論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我以前有一個類似你的工人,唔夠一個月送佢走

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-2-28 13:36 發表

Oh ~ 即係冇喺香港做過? 三地情況不一, 你預咗當佢係新人咁教都得嘞!
即係貼身教3---6個月

別墅

如果喺星加坡同台灣做過的話應該都ok喎. 起碼呢2個地方同香港的生活習慣都差唔多.

伯爵府

就算佢地係星做過, 都唔代表佢地識煮, 我以前有一個 yan, 在星做了 8 年, 佢話識煮飯, 但其實唔係好識, 因為多數是 mon 煮, 我地都係每次教她煮 d 好 basic 的, 還要連續幾日都係食同款的送, 煮到佢識為止, 才轉其他款, 只要佢肯學, 我會接受.
又另一個 bun, 在 HK 做了 4 年 2 個僱主, 佢都話自己可以煮十幾人的送, 但都係唔識煎 / 炒 / 湯, d 魚煎到皮肉骨分開三樣, 菜是烚, 唔會叨肉碎, 雞翼買已 yip 好的, le 個我唔覺佢肯學, 個半月就被我炒了.
樓主, 如果你工人只來了只來了幾天, 而佢又肯學, 態度 ok 的話, 你比 d 時間佢, 大家慢慢磨合一下.

大宅

我好明白你的心境, 當我冇耐性時我真係頂佢唔順 . 所以我依家都物色新工人, 有適合就轉. 起碼依家都算有人可以幫下, 唔想太急又揾唔啱人.

你都可以一邊用佢, 一邊再揾人.

原帖由 cj56_2009 於 11-2-28 09:28 發表
呢個weekend對住佢, 簡直想死....

1. 唔識湊b, 佢好似好驚整親阿b咁, 唔係好敢掂佢, 好就好在, 佢會睇實阿b, 應該唔會比阿b跌親

2. 唔識煮飯, 攞每樣餸出嚟問佢識唔識, 佢就答你yes, then就不停問你點煮, 如果講明 ...

大宅

我果個係星加坡做咗3年幾, 曾要打理大屋, 煮8人飯餸, 咩又係 眼,耳,口都有問題.

(
原帖由 綾香公主 於 11-2-28 14:05 發表
如果喺星加坡同台灣做過的話應該都ok喎. 起碼呢2個地方同香港的生活習 慣都差唔多.

洋房

其實改變下你自己既思想啦
將心比己
就算你自己返一份新既工作,
曾有工作經驗。
你到新工作地方都唔會係一日就上到手啦!

你估你而家請左自己既靈魂出做幫自己手咩......

禁止訪問

複式洋房

100% agree to user_login.
The first 3 months of learning is most important. All nannies need teaching and guidance. Her experience is ex-employers may not work out with u at all. 要返工 is no excuse. The later u teach her, the harder it will be as time goes.

原帖由 user_login 於 11-2-28 17:01 發表
其實改變下你自己既思想啦
將心比己
就算你自己返一份新既工作,
曾有工作經驗。
你到新工作地方都唔會係一日就上到手啦!

你估你而家請左自己既靈魂出做幫自己手咩...... ...

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 cj56_2009 於 11-3-1 09:40 發表
我唔係要佢即刻上手, 但起碼唔會連做家務既常識都無囉…例如: "lon"衫, 明明有個露台可以掛, 佢都硬係要將d衫掛晒响個window度, 跌左落街點算...另外, 今朝無la la响kitchen走出嚟話要洗阿囝個杯 (阿囝早餐中), 佢隻 ...
唉!你真係要當佢小朋友咁教,每個字每個步驟清清楚楚講一次比佢知,如果頂唔到不如早d了斷啦.

侯爵府

佢唔係你肚入面條虫, 所以真係要每樣野講清楚 gar. 好似你用雞粉+水做湯咁, 就算佢係你屋企煮到曉飛, 黎到我屋企都唔得 lor.

原帖由 cj56_2009 於 11-3-1 09:40 發表
我唔係要佢即刻上手, 但起碼唔會連做家務既常識都無囉…例如: "lon"衫, 明明有個露台可以掛, 佢都硬係要將d衫掛晒响個window度, 跌左落街點算...另外, 今朝無la la响kitchen走出嚟話要洗阿囝個杯 (阿囝早餐中), 佢隻 ...

