跳至

首頁

尾頁

大宅

如題~!~THX!!

複式洋房

我星期一去覆診, 就係為左就呢個檢驗呀! 醫生話要 36 week 先可以做, 如果有菌, 生果陣時要打針喎~

子爵府

我31週已經check左,原本諗住係check念珠菌,點知check到有b型鏈球菌,
塞藥兼食抗生素,
生嗰陣一定要提助產士或醫生打針,
我有frien就喺生得快得滯打唔切針,
惹左俾bb,所以留院留左成個月,
其實我都有d擔心。

子爵府

講留左添,
其實我先頭都唔覺得分泌物有太大分別,
只係量多左同有少少緑,但又唔係話勁癢,
所以唔為意,
我諗住就生先會多左分泌物。
如果各媽媽真係分泌物有黃或緑真係要驗吓安心d。
同埋早d發現可以早d控制。

大宅

我係30w幾時返健康院同姑娘講多左分泌~~
初時都話係念珠菌來的~~
點之最後話係細菌增生喎~~
都要食抗生素一個星期~~

等差唔多36w我就會去私家自己驗多次 B 鏈~~

因為健康院醫生only話報告冇寫我有B 鏈~

我都唔知係冇驗定真係冇~~

我宜家32w幾喇~~

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我第一胎膀胱有, 係有左兩個幾月時發現,
生之前36w check陰道係冇, 不過我個醫生話我順產, 都唔想博, 因為膀胱d菌都有機會過左陰道, 同埋bb真係中左又係好煩, 所以我最後都有打針, 我打左兩針, 因為我由穿水到生係成半日咁滯!!

今日34w, 仲未check, 過多兩星期會幫我check 囉~

複式洋房

請問妳是看政府還是私+?是不是一定會驗這個的?還是妳自己要求的?
原帖由 ObabyL 於 11-3-5 13:29 發表
我星期一去覆診, 就係為左就呢個檢驗呀! 醫生話要 36 week 先可以做, 如果有菌, 生果陣時要打針喎~

男爵府

畀面勳章

B型錬係應該35-36周驗....

我上次30w時同助產士講好多分泌, 就幫我驗左一次, 33w見佢時, 話report冇事....

但我依然係好多分泌 & 黃.... 所以我來緊35w再見助產士時, 我會request再驗多次~

大宅

即係我35-36週時同健康院d姑娘講話我多分泌, 佢地就會自然幫我驗念珠同b鏈喇?? thx

別墅

在私家驗要幾錢呀?
在健康院驗要錢嗎?

大宅

佢話report無事, 係咪即係幫你驗左B鏈?

原帖由 依媽媽 於 11-3-8 11:03 發表
B型錬係應該35-36周驗....

我上次30w時同助產士講好多分泌, 就幫我驗左一次, 33w見佢時, 話report冇事....

但我依然係好多分泌 & 黃.... 所以我來緊35w再見助產士時, 我會request再驗多次~ ...

別墅

我30週時政府幫我檢到中咗, 食咗一個星期抗生素, 响第二次產檢時, 醫生再同我檢多次, 到現在還未收到醫院電話, 希望D菌真係冇晒.

複式洋房

我係睇私+ 的, 因為我唔知要驗, 所以我冇特別要求驗, 係醫生話 36 week 先叫我驗....我驗左冇事啦!

原帖由 wdrachel 於 11-3-8 10:25 發表
請問妳是看政府還是私+?是不是一定會驗這個的?還是妳自己要求的?

複式洋房

仲有....私+收費係~$200

複式洋房

我係睇私+的, 我之前根本唔知要驗呢樣, 所以唔係我要求, 係醫生話我知 36week 就要驗..... 費用~$200。我驗左冇事啦!

原帖由 wdrachel 於 11-3-8 10:25 發表

複式洋房

我36w同健康院醫生講,分沁好似多左小小同埋重好似有小小癢,擔心唔知係唔係有細菌or B鏈.....咁醫生就會幫你抽分沁驗. 醫生重會問你小便有無痛,咁你答有小小,醫生都會叫你留埋小便化驗. 如有問題會通知你! 費用全免架.

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

別墅

真係唔知要驗添, 徵狀就中哂. 下次檢查要問下先.

原帖由 winnie_shing 於 11-3-15 10:40 發表
我36w同健康院醫生講,分沁好似多左小小同埋重好似有小小癢,擔心唔知係唔係有細菌or B鏈.....咁醫生就會幫你抽分沁驗. 醫生重會問你小便有無痛,咁你答有小小,醫生都會叫你留埋小便化驗. 如有問題會通知你! 費用全免架 ...

複式洋房

其實我係無分沁多及癢同埋小便刺痛ka,只係想穩陣d叫健康院驗埋lor.

同埋免費ma.

複式洋房

請問佢地會點驗呢?

首頁

尾頁

跳至