跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

翠擁如果唔漏水就真係PERFECT~
我至LIKE個會所同村巴,
仲有室內泳池,如果恆溫就仲正!!
呢度向山大部分都風水好好GA~
原帖由 遙遙爸爸 於 11-3-3 21:59 發表
有時向山呢邊好風得滯, 半夜D風嘈到要關窗先訓到....

伯爵府

入左伙成11年仲周圍整緊漏水, 唔漏水單位萬中無一. 我自己整過兩次, 雖然話發展商比錢, 但係又要等撘棚又要等維修又要等砌磚又要等試水.... 以前住新港城恆基樓乜事都無, 話過以後唔買長實樓. 翠擁升幅無平均咁高都可能係呢個問題. 不過村巴真係正, 得佢同聽濤有車去到鑽石山.
原帖由 hinwaimama 於 11-3-3 10:06 PM 發表
翠擁如果唔漏水就真係PERFECT~
我至LIKE個會所同村巴,
仲有室內泳池,如果恆溫就仲正!!
呢度向山大部分都風水好好GA~

複式洋房

如果有小朋友, 我就唔建議住海典.嵐岸. 星濤個邊, 又無咩食, 無街市, 無咩補習興趣班選擇, 下下都要搭車去市中心, 好釣腳, 所以個邊d 樓無市中心升得咁好.

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

至正係唔洗$$$~
原帖由 遙遙爸爸 於 11-3-3 22:57 發表
入左伙成11年仲周圍整緊漏水, 唔漏水單位萬中無一. 我自己整過兩次, 雖然話發展商比錢, 但係又要等撘棚又要等維修又要等砌磚又要等試水.... 以前住新港城恆基樓乜事都無, 話過以後唔買長實樓. 翠擁升幅無平均咁高 ...

別墅

翠擁 + 聽濤 + 海澄軒 all have shuttle to Plaza Hollywood =P

原帖由 遙遙爸爸 於 2011-3-3 10:57 PM 發表
入左伙成11年仲周圍整緊漏水, 唔漏水單位萬中無一. 我自己整過兩次, 雖然話發展商比錢, 但係又要等撘棚又要等維修又要等砌磚又要等試水.... 以前住新港城恆基樓乜事都無, 話過以後唔買長實樓. 翠擁升幅無平均咁高 ...

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

因為佢地都係李+城,海澄軒只係服務式住宅,唔算係屋苑!!~
原帖由 kelvlam 於 11-3-3 23:39 發表
翠擁 + 聽濤 + 海澄軒 all have shuttle to Plaza Hollywood =P

別墅

true true. you are right on that. all from 長江實業

子爵府

原帖由 愚人 於 11-3-3 23:29 發表
如果有小朋友, 我就唔建議住海典.嵐岸. 星濤個邊, 又無咩食, 無街市, 無咩補習興趣班選擇, 下下都要搭車去市中心, 好釣腳, 所以個邊d 樓無市中心升得咁好. ...

77區真係得個住架咋,交通、食、配套唔太惦。

子爵府

聽濤都係長實樓,d管理同漏水問題真係呢,唉!

別墅

親子王國 » 沙田區媽媽會 » 馬鞍山d私樓 » 發表回覆

just curious... which would be your "best" (by your own definition of course) pick for 私樓?
care to share why also?... so renter like me can learn!

子爵府

我聽d朋友既老公講,佢地起樓比曬同一個建築商做,e度冇乜問題,但個建築商勁刻薄,鍊到d判頭渣都冇得食,可能會有,10次有1次咁lor。但你唔做9次,你唔知第10次會唔會係筍。
價錢唔好,咁唯有慳材料la。工人就請d平既;ed已經唔係咩秘密;所以,同一區新地樓係貴d,佢d樓間格又單薄,樓底相對矮。
同區你睇吓天x海就知。遠睇唔講仲以為係居屋。有時,d傳媒針對佢,唔係冇理由架。

男爵府

del

子爵府

原帖由 joeymos 於 11-3-4 20:49 發表
漏水, 大埔鹿x山莊都有呢個問題!

嵐x先至大開眼界, 地下特色單位旁邊係紅綠燈, 全日就會 "的的的的........", 最正係 bedroom's window, face to the street, 見到有巴士/小巴黎, 可以舉手chi 車, 而且係 window 爬 ...