伯爵府

樓主你需要花些時間, 每做一件事都要講清楚, 要自己跟佢, 唔可以樣樣都 "expect" 佢知 / 佢明, 即使佢有經驗及 training, 但每個家庭的要求都不同, 未必符合你的. 所以你必須在初期一定要跟貼些, 莫說初期, 就算佢地做左一年都未必全部跟到要求.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我唔係要佢即刻上手, 但起碼唔會連做家務既常識都無囉…例如: "lon"衫, 明明有個露台可以掛, 佢都硬係要將d衫掛晒响個window度, 跌左落街點算...另外, 今朝無la la响kitchen走出嚟話要洗阿囝個杯 (阿囝早餐中), 佢隻手濕淋淋的去碰阿囝d野, 我真係接受唔到囉...呢d野, 我expect佢响training school學, 唔係咁都要我講丫嘛…
都未講禽日我既早餐, 前日淨左既通粉, 仲有一碟我媽煮好好味既青豆, 我唔想side, 所以諗住食埋佢, 咁咪叫佢煮個湯比我(我expect佢只係水加雞粉咁簡單咋), 加埋d餸同通粉, 點知整左出嚟, 碗通粉入面d湯只有半杯水既份量, 碟青豆呢, 仲係凍既, 問佢點解係凍既, 佢無答我, 跟住攞埋個微波爐盒叫佢用microwave加熱, 佢真係懶理, 唔用盒, 成碟青豆連隻不锈鋼碟放入microwave度, 好彩喝住佢…
我只望呢三個月阿b同屋企都安全, 咁就還得神落...

樓主, 你對佢哋啲所謂training school太大期望了, 你亦對你工人之前的所謂經驗太有信心了, 我試過叫工人用焗爐仔熱返啲食物, 佢真係連隻碗都放埋入去, 我嗰個係小焗爐咋, 試過叫一個本地完約賓煮即食通粉(家樂牌)俾我啲仔女食, 我都諗住佢哩啲即食嘢有幾難? 佢仲係本地完約, 點會唔識? 點知我仔女話佢煮啲通粉好硬, 好難食, 下次再煮我就開始留意, 佢攞出嚟o既通粉, 唔駛食, 只用湯匙搞, 都feel到係硬kum kum, 有冇搞錯呀? 煮個即食通粉都唔識, 佢仲要駁咀話跟足包裝煮X分鈡喎, 你話佢係咪白痴? 煮咗X分鈡如果仲係硬, 係咪要煮多陣? 哩啲係common sense, 但唔覺有囉! 我之前咁多個賓, 由其是啲海外嚟o既, 個個都唔識抹窗ga, 只識抹入唔抹出面, 叫佢抹出面, 佢會問返我點抹, 要我話俾佢聽伸隻手出去咪抹到囉, 哩啲係咪名乎其實踢一踢郁一郁? 本地完約嗰個又係唔識抹窗, 佢抺完o既窗竟然可以矇過冇抺o既窗(因有2隻落地窗距離太遠抹唔到), 起咗啲跡出嚟又唔抹返乾淨佢, 咁就收工當抹完, 盲o既都睇到矇查查, 話手洗衫, 實則只係濕一濕就攞返出嚟, 本來件污糟衫有泥巴跡, 經佢哋洗完熨完啲泥巴仲硬巴巴的貼喺件衫上, 佢哋到底係點洗衫? 到底佢受我份人工有冇感到歉疚?

以上哩啲情況, 唔係一個半個賓先發生, 經我換過6, 7個, 根本個個都係類同情況

禁止訪問

大宅

努力呀.....最緊要佢受教.......佢由頭學....咪仲好......可以改晒佢成為你的口味.....加油......如果佢一步登天......你又會有其他野煩......蠢蠢地都幾好.....

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 cj56_2009 於 11-3-1 12:21 發表
可能之前請o個個太醒嘞, 真係好多野都唔洗我煩, 呢個我會比三個月時間佢, 除非有改善, 否則我會考慮再搵人...

我舊工人都好醒的, 差唔多所有嘢由佢主導, 我唔駛理唔駛跟的, 自佢3年前退休之後, 哩2年幾3年我請過6個賓, 之前我所講O既嘢係哩6個賓發生的, 我仲未講當中仲有偷嘢偷錢O既賓, 你可以想像我跌幾多錢同時間喺哩啲垃圾度, 總括嚟講, 而家啲外傭質素低到你唔信, 所以先勸你睇多小小時間, 否則, 換個個又係咁上下的, 咪又係你損失, 益咗啲pk外傭同AGENT, 若然, 佢經過2, 3個月時間都冇改進, 到時再換佢囉.

大宅

原帖由 cj56_2009 於 11-2-28 13:35 發表
佢之前响新加坡兩年, 台灣做過三年, 就算唔識湊b, 都識做家務同煮飯卦...煮飯可以教, 但家務我無expect連基本清潔都做唔到囉...

聽你講佢個工作經驗似係作, 好多基本嘢都做唔黎, 佢係咪無完約比人炒架 !!

首頁

尾頁

跳至