論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

佢只係嚟左一日,如果要佢咩都識晒真係harsh左d,你又唔係屋企,又冇人帶佢,佢都要時間摸熟你屋企啦,有冇比timetable佢,有冇同佢brief過一次你大概要佢做d咩?可以嘅話請一日假guide吓佢啦!

禁止訪問

男爵府

回覆 3# cj56_2009 的文章

我覺得你對您的女傭太心急, 她只在您的家裡工作了一天. 你必須有耐心. 也許你可以給她一些指導和工作時間表. 最好你可以取假在家對她示範工作,我們返新工時, 也需要人做交代和一些適應期呢!

大宅

首先你要睇下佢態度好唔好, 有冇想改善, 駁唔駁咀.

我果位bun姐係星做過三年多, 自己有2個子女.來左我家一個月多些, 日日有驚嚇嘢, 我都日日忍唔住咆哮佢, 搞到家冇寜日. 但佢態度不差, 都見佢努力改善, 只係佢真係適應能力,理解力都差, 跟唔上. 真係要比多多多......耐性及時間佢.

曾經想換過另一個, 但依家真難揾人, 而且來個態度差的重死.

比時間佢適應先, 2個月后再睇下佢有冇改善.

原帖由 cj56_2009 於 11-2-24 13:35 發表
我有比schedule佢, 禽晚亦都同佢做左briefing, 但有時有d野未必一定可以跟足schedule丫嘛, i.e. bb 起身時間每日都唔同, 自然飲奶or小睡既時間都會唔順延...但佢好似無呢d意識咁(我既感覺)...佢話有兩個囝, 之前份工 ...

禁止訪問

男爵府

我會晚上捉住佢,同佢再brief清楚,要佢用印尼文mark down細節,一晚吾夠就多幾晚(吾可以要人次次教),直至佢清楚自己工作責任為止.

禁止訪問

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

暫時得幾日, 就算熟手都要時間適應新環境, 新人事, 每個人脾性唔同, 小朋友都係, 佢都要時間去摸熟, 先能夠發揮, 通常有得3個月, 就會可以全面自動波的, 最緊要佢有心去學, 態度好, 否則, 你換幾多個都係一樣, 盞跌錢益agent, 如果到3個月後仲係唔得, 到時你先揾人啦!

我係full time mom, 工人初到時, 我係全天候跟住教的, 佢朝早6點起身, 我要早過佢小小起身教佢, 佢夜晚做到10點幾, 我要等佢做完先有得瞓, 最近新請o既工人, 係本地做開, 我都跟咗差唔多1星期(但煮餸買餸仲係我自己, 佢負責拎嘢), 剩係家務咋, 仲冇bb俾佢湊tim.

男爵府

無法,食方面開頭真係會重覆得幾密㗎,佢係咪連煮家鄉野都吾識果隻?教佢炒,蒸,煎簡單野先,另外買cook book(basic先)比佢,湯就暫時自己set埋料先,佢地吾飲湯吾識架,叫佢每晚煮完,每款餸自己mark低.
我果個開頭幾難食我都頂,咁快話佢會無心機,而且我果個好心機學,好快上手。你個應該都有心學起碼佢問先啦!

原帖由 cj56_2009 於 11-2-28 10:17 發表

我用左兩個晚上加兩個下午去brief佢, 比埋紙筆佢記底, 有d都做到既, 但有d野無可能次次教丫嘛, 好似煮餸咁, 晚晚都食唔同既餸, 唔通每樣餸都要教? 定係還是晚晚都食死o個幾樣? ...

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 cj56_2009 於 11-2-28 10:17 發表

我用左兩個晚上加兩個下午去brief佢, 比埋紙筆佢記底, 有d都做到既, 但有d野無可能次次教丫嘛, 好似煮餸咁, 晚晚都食唔同既餸, 唔通每樣餸都要教? 定係還是晚晚都食死o個幾樣? ...
你唔教佢咁佢點會識喎 佢又未食過又未煮過,口味嘅嘢好難講,比本cookbook佢tick幾樣簡單嘅比佢試下啦.
真係要比幾個月佢,晚晚同佢檢討吓.

