跳至
[2011年] 喂奶問題

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

醫院姑娘話大約2-3個hrs 就要喂bb 飲奶, 就算bb 瞓左都要叫醒佢地, 你地係咪都會?定等佢自然起身!

大宅

係啊...點都要摷醒佢...
頭一個月食奶好重要...因為發育得好快 ~

如果有黃疸既BB都一樣要食密D...易退黃 ~

大宅

係呀..你同佢換下片本整醒佢食架..因頭一個月真係好緊要..

男爵府

畀面勳章

今日係健康院時, 醫生都話佢有黃疸呀!!!咁我真係要勤力D餵LA!

不過我阿B 出院後呢兩晚, 餵完人奶都扭計, 一放落床就喊, 真係唔知佢想點, 我老公成日覺得佢唔夠飽, 要餵奶粉俾佢!!!!

大宅

原帖由 bin 於 2011-2-22 17:24 發表
今日係健康院時, 醫生都話佢有黃疸呀!!!咁我真係要勤力D餵LA!

不過我阿B 出院後呢兩晚, 餵完人奶都扭計, 一放落床就喊, 真係唔知佢想點, 我老公成日覺得佢唔夠飽, 要餵奶粉俾佢!!!! ...

剛剛返到屋企個B要時間適應...慢慢會好 ~

同埋黃疸會影響佢胃口...要比D耐性...係要餵密D架 ~
你想試佢餓唔餓可以放隻手指去佢嘴邊...如果佢追住手指啜佢就係餓啦 ~

珍珠宮

我無特別叫醒阿仔呀, 因為佢都幾準時起身叫飲奶...
宜家廿幾日, 佢瞓左, 我都無叫佢LU, 不過都係1日裡都只係1-2餐係4 HRS, 如果5係都好定時2-3 HRS 一餐.

大宅

好媽媽勳章

我由得佢訓,因生第一個唔係咁識,真係差唔多就叫佢起身!但之後真係發覺一樣野,訓多d真係長肉d,所以我都由佢訓,訓醒先比佢......等大個d先較返d時間......以上係我的個人做法...因每個家庭同bb都唔同......加油各位媽媽

首頁

尾頁

跳至