跳至
[2011年] 擔心

首頁

尾頁

大宅

琴日去健康院產檢,醫生話我個肚太細、又唔夠重,所以要今個星期五要返醫院照超聲波﹗希望一切順利﹗BB健康﹗

大宅

我上次度完肚都話我個肚細左兩週, 但去私家照超聲波話無事, 度肚唔準既, 唔駛咁擔心!

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

食多d 訓多d
食旦 同花膠都養胎

公爵府

玩具勳章 陪月勳章

我去私家睇, 醫生都話我個bb係偏細碼,
就算足月出世都可能得6磅多呢...

大宅

debby: 你BB幾WEEK幾重呀??

mingtanhk : dun worry, maybe ok after ultrasound~

男爵府

畀面勳章

瞓多d,bb就會長肉㗎啦

大宅

我都希望明天照完超聲波可以開開心心同大家分享情況﹗

男爵府

畀面勳章

原帖由 mingtanhk 於 11-3-3 10:07 發表
我都希望明天照完超聲波可以開開心心同大家分享情況﹗

放心... bb一定好健康好標準... 加油

健康院不太準架....

珍珠宮

開心吸收勳章

我出世的時候也是6磅幾
而家我都幾健康

原帖由 debbychun 於 11-3-2 17:23 發表
我去私家睇, 醫生都話我個bb係偏細碼,
就算足月出世都可能得6磅多呢...

複式洋房

係呀, 姑娘同呎度係唔盡架, 我尋日喺廣華度, 話我細一個 wk, 今日私家醫生照ultrasound, 細咗2星期呀.....BB仲有個幾月就出世喇, 好擔呀我........

大宅

我都好擔心呀,私家醫生話bb超重左,咁我咪節食囉,點知今日睇健康院,我比一星期前輕左1.2kg。

大宅

重咗又煩、輕咗又擔心,真係......我之前比醫生話我重得太快,叫我要控制飲食,怎知現在又話我太輕、唔夠重、個肚太細,真係無所適從,不知如何是好﹗期待明天好消息﹗仲有,多謝你哋鼓勵和支持﹗大家一齊努力,生個健康又活潑的BB﹗

大宅

原帖由 rachel.bb 於 3/3/2011 16:10 發表
我都好擔心呀,私家醫生話bb超重左,咁我咪節食囉,點知今日睇健康院,我比一星期前輕左1.2kg。

我都俾私家醫生話bb係大碼b,叫我食少d,其實我都係重左8kg度,跟住現在咪刻意食少d,結果bb真係重得慢左,變左中上碼b,醫生話要keep住。這2個月我都冇重過,輕左少少,咁都好,生完冇減得咁辛苦。

大宅

星期五去醫院檢查,醫生無同我照超聲波,只是用尺度吓同聽BB心跳,跟住就話我一切正常。我問佢,不用照嗎?佢話一切正常,唔需要照,有時健康院唔準架﹗之後佢就叫我兩星期後再返醫院檢查。真係唔知信唔信好,洗唔洗去私家再睇一次呢?

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

i plan to visit C+ at wk36 or wk 37.
then baby is said 足月, if everything happen after that, i will go to govt. hosiptal immediately.

男爵府

畀面勳章

我本身book左私家係week36睇, 所以我估睇埋呢次, 冇咩特別事就只會keep 住係政府睇咋~

民房

我上星期去健康院檢查,佢用尺度到都話細左3weeks,要轉介返醫院,嚇死我呀~~第2日我即刻去左c+照超聲波,醫生話係細左1weeks,到第3日,我返左醫院照超聲波,醫生話冇細到喎~羊水正常,BB size都正常~係中碼B~~
所以健康院唔係咁準架~
唔駛擔心咁多~

大宅

樓主唔好咁擔心,我上星期四去c+照,bb個頭fit個wk數,不過肚圍就少咗2wk,我都好擔心(3星期前照佢已經少咗1wk),不過醫生話正常,係中碼size,佢話宜家先係開始發力期,我估可能我瞓得唔好(因為要照顧大b),好彩我決定了放前4(不過38wk5d開刀),唯有放假休養好啲囉﹗宜家都keep住一星期飲兩次花膠湯養胎,我上胎都係咁,大b出世有8.1磅架~

大宅

看來我都要後期發力,學吓你哋訓多點、飲多點花膠湯﹗

大宅

輕左。。食少d澱粉質好喇,要多食蛋白質,因為bb要發育呢。

原帖由 lunglungbb 於 11-3-3 18:55 發表

我都俾私家醫生話bb係大碼b,叫我食少d,其實我都係重左8kg度,跟住現在咪刻意食少d,結果bb真係重得慢左,變左中上碼b,醫生話要keep住。這2個月我都冇重過,輕左少少,咁都好,生完冇減得咁辛苦。 ...

首頁

尾頁

跳至