自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

派錢俾班公援人, 對納稅人好唔公平呀!!!!

男爵府

有退稅喎. 對納稅人好公平啞.

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

退稅真係最公平

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

有得退稅咩?
原帖由 芝娃娃 於 11-3-2 14:42 發表
有退稅喎. 對納稅人好公平啞.

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

但係唔一定個個退足6000,好多都係交個幾千稅,米退得幾百,宜家派6000米幾好,起碼好多人受惠

男爵府

醒目開學勳章

2樣都有

on.cc 東方互動 專訊】 財政司司長曾俊華表示,政府決定取消注資6,000元入每個強積金的建議,反之向所有18歲以上、持永久身份證的市民派發6,000元,市民可按意願及需要全數提取現金,或將之儲蓄,受惠人士包括公務員。

曾俊華 又決定寬減薪俸稅,上限為應繳稅款的七成半,上限六千元。他強調製定預算案時好認真考慮市民需要,但發表預算案後,發現部份措施得不到市民認同,故修訂原有方案,符合市民訴求。

男爵府

原帖由 Kareese 於 11-3-2 14:43 發表
好似兩樣都有喎!

係呀. 18yrs 以上香港永久性居民就有.

另外, 納稅人可退回75%稅, 上限$6000.

男爵府

剛才公司同事們知道人人有錢派時,不約而同震怒多過開心。
我地心痛政府亂派錢,擔心萬一香港經濟出現逆轉,我地納稅人要負擔更重稅款。
政府有盈餘,點解唔去加強改善教育、醫療同社會福利等民生範疇? 以前無錢就話「錢唔係天跌落黎」,而家有錢,就亂咁通街派,以為可以收買民心,其實係短視行為。
社會上有好多人其實唔需要呢六千蚊,李嘉誠、李兆基都分到六千蚊,係咪好浪費?
我d同事好多都話會捐番部分錢俾慈善機構,政府唔做,自己去做。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

班區議員唔派錢, 定不把休.

原帖由 Verveine 於 11-3-2 15:34 發表
我地心痛政府亂派錢,擔心萬一香港經濟出現逆轉,我地納稅人要負擔更重稅款。
政府有盈餘,點解唔去加強改善教育、醫療同社會福利等民生範疇? 以前無錢就話「錢唔 ...

珍珠宮

醒目開學勳章

同意!
派錢比d18歲讀緊書嘅靚仔做乜! 買i-phone
原帖由 Verveine 於 11-3-2 15:34 發表
政府有盈餘,點解唔去加強改善教育、醫療同社會福利等民生範疇? 以前無錢就話「錢唔 ...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

歌舞昇平嘅話,政府可以擁住啲錢慢慢玩,但依家樣樣貴,派錢真係人人有得益,佢都俾人鬧到死,唔即刻做返啲嘢我怕啲人上街會破紀錄。最近又有茉莉花事件,一有起事上嚟反政府情緒一觸即發,大把人想抽水。

有建設梗係好,但班友得個講字,具體講唔到點做,如果佢地掂嘅一早攪好咗民生,住屋,醫療,教育。

禁止訪問

好媽媽勳章

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

你同我諗法一樣, 教育, 老人服務, 傷殘服務都做得唔夠, 仲有醫療, 住屋, 咁多問題, 派錢真係好唔健康, 開左頭, 以後咁點 ???
呢個政府真係好冇主見, 好唔掂, 我戥我地的下一代擔心~~~

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

派錢係下策,但我覺得呢個港政府根本無本事搵到個上策出嚟,正如你同我夠知應該用錢改善醫療教育,但究竟點做,我估佢地無人識。依家個政府淨識賺錢、派錢,但唔識用錢。

大宅

係囉~ 呢個政府, 該做既唔做, 唔該做既就快手快腳咁做. 眼光短淺, 亳無遠見。

感覺上財爺係發脾4, 見特首比人襲擊, 好怕自己係下一個目標, 既然個個成日話要 "還富於民", 就派晒d錢比出黎, 等香港無晒儲備, 到時政府大條道理話無錢起呢樣, 保果樣.
香港 ~~~~ 真悲哀。

大宅

最想政府搞好交通問題。 買番條隧道或起多條, 唔使好多億。

大宅

派錢 ----- 係咪學左澳門政府呢??!!

首頁

尾頁

跳至