自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我自己由細到大都係住港島區, 而家就住新界, 不過真係感覺住港島區既人斯文d(當然都有唔欺文的人), 我覺得好似坐mtr咁, 真係港島區的人都會讓下路比你出/入, 如果係九龍區/新界區, 想出去, d人都唔讓路仲想好似迫返你入去車廂... 呢個係我個人感覺...

水晶宮

低b得很……

珍珠宮

好媽媽勳章

正如搭地鐵既人同搭火車(東鐵線)既人邊個斯文d? 東鐵同西鐵線又有d唔同.

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我99話住深水埗O既人最窮

(好似針緊我咁)

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 echoo 於 11-3-1 22:40 發表
正如搭地鐵既人同搭火車(東鐵線)既人邊個斯文d? 東鐵同西鐵線又有d唔同.

地鐵乘客比 火車乘客識得先讓乘客落車
但近來地鐵都多左D人唔識呢樣野LU~

我試過比撞到彈開(心諗我落緊車架,我唔出你點入)

大宅

我聽完都好出奇, 佢係香港島真係未聽過有人講粗口!

大宅

原帖由 chinatea 於 11-3-1 20:04 發表

是的..我是一個可愛新界鄉下婆,你like我嗎?

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 goo_littlebb 於 11-3-1 14:11 發表
真係有D住港島既人會睇唔起九龍/新界人架 (如有得罪請見諒), 不過我只會覺得佢地好幼稚:tongue: :tongue:

我身邊都有件騎呢人係咁:

我唯有同佢講: 但香港區仲有你住喎, 即係唔成立啦 !

成公司人都 , 笑 佢完行開, 無人so佢!

不知所謂, 佢自己老公又要喺九龍搵錢, 咁差, 屎返去香港區睇吓有無人請你地成堆怪物啦. 呵呵呵 !

井底之蛙 呵呵呵

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 chinatea 於 11-3-1 20:04 發表

我LIKE茶姐

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 揚莉煒媽咪 於 11-3-1 22:41 發表

(好似針緊我咁)

妳禾桿冚珍珠啫

大宅

港島d樓比起其他地區貴, 買得起既固然係學歷高兼高薪厚職, 所以咪比人感覺住港島d人斯文d又有$d羅!

侯爵府

好媽媽勳章

me too!!!
I am also a 可愛'新界'鄉下婆!

珍珠宮

畀面勳章

咁好似我呢d係港島大,之後搬咗去九龍依家又住新界ge叫物?

大宅

原帖由 kc_01k 於 11-3-2 13:42 發表

我身邊都有件騎呢人係咁:

我唯有同佢講: 但香港區仲有你住喎, 即係唔成立啦 !

成公司人都 , 笑 佢完行開, 無人so佢!

不知所謂, 佢自己老公又要喺九龍搵錢, 咁差, 屎返去香港區睇吓 ...

侯爵府

好媽媽勳章

叫 sliding downwards!

原帖由 永然 於 11-3-2 14:11 發表
咁好似我呢d係港島大,之後搬咗去九龍依家又住新界ge叫物?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 揚莉煒媽咪 於 11-3-1 22:41 發表

(好似針緊我咁)

政府統計深水埗O既人最窮,灣仔最富有!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

港島多賤人.....

(我住港島,身邊好多都係只為自己既人。)

男爵府

原帖由 Milkky 於 11-3-2 13:46 發表
港島d樓比起其他地區貴, 買得起既固然係學歷高兼高薪厚職, 所以咪比人感覺住港島d人斯文d又有$d羅!

咁係咪可以用中原城市領先指數去判斷邊到啲人斯文啲。 嗰區指數高就人都高人一等,指數低嗰區嘅人就粗魯兼冇品。

今日嘅中原城市領先指數係為:
港島:103.25
九龍 91.44
新界東:88.87
新界西:73.14

申報:我住新界,但我斯文。

別墅

有次係 58X 巴士1男1女對話, 個男話: D窮人先至去荃灣或葵芳買野. 有錢人都去尖沙咀OR香港買LA.
我當時聽到都幾'HING'

琥珀宮

畀面勳章

港島係少dd窮人既, 平均可能係詩文d呱, 我自己兩邊都住過, 冇咩感覺喎, 不過我有個ex同事真係話嫁過黎九龍住唔慣, 話港島人有禮貌d喎, 不過佢住ssp可能係差少少既

首頁

尾頁

跳至