哈哈,你真係丫.........
嗰度d特色我都去過,有個朋友住,佢係門口塊地種花,好天又可以曬太陽,幾好架。至於嘈,冇辦法,預左。將來天x海d屋仔一樣會面對e個問題,而且仲嘈d添,因為對正條高速。
ed野,係佢地先設計得落手,但有人會買先至奇怪喎。

伯爵府

雅典居質素唔錯, 幾年前買樓都有考慮, 但呎價較高, 咁又想買大D, 所以買左翠擁. 雅典居個位置就尷尬D, 因為行去海柏新港城又唔係近又唔係遠, 村巴班次又好疏. 不過佢最正係會所有餐廳, 價錢同質素合理. 因為有朋友住果度, 間中都會偷混入去食飯!
原帖由 kelvlam 於 11-3-4 05:18 PM 發表
just curious... which would be your "best" (by your own definition of course) pick for 私樓?
care to share why also?... so renter like me can learn!

伯爵府

幾個長實盤開賣之前吹到好咁大, 又話乜意向價一萬蚊呎, 最後開賣咪又係市場價, 真係服左佢...
原帖由 pineapple0983 於 11-3-4 07:32 PM 發表

我聽d朋友既老公講,佢地起樓比曬同一個建築商做,e度冇乜問題,但個建築商勁刻薄,鍊到d判頭渣都冇得食,可能會有,10次有1次咁lor。但你唔做9次,你唔知第10次會唔會係筍。
價錢唔好,咁唯有慳材料la。工人就請d平既;ed已經唔係咩 ...

複式洋房

雅典居近市中心, 但住入去係另一個世界. 住大單位比較靜D, 因為無向住西沙路, 只係對住烏溪沙營. 個景好靚, 有山有水.
其實有D人唔知, 雅典居有個巴士站係4-5座中間, 如果係雅典居巴士站落, 返屋企快過係海柏落返新港城. 只係最唔方便係唔係隻隻巴士停雅典居巴士站, 好似89D, 680, 681就無. 有時過海都幾唔方便.
知不過, 雅典居車位係一戶對一個, 無連車位買o既單位, 租車位都係$1200-1500. 好平. 其實8成住雅典居都有車, 好少係地面行. 有時落街行去市中心都係5-10mins, 空氣好清新當散步.
雅典居個club house 就舊左d, 管理費又唔平, $1.8/呎, 但管理都ok o既.
雅典居有個問題只係得2個則, 2個則都係3房, 分別係有工人房 or 無工人房. 但實用度非常高, 係好多新樓無可能offer到o既實用率.

原帖由 遙遙爸爸 於 11-3-4 21:55 發表
雅典居質素唔錯, 幾年前買樓都有考慮, 但呎價較高, 咁又想買大D, 所以買左翠擁. 雅典居個位置就尷尬D, 因為行去海柏新港城又唔係近又唔係遠, 村巴班次又好疏. 不過佢最正係會所有餐廳, 價錢同質素合理. 因為有朋 ...

別墅

翠擁 + 聽濤 are both water-leakage problem. And seem 雅典x is welcomed and liked by many (other than the fact of the inconvenient location)...

Well but I guess 雅典x is still better than 海典 / 嵐岸 / 星濤 / 天x海

if want convenient, can't beat 海柏 / 新港城 / 馬鞍山中心 right? their pricing are probably standing firm the most though.

子爵府

原帖由 kelvlam 於 11-3-5 07:40 發表
翠擁 + 聽濤 are both water-leakage problem. And seem 雅典x is welcomed and liked by many (other than the fact of the inconvenient location)...

Well but I guess 雅典x is still better than 海典 / 嵐岸 ...

雅典居亦曾經有過好大的漏水問題,佢向海有d落地窗漏得幾犀利下;後來SHK 搞番惦。
e區最好係海典,信和樓,自成一國;曾經係我的 dream house。
向西沙d房真係嘈到嘔。
之前聽濤間管理公司完全唔得,件事搞到好大,見曬報。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 pineapple0983 於 11-3-4 11:39 發表

77區真係得個住架咋,交通、食、配套唔太惦。

我都覺得好吊腳, 我住咗海典灣7年, 上年先搬去新港城, 以前喺海典灣, 因為係無飯煮婦, 返亞媽度食, 仲要朝早揍番個仔去富寶返學, 辛苦到暈, 又要轉車, 不過真係好好住, 空氣都清新過市中心呢邊, 如果起商場, 可以考慮搬番過去

伯爵府

我都有諗過海典居, 但係車位無得賣, 一定要同發展商租, 條隊又好長, 咁買左樓又無位泊車就會好麻煩, 所以最後放棄左.
原帖由 pineapple0983 於 11-3-5 11:59 AM 發表

雅典居亦曾經有過好大的漏水問題,佢向海有d落地窗漏得幾犀利下;後來SHK 搞番惦。
e區最好係海典,信和樓,自成一國;曾經係我的 dream house。
向西沙d房真係嘈到嘔。
之前聽濤間管理公司完全唔得,件事搞到好大,見曬報。 ...

首頁
12345...8

尾頁

跳至