論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問bun bun有左, 佢話3月尾返菲律賓,預產期4月中, 7月頭就返黎hk繼續返工..佢既working visa 10月先到期, 咁佢果10weeks maternity leave既人工點比??佢走之前比一半佢等佢返黎再比埋果一半? bunbun想拎晒果10weeks既錢先, 但怕佢會走左唔返黎....
另外係咪要寫封信比immigration???

*代老闆問...唔好問點解要繼續請佢..因為我都唔明!*

複式洋房

call 1823 labour department

別墅

其實如果賓賓有咗, 我自己辭職去湊仔的話, 可唔可以補一個月加機票同佢終止合約呢? 因為我請佢的原因是湊b, 但佢有咗又湊唔到bb. 咁樣根本就做唔到我請佢的原因. 會唔會犯法呢?

大宅

而家叫佢去開個戶口,定期入返d錢入戶口,佢自己擰唔擰到一件事,起碼你老闆每個月都有入錢落佢account!

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 綾香公主 於 11-2-23 12:18 發表
其實如果賓賓有咗, 我自己辭職去湊仔的話, 可唔可以補一個月加機票同佢終止合約呢? 因為我請佢的原因是湊b, 但佢有咗又湊唔到bb. 咁樣根本就做唔到我請佢的原因. 會唔會犯法呢? ...
會,你老闆因為你大肚炒你,你話佢有無犯法吖

別墅

但係如果現在的老闆炒咗大肚婆有補償足夠而且確認唔會再請同一個職位的話係唔會犯法架.

伯爵府

好媽媽勳章

唔可以回來先比嗎 ?
或者先比一半,回來再比一半吧

我亞菲回鄉之後,重返香港才補翻出糧的
如果她不肯,即係話,她一早無打算再回香港

洋房

May be you can't do it!

原帖由 olimo 於 11-2-26 17:08 發表
唔可以回來先比嗎 ?
或者先比一半,回來再比一半吧

我亞菲回鄉之後,重返香港才補翻出糧的
如果她不肯,即係話,她一早無打算再回香港

大宅

畀面勳章

但航空公司好似係唔比懷孕超過唔記得三十幾周既孕婦上機架喎。

大宅

佢可以去用歧視條例告你大肚抄佢,賠多好多。

原帖由 綾香公主 於 11-2-26 16:53 發表
但係如果現在的老闆炒咗大肚婆有補償足夠而且確認唔會再請同一個職位的話係唔會犯法架.

大宅

佢可以去用歧視條例告你大肚抄佢,賠多好多。

原帖由 綾香公主 於 11-2-26 16:53 發表

首頁

尾頁

跳至