論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

聽講如果我續佢約,但佢唔接受,我可以唔比長 期 服 務 金。係唔係架?

公爵府

好媽媽勳章

你要証明係佢主動唔續約.

大宅

想問如果係完3張contract, 但唔再同佢續, 係咪都要俾長服?

複式洋房

原帖由 tachiya 於 11-2-24 17:12 發表
想問如果係完3張contract, 但唔再同佢續, 係咪都要俾長服?

Yes, more than 4 years need to pay long service.

大宅

咁如果佢完左約, 跟住幾個月之後又話想番黎呢?

公爵府

好媽媽勳章

係完成第5年的服務, 便可享有長服, 但如勞方主動離職, 就唔會有

大宅

我同女僱關係良好. 黎緊完第3個約, 今次係佢主動話想回鄉唔做了。但因我需要佢幫多我1年. 相方同意會先續約.
咁我點做可保障自己呢 ?咁係咪要佢白紙黑字簽好文件 ? 大家有無 sample ?

複式洋房

原帖由 vee 於 11-2-25 18:27 發表
我同女僱關係良好. 黎緊完第3個約, 今次係佢主動話想回鄉唔做了。但因我需要佢幫多我1年. 相方同意會先續約.
咁我點做可保障自己呢 ?咁係咪要佢白紙黑字簽好文件 ? 大家有無 sample ? ...

I don't have the sample for you. But you should better have black & white written document.

大宅

睇唔明添, 咁工人係做咗5年定7年?
個人認為, 如果個工人係好同做嘢得既, 長服係佢應得既.

原帖由 vee 於 11-2-25 18:27 發表
咁我點做可保障自己呢 ?咁係咪要佢白紙黑字簽好文件 ? 大家有無 sample ? ...

大宅

Should be 5 years!

原帖由 icehsu 於 11-2-24 17:22 發表

Yes, more than 4 years need to pay long service.

侯爵府

係你度做滿5年,無論續吾續約你都要比長服。

仲有如果佢做滿2個合約(4年),你同佢續第三份合約(即係意味你會預咗比長服),所以第三份合約生效咗,而差吾多到5年,但又未到5年,如果係你主動終止合約的話,你係要同勞處/入境處解釋,﹠好似係要書面聲明以後都吾會請工人之類嘅嘢,因為佢地驚有人吾想比長服而炒人,如果有好大指控係工人嘅錯就除外。如果我有講漏講錯,各位請幫我改正。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 hellomag 於 11-2-26 13:37 發表
係你度做滿5年,無論續吾續約你都要比長服。

仲有如果佢做滿2個合約(4年),你同佢續第三份合約(即係意味你會預咗比長服),所以第三份合約生效咗,而差吾多到5年,但又未到5年,如果係你主動終止合約的話,你係要同勞處/入境處解釋,﹠ ...

就要睇邊方面要求唔續約, 如果係外傭要求唔續而又唔係勞署所訂的情況, 將被視作無理拒絶續約, 外傭係冇資格領取長服, 但僱主要有證明外傭拒絶續約.

相反, 如果係僱主唔同外傭續約, 僱主就要付長服.

子爵府

開心吸收勳章

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-2-26 13:47 發表

就要睇邊方面要求唔續約, 如果係外傭要求唔續而又唔係勞署所訂的情況, 將被視作無理拒絶續約, 外傭係冇資格領取長服, 但僱主要有證明外傭拒絶續約.

相反, 如果係僱主唔同外傭續約, 僱主就要付長服. ...

最近我預備同姐姐續第3個約,agent都有提我有關長期服務金的問題,同DoReMi媽媽的講法相同。不過agent又建議我考慮同姐姐講,如果未來兩年做得好,完約時即使是她自己主動不再續第4個約,我都會給她部份長期服務金(例如一個月或一半).....
有此需要嗎?

大宅

法例冇此需要, 但人情或心理上用唔用呢招令佢做得有心機啲(唔一定架)就要睇情況.

原帖由 Ericmo 於 11-2-26 14:55 發表

最近我預備同姐姐續第3個約,agent都有提我有關長期服務金的問題,同DoReMi媽媽的講法相同。不過agent又建議我考慮同姐姐講,如果未來兩年做得好,完約時即使是她自己主動不再續第4個約,我都會給她部份長期服務金(例如一個月 ...

複式洋房

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-2-26 13:47 發表

相反, 如果係僱主唔同外傭續約, 僱主就要付長服. ...

Hi DoReMi, want to know..."如果係外傭要求唔續而又唔係勞署所訂的情況,....

what is 勞署所訂的情況?

Thanks.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 icehsu 於 11-2-27 20:59 發表

Hi DoReMi, want to know..."如果係外傭要求唔續而又唔係勞署所訂的情況,....

what is 勞署所訂的情況?

Thanks.

請看以下勞署website
http://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/ConciseGuide/10.pdf

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

如果工人做滿5年以上,係僱主唔續約或炒佢就要比長期服務金;相反,係工人唔續約或辭職就不用比,因此,若工人做多過5年唔續約最好寫封信比妳,說明佢唔續約的原因,辭職就必須有辭職信

男爵府

咁我想問4年完約再續已比長服,再4年共8年咁係點計咖係計埋之前已比嘅4年長服

大宅

咁如果完左第2個約而我又冇同佢續, 但係佢過幾個月又話想返黎, 咁係當第3個約定係重新計呢?

象牙宮

原帖由 jackco-mami 於 11-2-28 17:23 發表
咁我想問4年完約再續已比長服,再4年共8年咁係點計咖係計埋之前已比嘅4年長服

只做4年就發長服俾工人? 勞例係5年喎, 再講, 長服哩啲嘢, 唔到最後一刻完約, 都唔知係咪要俾的(如果外傭主動唔續約, 又或者行為不當....etc, 僱主係唔需要發放長服的), 如果工人完約時反咬話之前所俾o既唔係長服, 係饋贈, 僱主就要重新俾過長服, 之前已經發生過咁樣的個案, 最終個官都係判嗰份係饋贈, 僱主要再俾長服. 所以奉勸同鼓勵各位僱主, 唔好預先發放長服, 咁樣對僱主係冇保障的.

首頁

尾頁

跳至