post ?

搵5 日工 , 好似無我份.......慘 .

首頁

尾頁

跳至