禁止訪問

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

可能佢之前僱主唔煎開牛扒, 牛肉通常攞嚟切, 炒, 醃, 佢咪用返嗰套煮囉, 你要俾機會佢去學你家庭模式, 你跟唔到, 就唯有靠你媽媽跟住教. 其實樓主你對工人已經有咗意見, 一方面雖話唔介意佢煮咩, 但到佢真係攞嚟切, 醃煮通粉時你又唔鈡意, 不如你清晰啲俾指引, 一係就叫佢完全跟晒你的模式學(凡新第1次菜式一定要自己落手做俾佢睇等佢學), 一係就俾佢發辦(暫時睇佢都未可以), 而家似係唔湯唔水, 盞激心.

男爵府

問佢識吾識煮家鄉野,意思係睇佢識吾識煮野basic sense先,睇下從何教起,係咪連烚蛋都吾識? (我ex yan,滾水落蛋,吾識開can,吾識預幾多水煮飯,會吾會仲衰過你個?),好在我99好耐性日日跟,煮比佢睇,個yan都係笨果隻,但一個月都上手...希望你媽頂得住~

對佢地,你要講清楚步驟同份量,吾係都係自己受害啫,我試過一時吾記得講,bun姐煮晒我成包雲耳,10吋大碟滿瀉,何其壯觀

原帖由 cj56_2009 於 11-2-28 11:09 發表
我地唔介意試新野 i.e. 佢既家鄉野, 問佢可以煮咩比我地食, 佢又答唔出, 淨係問我我要佢煮乜, 我自問我都唔識整野食, 你叫我點教丫, 攞d牛扒問佢識唔識整, 佢話識, 同佢講淨係落油同salt煎就ok, 就係咁簡單之嘛, 佢 ...

象牙宮

原帖由 idy926 於 11-2-28 11:45 發表
問佢識吾識煮家鄉野,意思係睇佢識吾識煮野basic sense先,睇下從何教起,係咪連烚蛋都吾識? (我ex yan,滾水落蛋,吾識開can,吾識預幾多水煮飯,會吾會仲衰過你個?),好在我99好耐性日日跟,煮比佢睇,個yan都係笨果隻,但一個月都上手...希望你媽頂得住~

對佢地,你要講清楚步驟同份量,吾係都係自己受害啫,我試過一時吾記得講,bun姐煮晒我成包雲耳,10吋大碟滿瀉,何其壯觀

雲耳宴

別墅

其實你個印之前喺邊度做過? 不過都唔緊要, 因為佢地開始時會係咁, 如果你接受到佢咪得過且過囉...所以你要同佢講, 先俾一個時間佢例如話一個月, 睇吓有無改善, 如果無改善的話就換人, 睇吓佢會唔會緊張份工去作出改善啦...另外, 煮飯的話, 你可以去買印傭cook book. 而家有專係俾佢地睇的cook book. 我都買咗幾本不同的俾我個賓賓. 有部份會教吓煮飯的基本知識. 起碼睇吓佢肯唔肯試同學, 有啲細節就可能要你媽媽幫手提點吓囉.

男爵府

有時街買cook book未必啱心水,所以記住叫佢每日寫低,儲儲下就有本為你屋企而設嘅cook book. 開頭重覆煮下,越多咪可以吾使咁快repeat囉.

我bun姐黎時有本佢自己手寫的cooking menu,有20幾款常見簡單餸,係佢香港做嘅嫂教佢嘅,我叫佢煮黎試下,佢又真係識喎,but有些吾啱我心水,就叫佢改一改.

大宅

樓主,

我上一個印,仲差過你工人,又係話好有湊B經驗,連個一歲B都唔識抱...煮食仲死,佢自己煮公仔麵食,係十樣8樣工具咁煮,碟&碗都用幾隻...烚蛋由滾水計,烚足25mins...我地係每日都係烚菜芯&炒一樣菜+豬肉...到佢快完約,連煮牛丸上海麵都可以一鍋糊(之前試過2-3次在佢面前教佢煮)...不過,係清潔方面幾好...

我有時都驚訝點解教足2年都咁差(我自己在家務&煮食方面都唔差)...希望佢下個僱主識教啦...

禁止訪問

象牙宮

原帖由 cj56_2009 於 11-2-28 13:35 發表
佢之前响新加坡兩年, 台灣做過三年, 就算唔識湊b, 都識做家務同煮飯卦...煮飯可以教, 但家務我無expect連基本清潔都做唔到囉...

Oh ~ 即係冇喺香港做過? 三地情況不一, 你預咗當佢係新人咁教都得嘞!

首頁

尾頁

跳至