自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

小心 ! 聽 一 個 電 話 被 追 $1488.

本 報 訊 】 聽 一 個 直 銷 電 話 , 隨 時 會 惹 上 官 非 。 一 間 透 過 電 話 直 銷 酒 店 、 食 肆 、 醫 療 折 扣 券 的 公 司 「 萬 有 會 」 , 昨 入 稟 小 額 錢 債 審 裁 處 , 分 別 向 九 名 在 電 話 中 答 應 入 會 後 卻 不 肯 繳 費 人 士 , 每 人 追 討 一 千 四 百 八 十 八 元 會 費 及 手 續 費 。 原 來 該 公 司 早 將 電 話 直 銷 的 對 話 錄 音 存 檔 , 最 年 輕 的 被 告 更 僅 得 十 四 歲 。 有 被 告 不 滿 該 公 司 的 推 銷 手 法 , 準 備 報 警 求 助 。   記 者 : 黃 詠 鍶 、 雷 子 樂

申 索 人 萬 有 會 中 心 有 限 公 司 昨 日 入 稟 小 額 錢 債 審 裁 處 , 分 別 向 九 名 人 士 追 討 會 費 九 百 八 十 八 元 及 行 政 手 續 費 五 百 元 。 申 索 書 指 出 , 萬 有 會 是 一 間 提 供 消 閒 及 醫 療 服 務 的 公 司 , 被 告 人 以 口 頭 協 議 方 式 同 意 成 為 會 員 , 及 承 諾 在 收 到 萬 有 會 寄 出 的 郵 件 後 , 會 將 會 費 存 入 該 公 司 的 戶 口 , 公 司 為 了 保 障 雙 方 利 益 , 已 將 電 話 對 話 內 容 錄 音 存 檔 。

母 子 同 感 滋 擾 報 警 備 案
被 告 : 14 歲   學 生
其 中 一 名 被 追 會 費 的 被 告 為 年 僅 十 四 歲 的 中 四 學 生 。 其 母 羅 太 昨 日 接 受 訪 問 時 指 , 由 於 丈 夫 公 司 有 提 供 醫 療 優 惠 , 所 以 兒 子 接 聽 萬 有 會 提 供 同 類 優 惠 的 推 銷 電 話 時 , 便 誤 以 為 兩 者 為 同 一 個 機 構 , 並 向 推 銷 員 提 供 個 人 資 料 。 其 後 當 兒 子 收 到 該 公 司 寄 來 包 括 購 物 、 醫 療 及 食 肆 優 惠 券 的 信 件 時 , 才 得 悉 需 要 繳 交 會 費 。
羅 太 雖 曾 代 兒 子 致 電 萬 有 會 了 解 事 宜 , 但 得 不 到 回 覆 , 其 子 則 繼 續 收 到 追 收 會 費 的 信 件 及 電 話 , 內 容 表 示 若 不 繳 交 會 費 , 公 司 可 能 會 追 討 附 加 費 , 或 要 由 法 庭 解 決 。 「 我 覺 得 佢 咁 做 等 如 蝦 我 個 仔 。 佢 咁 樣 細 路 , 無 端 端 要 畀 九 百 幾 蚊 我 覺 得 好 唔 抵 。 」 羅 太 曾 向 警 方 及 消 費 者 委 員 會 求 助 , 警 方 只 備 案 了 事 。
事 件 去 年 底 發 生 至 今 已 半 年 , 其 間 羅 太 感 到 非 常 擔 心 , 每 每 見 到 追 討 費 用 的 信 件 便 心 煩 。 其 子 在 伯 父 陪 同 下 昨 到 庭 應 訊 , 因 兒 子 年 紀 太 輕 而 達 成 無 條 件 和 解 協 議 。 羅 太 表 示 , 自 己 一 直 對 電 話 直 銷 存 有 戒 心 , 此 後 在 接 聽 類 以 電 話 時 會 格 外 留 神 。

索 優 惠 詳 情 竟 被 追 會 費
被 告 : 48 歲   酒 店 廚 師
另 一 名 四 十 八 歲 酒 店 廚 師 何 先 生 因 怕 官 司 影 響 工 作 , 同 意 以 五 百 元 與 萬 有 會 和 解 。 何 先 生 指 出 , 很 多 與 他 同 一 遭 遇 的 人 亦 感 到 不 滿 , 部 份 人 為 怕 麻 煩 , 而 且 申 索 人 願 意 將 金 額 減 至 五 百 元 , 故 他 亦 同 意 和 解 。 「 佢 話 有 我 電 話 錄 音 , 我 問 佢 又 話 唔 畀 , 只 可 以 法 庭 聽 。 我 覺 得 如 果 打 官 司 佢 未 必 贏 , 因 為 成 個 過 程 都 太 模 糊 。 」
何 先 生 憶 述 去 年 底 某 日 早 上 九 時 許 被 電 話 鈴 聲 吵 醒 , 當 時 推 銷 員 恭 喜 他 被 公 司 抽 中 , 可 獲 送 免 費 的 旅 遊 優 惠 , 但 須 繳 交 九 百 多 元 會 費 才 可 享 優 惠 。 何 先 生 指 , 對 方 未 提 及 收 取 有 關 資 料 亦 要 付 款 , 故 他 要 求 推 銷 員 先 將 優 惠 詳 情 寄 給 他 , 豈 料 此 後 公 司 便 向 他 發 信 追 討 會 費 。
何 先 生 認 為 此 類 推 銷 手 法 只 對 知 識 水 平 較 低 或 入 世 未 深 的 人 有 影 響 , 他 希 望 市 民 引 以 為 鑑 , 接 聽 此 類 電 話 時 要 特 別 小 心 。

