自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我都成日同老公講, 生多D 生多D , 等亞公養

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 蒨沂媽媽 於 11-2-24 18:29 發表
呢句野我成日同我c6講, 我同佢離婚然後去攞綜緩, 住公屋, 出雙糧, e+仲有埋免費補習

係呀, 仲有$1000開學津貼、書簿津貼、上網津貼、優惠價買電腦、一年兩副眼鏡, lur 吓 lur 吓遲早俾埋課外活動津貼添... 我plan好架喇, 離婚攞咗間屋先, 咁阿仔大咗話晒都叫有個(dou)丫, 搵到錢先買樓囉, 而家d人, 節衣縮食供死一世樓, 又要成家立室... 好喇, 辛辛苦苦捱到供甩喇, 又話退休呢喎, 靠嗰筆扣餘扣淨嘅MPF真係驚屎都食唔起呀...
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珍珠宮

回覆 1# conniechan125 的文章

我以為咩事, 原來係咁.

睇嚟香港社會就嚟又亂過. 百萬人上街.
只要政策好, 其實大部份香港人都可以自力更生. 我地唔需要福利社會, 一分耕耘,一分收穫最好.

依家有一群人唔使做, 只要按時去簽吓名就可以優遊自在實在令人氣憤.:;pppp:

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

原帖由 conniechan125 於 11-2-24 18:23 發表
我都係時侯同C6離婚,然後去社署攪下一條龍全包服務.....公屋,綜援,學費,補習http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=599&cb=1119....橫豎C6無出過雙糧比我,一於離婚 ...
溫馨提示:
離婚前記得早一年,張啲資產,儲蓄,現金.減到3萬元以下,+要一份老公放棄妻兒唔比膳養費的証明文件.

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

原帖由 蒨沂媽媽 於 11-2-24 18:29 發表
呢句野我成日同我c6講, 我同佢離婚然後去攞綜緩, 住公屋, 出雙糧, e+仲有埋免費補習

幾好WO

大宅

好媽媽勳章

重要精神有d失常

正苦唔比高層公屋, 個景觀唔夠開揚就病發 ...

睇得多報紙, 有時真係人都 din

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

原帖由 我想生三個 於 11-2-25 12:49 發表

mouth: 點樣攞??如果個男人真係話之你死,會唔會肯簽份甘既文件先???
那就要自己想點去,証明比社處睇老公點唔養你,無E份嘢,有排先申請到單親.只可當低收入家庭來申請.

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 eeb 於 11-2-24 18:48 發表
先將現時所有資產買大陸屋收租。
假離婚,生多兩個,扮有精神病,唔攞公屋,向假離婚老公"租"返而家住o個度既一間房(現兜兜要房津好過攞公屋,同社署講因為公屋多綜緩戶,質素差,除非有市區新樓),仔女讀全日制貴價幼稚園/考直資,人 ...

我同你個plan好似,我一早就計劃緊

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 戀仔狂 於 11-2-25 10:51 發表
係就快啦, 諗冇用架!!:;pppp:
去單親版睇下幾多單親媽咪捱緊貴租輪緊公屋啦!!
咪咁天真啦! 唔好以一概全啦
唔好成日以為單親有特權啦!

得罪問句, 傷殘津貼多d錢喎, 請問駛唔駛打跛埋隻腳呀? ...
唔得罪唔得罪 長期病患有矛得快d??

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

仲有一樣好似,就係只會plan/講,實在做唔出﹗

原帖由 Ivy07 於 11-2-25 13:33 發表

我同你個plan好似,我一早就計劃緊
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

我同老公講左几年了,我老公無我咁好氣 ==!

大宅

畀面勳章

水晶宮

環保接龍勳章

冇錯!所以劣c肺都加大碼...
原帖由 jessica0768 於 11-2-25 00:42 發表

哈哈~~~

咁加大碼係咪可以拎阿公多d 架

禁止訪問

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

公爵府

醒目開學勳章

聽聞1st round收左16人, 上星期六見家長唔記得同老師confirm, 但16人可能有d 係必收生, 我個仔20分(天主教徒), 但1st round都無份, 好彩佢上年同今年都top 5, 老師話好大機會叩門有得in, 亞仔話想羅Top 3 (因為有獎杯), 所以比多d時間教好仔仔。
大力話: 致富就要教好自已子女,教育好佢地待人接物,儲蓄慳家,勤力,出人頭地!!我覺得好岩

原帖由 conniechan125 於 11-2-24 20:40 發表
原來係學兄,邊班呀?知否1st round收多少?

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

x2.

原帖由 ching070707 於 11-2-25 14:39 發表

我同老公講左几年了,我老公無我咁好氣 ==!

珍珠宮

典呀,lee哋咩進展?揾咗熱射蛋栗c 味?幾時娣文件?
         ~~~酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆 ~~~

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

x2.

原帖由 QQilky 於 11-2-25 15:38 發表

到時唔怕C6 真係走咗去咩~
佢大條道理出去溝女

咁就真係變咗單親LU

公爵府

醒目開學勳章

Conniechan125

大力話: 致富就要教好自已子女,教育好佢地待人接物,儲蓄慳家,勤力,出人頭地!!我覺得好岩。
唔想亞仔行錯路, 唔好亂念野!

首頁

尾頁

跳至