自由講場

跳至

首頁
45678...16

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 JunichiOkada 於 11-2-22 13:29 發表
宜家2個小朋友攪個大頭佛出來, 但又好似唔覺自己做錯野咁, 要雙方既父母就做晒醜人(都唔理係男方ARM / 女方ARM 啦), 想點呀?
我地既下一代真係咁無責任感?好既後生仔女去晒邊呀?
...
因為好多事都係父母安排
到時有問題就唔識我自己去解決
日績月累
小朋友愈大O既問題愈難搞
細時唔識做O既功課會自己諗掂佢
細時做唔掂O既野都係自己面對
到大時所有問題,我都會自己搞掂
但我發覺,我細仔一有問題就搵哥哥家姐爸爸媽媽
問唔到唔識都唔覺係自己責任
睇來我仲係唔曉放手
多謝您出POST,我又係時候反思

男爵府

原帖由 揚莉煒媽咪 於 11-2-22 13:28 發表

發展緩慢即係咩樹呀?

學野慢D LAW

有機會好遲先學講野

有可能有讀寫障礙

翡翠宮

好其一問: 個女仔/女家係唔係新移問來O架?

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 我想生三個 於 11-2-22 12:31 發表
你同企講:係你逼我個仔唔負責任咋,你自己攞黎,甘等錢洗,借兩千蚊俾你個女上深圳搞掂,並祝企早d吊到金龜,拜拜!

可能係女方呀媽就係想咁,佢到時同個女講,係男家唔要你,唔係呀媽唔比你嫁,上深圳搞掂,返來再搵過有錢佬。
傻傻地的,50圍 (5星酒店)+ 50 萬? 以為自己個女係港姐? 一毫都唔比,叫佢自己食自己啦!!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 sylcaca 於 11-2-22 13:35 發表

學野慢D LAW

有機會好遲先學講野

有可能有讀寫障礙

無問題架
我個仔4歲都唔曉講野
果陣我仲細,成日鬧佢(已經湊仔湊到傻左)
您可唔可以學好D廣東話先同我講野呀(真係傻左無呃您)
而家我個仔15歲
相信無人無覺得佢有呢D問題,而且3個仔女之中佢最孝順架
(佢有學習障礙、活躍症、讀寫障礙等問題)

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

i don't know~

原帖由 JunichiOkada 於 11-2-22 13:37 發表
好其一問: 個女仔/女家係唔係新移問來O架?

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

講真..... 樓主個friend未又係咁既年齡生個仔
無錢未好唔擺酒囉! 女家唔肯既就彩佢都有尾, 個女仔都應該大個, 佢自己都要決定, 唔係亞媽話乜就乜

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

應該係個女ge驚wo,個肚係佢度,個女仔夠18歲未ga?如果夠未大番佢,佢吾驚你個fd吾負責咩?

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

我個FD係結左婚先有BB架

原帖由 rubyplk 於 11-2-22 13:40 發表
講真..... 樓主個friend未又係咁既年齡生個仔
無錢未好唔擺酒囉! 女家唔肯既就彩佢都有尾, 個女仔都應該大個, 佢自己都要決定, 唔係亞媽話乜就乜 ...

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

大過個男仔,即19歲或以上

原帖由 yanyan-mummy 於 11-2-22 13:41 發表
應該係個女ge驚wo,個肚係佢度,個女仔夠18歲未ga?如果夠未大番佢,佢吾驚你個fd吾負責咩?

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

諗諗下個女家阿媽係想同男家反面
唔想阿女生仔頂啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

50萬+50圍....狠過D大6妹

翡翠宮

我都係問, 自己都諗唔到答案
我個小朋友只係歲靚人仔, 咁大段路, 睇到呢D CASE, 你話驚唔驚? 仲要我都唔知我應該點教個囡.. 太緊又怕佢反叛, 太鬆又係死, 佢地做錯事, 就一定有人話緊係佢地父母乜乜差差.. 唉, 點算?
你問我邊個最洩底? 唔係佢地父母又會係邊個... 激心激肺擺5億圍都補唔返啦..

原帖由 揚莉煒媽咪 於 11-2-22 13:35 發表
因為好多事都係父母安排
到時有問題就唔識我自己去解決
日績月累
小朋友愈大O既問題愈難搞
細時唔識做O既功課會自己諗掂佢
細時做唔掂O既野都係自己面對
到大時所有問題,我都係自己搞掂
但我發覺,我細仔一有問題就搵哥 ...

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 我想生三個 於 11-2-22 12:31 發表
你同企講:係你逼我個仔唔負責任咋,你自己攞黎,甘等錢洗,借兩千蚊俾你個女上深圳搞掂,並祝企早d吊到金龜,拜拜!

2千蚊咁多........
幾百蚊之麻, 仲平過香港非法果d

珍珠宮

頭先見到隔理有個topic講阿媽出60萬個仔結咗婚, 三個月就離婚, 唉...
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

女家咁大咬
同女家講生埋出黎驗吓dna先
睇吓係咪真係自己仔經手先結婚呀
點知你個女係咪個個都上得:;pppp:
真既到時再傾啦

水晶宮

原帖由 雪~bb 於 11-2-22 13:53 發表
女家咁大咬
同女家講生埋出黎驗吓dna先
睇吓係咪真係自己仔經手先結婚呀
點知你個女係咪個個都上得:;pppp:
真既到時再傾啦

禁止訪問

大宅

E家D女仔思想開放, 但頭腦太簡單呢! 做野唔顧後果! 所以咪容易出事羅!

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我老公個表弟(阿姨個仔)都係十九歲話要結婚,個女仔剛係外國讀完書返來二十一歲.佢阿媽無法勸服個仔,唯有見晒家長,準備好晒結婚.我地旁人睇到眼都突.(個仔剛野雞大學畢業,一毫子都未賺)就要阿媽攞50萬出來攞酒.
結果一年前宣佈結婚籌備,一年後散左lu 人地女家超有家底根本睇唔起佢,結咩婚呀.:;pppp:

首頁
45678...16

尾頁

跳至