「 似 得 就 」 追 究 到 底

被 告 : 21 歲   地 產 代 理
二 十 一 歲 的 被 告 周 先 生 則 決 定 堅 持 到 底 , 拒 絕 與 萬 有 會 和 解 。 任 職 地 產 代 理 的 周 先 生 昨 日 受 訪 時 憶 述 , 在 去 年 底 接 到 該 公 司 的 直 銷 電 話 , 因 「 唔 清 醒 」 才 答 應 入 會 , 「 之 後 即 刻 換 個 自 稱 經 理 人 電 話 講 , 恭 喜 我 成 為 會 員 , 話 我 要 畀 九 百 幾 蚊 會 費 , 重 話 呢 段 對 話 經 已 錄 音 。 」 周 先 生 稱 從 未 使 用 過 萬 有 會 寄 來 的 優 惠 券 , 極 不 滿 該 公 司 的 推 銷 手 法 , 感 對 方 向 他 追 討 五 百 元 手 續 費 「 好 似 得 就 」 。 他 決 定 繼 續 與 萬 有 會 打 官 司 , 並 計 劃 日 內 報 警 求 助 。
九 名 被 告 中 部 份 人 已 同 意 以 五 百 元 或 無 條 件 和 解 , 其 餘 被 告 的 案 件 將 於 八 月 十 七 日 或 九 月 五 日 再 提 訊 。

大宅

Re: 小心 ! 聽 一 個 電 話 被 追 $1488.

[size=xx-large]奸商

別墅

咁都得架.....

侯爵府

:-D :-D :-D :-D

複式洋房

都話要立例管制呢種硬消手法啦!!

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

所以我一聽呢D電話就即刻收線,唔好

男爵府

我最近都常常收到呢d電話,真煩死人,一聽我就話唔得嫻,收線,費事

男爵府

係呀! 真係要小心d呀. 昨天我就剛接到話自己係保誠保險, 話有個儲蓄計劃介紹重有body check送, 我話我無興趣, o甘佢話唔緊要, 先做個簡單登記, 唔o岩可介紹朋友做, 接住唔等我再講就立即問我ID no, 好彩我當時思路清晰, 立即打斷佢問, 我既然無興趣做乜重要登記, 佢話好快架咋, 我就話唔好意思就收線. 如果接電話果個係細路or婆婆就真係落晒搭都唔知.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

公爵府

好媽媽勳章

男爵府

這樣的手法真太差了,正奸商

伯爵府

過份

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

大宅

冇興趣都要登記? 仲要比id no. tim?
下次要先問訪問員拿id no. 先!! 如果唔係點知佢係咪真係職員!!!

Bambi 寫道:
係呀! 真係要小心d呀. 昨天我就剛接到話自己係保誠保險, 話有個儲蓄計劃介紹重有body check送, 我話我無興趣, o甘佢話唔緊要, 先做個簡單登記, 唔o岩可介紹朋友做, 接住唔等我再講就立即問我ID no, 好彩我當時思路清晰, 立即打斷佢問, 我既然無興趣做乜重要登記, 佢話好快架咋, 我就話唔好意思就收線. 如果接電話果個係細路or婆婆就真係落晒搭都唔知.
希望相信 "快樂不是因為擁有的多,而是因為計較的少。"

男爵府

依家D手提電話真係好麻煩o架, 我個電話成日都收到D推銷o既電話, 唔聽又唔係係咪真係搵自己, 聽o左又可能要比人追數, 真係麻鬼煩

伯爵府

瑪瑙宮

畀面勳章 BK Milk勳章

近幾日我都收到推銷電話不過係電話錄音個隻, 我聽到唔理收線費時煩 到唔知有無辨法解決
我相信,真正在乎我的人,是不會被別人搶走的。無論是友情,還是愛情。

當你長大,你慢慢學會幾件事情:有些人不必理會,無論他說什麼,
做什麼,多麼幼稚,又多麼討厭,真的不需要在乎。

有些人永遠成不了你的敵人,不必抬舉他,這種人太看得起自己了,以為拼命攻擊你,
傷害你,就能夠被你所恨。

大宅

所有冇來電顯示既電話唔聽。

唔識既電話號碼唔聽。

如果無可避免,就一聽係傳銷立即cut線。冇禮貌?亂打人電話就好有禮貌?cold call 果d人都預左俾人cut線啦。

laughin' to keep from cryin'

大宅

好過份, 所以我一聽到d係關於推銷既電話, 我會唔等佢地講野, 一句拋比佢, 唔須要啦, 之後cut線, 免得麻煩.

首頁

尾頁

跳至