跳至
[沙田區] 馬鞍山d私樓

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

我真係唔明,九龍d樓4百幾萬只能夠買到2房5百幾呎;大圍d樓平少少,但都要六、七千蚊呎。
馬鞍山3房67百呎都仲係3百幾,其實e區有乜問題呢?
我個人好鐘意e區,空氣好唔在講,交通自從通左馬鐵之後,由市中心去大圍都只需15分鐘。配套設施又算齊,圖書館運動場海濱走廊街市猜館樣樣有;d樓要海景有海景,要山景又有山景,但樓價仍然落後。
我以前都住過九龍站,但仍然覺得e區幾好住;係冇咁多人,少d名店,過節又冇咁熱鬧之嘛。當然沙田會方便d,但馬鞍山比人有一種渡假的感覺。
除左地點遠之外,有冇其它原因令佢咁低水?

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

一D都唔落後啦~
你睇下第一城大埔,上水D樓咩價,你就會覺得呢邊啱價~

子爵府

原帖由 hinwaimama 於 11-3-1 21:35 發表
一D都唔落後啦~
你睇下第一城大埔,上水D樓咩價,你就會覺得呢邊啱價~

可能係啦~

別墅

we honestly hope the price won't go crazy anytime soon... then *MAYBE* we can have a chance to own one... we are still only renting at MOS =(
but we love it here. for people that relocate back to HK, this is a great place to slowly re-adjust back to the pace of HK!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

雖然我上左車 (自住), 我都想樓價跌, 我唔想我地下一代人 (大多數)上唔到車.

複式洋房

其實mos 真係好好住,我前前後後都住左10年
楂車o既真係好舒服, 因為唔多燈位, 多highway. 好快就出到kln. 比我住沙田成日等燈真係激死左幾條命. 而且有左馬鐵去mk 及 tst 方便左好多.
mos 設施配套好好, 正如樓主所說. 而且我小朋友就算讀kln 小學都唔搬出去, 就係因為市中心補習興趣班集中, 想要學咩, 都有得揀, 行5-10mins 想學咩都有. 好多kln屋苑offer 唔到咁近咁多o既課外活動地點.而mos 比沙田人口無咁多, 無咁雜, 大家撞口撞面都係街坊.

mos比沙田都係平o既原因, 就係個中學校網唔好, 好多學生上左中學都要出去讀. 而小學當然無沙田o既吸引.
如果校網好d, 樓價就唔會落後喇.

男爵府

del

子爵府

原帖由 joeymos 於 11-3-3 09:47 發表
Ma On Shan catches up the market. SunShineCity 830' $5.3M. 觀澖雅軒 1400' 1千萬成交左! CRAZY!!!!

比較唔應該咁比喎,要用中原個CCL會平均d;可能d天價盤係因為有特色,買家先用高"日"價去買,但唔表示成個區都高喎。好似銀湖,d裝飾同門面野豪華,就拉高個價;第時落禾沙起好,遮曬佢d景,咪又跌番。

男爵府

del

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

觀澖雅軒 1400' 1千萬成交左???SunShineCity 830' $5.3M???
其實呢5年(06年到e家),ma on shan已經升左接近50%.....
Ma On Shan catches up the market. SunShineCity 830' $5.3M. 觀澖雅軒 1400' 1千萬成交左! CRAZY!!!!

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

REALLY CRAZY

子爵府

原帖由 hinwaimama 於 11-3-3 12:55 發表
觀澖雅軒 1400' 1千萬成交左???SunShineCity 830' $5.3M???
其實呢5年(06年到e家),ma on shan已經升左接近50%.....

其實係因為馬鐵.........
查番,原來同一城都唔係爭好多咋。

伯爵府

馬鞍山規劃真係幾好, 成個市中心一個街錶泊車位都無, 推晒所有車入停車場, 條街乾乾淨淨, 大部份時間交通都唔會塞. 我98年開始住左幾年, 跟住搬左出大圍, 前幾年又返馬鞍山住, 前前後後都6-7年. 自從有馬鐵同埋馬鞍山繞道之後, 交通更方便. 而家住向南樓望住馬鞍山無遮山景, 真係唔捨得搬.

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

馬鐵起左好耐啦~無記錯係01年左右既,關咩事丫,
你都知同一城唔係爭好多,咪即係啱價LAW~
你地留意下啦,一定係一城升左馬鞍山先會開始升,
一城跌先馬鞍山先會跌~
原帖由 pineapple0983 於 11-3-3 15:34 發表

其實係因為馬鐵.........
查番,原來同一城都唔係爭好多咋。

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

翠擁都真係幾好住,有好風空氣又好~!!
原帖由 遙遙爸爸 於 11-3-3 15:48 發表
馬鞍山規劃真係幾好, 成個市中心一個街錶泊車位都無, 推晒所有車入停車場, 條街乾乾淨淨, 大部份時間交通都唔會塞. 我98年開始住左幾年, 跟住搬左出大圍, 前幾年又返馬鞍山住, 前前後後都6-7年. 自從有馬鐵同埋馬 ...

子爵府

原帖由 hinwaimama 於 11-3-3 18:40 發表
馬鐵起左好耐啦~無記錯係01年左右既,關咩事丫,
你都知同一城唔係爭好多,咪即係啱價LAW~
你地留意下啦,一定係一城升左馬鞍山先會開始升,
一城跌先馬鞍山先會跌~
...

唔係掛,2001年?
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%A6%AC%E9%9E%8D%E5%B1%B1%E9%90%B5%E8%B7%AF
爭左幾年喎!

子爵府

原帖由 hinwaimama 於 11-3-3 18:42 發表

個屋苑好暗,d光一邊比個山同另一邊既銀湖遮住;雖然會所幾靚,我覺得麻麻地咋~
交通都便,d村巴4通8達。

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

2001年2月12日開始施工
原帖由 pineapple0983 於 11-3-3 19:08 發表

唔係掛,2001年?
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%A6%AC%E9%9E%8D%E5%B1%B1%E9%90%B5%E8%B7%AF
爭左幾年喎!

別墅

yeah, definitely over 50%!

and wait until 沙中線 open, it will be even crazier!

原帖由 hinwaimama 於 2011-3-3 12:55 PM 發表

伯爵府

有時向山呢邊好風得滯, 半夜D風嘈到要關窗先訓到....
原帖由 hinwaimama 於 11-3-3 06:42 PM 發表

首頁
12345...8

尾頁

跳至