自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

之前我試過2次訂本地書,間公司用SPEED_POST送黎,已經收到一肚火,今次我係TBAO野左野,用EMS運黎,係大6一路都OK,係過關耐d,但份件到HK後,就好嬲…
SPEED-POST從來都唔會打個電話黎講聲幾時到,次次都失驚無神送上屋企,咁o岩次次都冇人係屋企,就咁放張咭入信箱叫你打電話再約/去指定郵局取,都唔緊要,第一次,打個電話再約送,無送到,就去佢指定果間郵局問,職員話無任何指示再送,份件去左邊到邊到,當場再打電話將就份件送去郵局,都係冇送,個職員都好奇怪,最後有位似高級職員叫我放底張咭同電話,佢幫我跟,先收到本書,但已經搞左成個星期…
第二次又係咁,份件唔係指定郵局,係山卡拉郵局,今次就好d,過幾日都係指定郵局羅返…
今次就衰,去到指定郵局,搵好耐都搵唔到,話未到,叫我晏d再黎,好啦,再去時郵局好多人,我就排特快專遞個窗,前面個人係寄緊特快,個人寄完到我,個職員居然CLOSED-WINDOW,唔理我,我話我取件,佢叫我排普通隊伍,果刻好嬲,前面個人寄特快就得,我收特快就唔得?前前後後我用左3日,仲要走幾次先羅返份件,特咩快呀…好心派件前打個電話黎,冇人你都唔洗行多轉啦…費時失事…呻完!

大宅

MommyPanel勳章 開心吸收勳章 環保接龍勳章

係,我所以次次訂左野個心就會好忐忑,朝朝就要估係咪今日會送野黎,心血少D都屎得人囉!!!成日都miss左~~~好衰架佢地真係,好冇planning 囉~

大宅

係架,無電話通知
我屋企個門鐘又壞壞地喎,
準備收貨果2日門外有少少聲都好緊張..
又怕自己聾聾地聽唔到,
試過成日唔出街等,,,
等到六點半先出去買野食,
諗住咁夜都唔會送貨,
頂佢個x,岩岩落左去就送黎,
屋企無人收就留張咭落我信箱,
第二日自己去郵局搬番黎!
對ems真係又愛又恨,,我估好多人用佢都係因為ems免收住宅費,缺點係無人通知會幾時送上黎,追蹤郵件果道又唔updata..

後來醒左,係門道貼住封給郵差叔叔的信:"有人在家但門鐘壞了,請大大力拍門"

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我試過3次用speed post
郵差叔叔會出發前打電話問我係唔係屋企大約幾時會到
咁幾次我都係屋企又ok

大宅

原帖由 Mimmy 於 11-2-28 19:14 發表
我試過3次用speed post
郵差叔叔會出發前打電話問我係唔係屋企大約幾時會到
咁幾次我都係屋企又ok

咁好會打俾你..
你住邊區??會唔會好山卡啦?
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

用順風好過用EMS, EMS仲貴D, 又煩D。

大宅

唔駛諗,郵差係唔會CALL收件人KA......
我收過幾次EMS,頭3次,我日日喺屋企等...等到我把幾火.....
我屋企樓下個對話機係DIRECT去我C6手提...頭3次,C6電話都冇響過.
我喺樓下信箱收到張咭時,見到張咭寫既日期時間係早一日既..但我喺屋企(3次都係咁),根本唔係郵差咁講-->冇人喺屋企收件..

事實證明係-->個派件員根本冇帶件郵包喺身,根本冇諗過會派上門,由頭到尾都係佢地LAZY 次次都係扮派左上門,只係冇人收件,到第二日再放低張咭,要收件人去郵局拿.
頭一次,件郵包係由日本 EMS 到我屋企,郵費好貴,都一樣係講大話....話冇人喺度喎....我打去郵政總局吵,結果要我自己去收發中心拿,否則要等假期后(遇著大時大節,有幾日紅日 )
第二次,件郵包好輕,先會派上門.(又係又日本EMS到屋企)
之后,幾次EMS都係喺TAO寶集運,EMS到屋企....又係郵差講大話,我興到爆 ,我又打去郵局吵,投訴佢地唔盡責,講大話 ............之后幾次,EMS派件員都有送上門,冇再放低咭話冇人收件......

我屋企行去郵局好遠,而且我俾足錢,又花精神時間喺屋企等,連街都唔敢去,無奶由要受咁既服務嘛.....如果屋企近郵局,我唔介意行去拿KA...但又唔近...而且郵差有出人工,點可以咁冇誠信.

樓主可以試下呢個方法.....凡事據理力爭呀.

首頁

尾頁

跳至