時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我們的上一代,再上很多很多代,個個都努力揾錢.

我們上一代都是百無,無樓,無車,無錢,連去旅行都好少.

現今咁多人,不問自己付出過甚麼,只問佢可以攞到甚麼.

看到電視上的人,你們遊行之前,有無念過,你們付出過甚麼,你們為政府做過甚麼.

http://hk.myblog.yahoo.com/handmadeson

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

無計
眼見有些人唔駛做有錢收過住退休生活,就會問點解自已咁傻去做工黎養班咁嘅人,既然比人搵笨點解自已唔做拎著數嘅人
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

現在係妖怪都市
無眼睇,做好自己算啦
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

大宅

我都唔明果個俾人噴到 既8歲小朋友
佢阿媽點解可以9點幾都唔帶佢走

個阿媽仲要話..係個小朋友話要來...
話覺得唔公平

佢咁細個係咪真係識呀??
我覺得可能係平時聽你講得多
又或者係..可能你平時講d說話講到好似好唔公平

e.g..咁樣樣...你d零用錢咪小左囉
唔好話媽咪呀....你罵就罵姓曾果個啦
如果唔係咁...8歲既小朋友係咪真係識
又會叫你帶佢去呢??

好啦~你帶佢去啦...點解咁夜都唔帶佢走呀??
見到咁夜...個程況一定會惡劣落去既啦..
聽日唔洗返學咩??

香港冇既啦

大人都唔以身作則

不喜勿插

醉心於 - 蝶古巴特拼貼 、黏土、 等 手工藝

decoupage 是一種活用專用紙及餐巾剪裁技法,
拼貼出既復古又新潮的傢具、雜貨,
把一切平平無奇的事物改裝。

有興趣可以大家一起分享~~ ^^

大宅

原帖由 doryee 於 11-3-7 09:08 發表
無計
眼見有些人唔駛做有錢收過住退休生活,就會問點解自已咁傻去做工黎養班咁嘅人,既然比人搵笨點解自已唔做拎著數嘅人

我交稅每年都交萬幾元, 雖然唔多, 但我唔會咁唸, 話點解自己咁傻去做工黎養班低收入/傷殘人士/綜援嘅人, 其實反而我好感恩, 因為我可以搵到份好工, 唔駛靠政府養

就係太多這種人想法, 天下才會混亂

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

現在就係有太多呢種人囉

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

現在就係有太多呢種人囉

大宅

原帖由 kaoribb 於 11-3-7 09:13 發表
我都唔明果個俾人噴到 既8歲小朋友
佢阿媽點解可以9點幾都唔帶佢走

個阿媽仲要話..係個小朋友話要來...
話覺得唔公平

佢咁細個係咪真係識呀??
我覺得可能係平時聽你講得多
又或者係..可能你平時講d說話講到好似好 ...

我都覺得係佢阿媽有問題, 唔關警察事

昨日看到遊行的新聞片, 我覺得政府做得好啱

支持特區政府

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

呢輪直頭唔願睇新聞覺得好嘈,政府點做都錯,邊可能全世界都滿意架

大宅

施比受更為有福
知足常樂

要公平丫麻
學呀何生單野咁囉

大家都suggest佢d 太太 拎返哂自己既果份出來再平均分過
咁我地都係咁囉
拎哂出來, 再分過...
到時大家仲會唔會嘈?

原帖由 gigiwin888 於 11-3-7 09:15 發表

我交稅每年都交萬幾元, 雖然唔多, 但我唔會咁唸, 話點解自己咁傻去做工黎養班低收入/傷殘人士/綜援嘅人, 其實反而我好感恩, 因為我可以搵到份好工, 唔駛靠政府養

就係太多這種人想法, 天下才會混亂 ...

大宅

係wor
唔通見到你地影響緊交通..
嘈住果區既居民都由你地呀??

到時果區既居民又投訴
差人11點先來做野呀
唔洗訓呀??應該早d 做野啦..果d...
原帖由 gigiwin888 於 11-3-7 09:17 發表

我都覺得係佢阿媽有問題, 唔關警察事

昨日看到遊行的新聞片, 我覺得政府做得好啱

支持特區政府

男爵府

我尋日都諗緊呢個問題,究竟:
1) d新移民為香港盡過d咩公民責任呢?
2) 佢地點解會認為佢地有資格攞香港既福利呢?
3) 點解佢地有手有腳唔可以靠自己呢?
4) 點解佢地要黎香港呃飯食呢?
5) 佢地點解唔留係大陸呢?
6) 佢地係大陸搵幾多錢一個月呢?多唔多過而家係香港搵呢?

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我深信施比受有福 , 有能力幫社會我唔介意交稅 ,
只係要用者真係有需要 ! 而唔係大食懶 .

原帖由 gigiwin888 於 11-3-7 09:15 發表

就係太多這種人想法, 天下才會混亂 ...

大宅

我見大6 果d人...做一個auditor..都係講緊4-6k 一個月 已經好好

原帖由 Karena1015 於 11-3-7 09:37 發表
我尋日都諗緊呢個問題,究竟:
1) d新移民為香港盡過d咩公民責任呢?
2) 佢地點解會認為佢地有資格攞香港既福利呢?
3) 點解佢地有手有腳唔可以靠自己呢?
4) 點解佢地要黎香港呃飯食呢?
5) 佢地點解唔留係大陸呢?
6) 佢地係大 ...

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

佢地黎有政府肯養,一個傳一個,又有班混吉議員幫手
試政府宣佈唔壐養佢地仲唔無鞋搵X走咩
就好似供求問題咁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我相信無人唔肯付出照顧老弱傷殘人仕,社會現在的怨氣係針對有有手有腳有能力而食阿政府果班

大宅

畀面勳章

原帖由 kaoribb 於 11-3-7 09:25 發表
施比受更為有福
知足常樂

要公平丫麻
學呀何生單野咁囉

大家都suggest佢d 太太 拎返哂自己既果份出來再平均分過
咁我地都係咁囉
拎哂出來, 再分過...
到時大家仲會唔會嘈?

...

一般HK市民 = 焦擎
新移民 = 肆移呔

一早分咗俾肆呔, 但明明江山係焦擎佢哋打嘅, 分咗咁大件餅俾人, 梗係唔順氣㗎
肆呔件餅吞咗落喉嚨, 夾硬要佢扣喉嘔返出嚟, 咪同你死過囉...

以上情節 純屬搞笑
如有雷同 實屬整定
日本の平安を祈ります

珍珠宮

非常讚成以上各位的看法, 今次我都支持政府, 財政預算案點都冇可能做到個個滿意
新聞見個八十後嘅後生女遊行,埋怨政府話佢買唔到樓, 我真係火都黎, 呀妹妹你有冇大貪啲呀, 你今年幾大呀, 出黎挨世界有幾年呀, 對社會供獻有幾多呀?係未誇張左啲呀?
連我仔(16年歲)今次都幫政府呀, 佢話唔派錢又死, 派又死, 點解啲人甘貪得無厭, 點解有啲議員甘鍾意扇動人搞壞!破壞香港社會秩序安寧!最憎黃毓文同長毛!!!!!!!啲選舉佢嘅市民, 你能想像到如他朝有日由佢兩個做特首同財政司時, 香港會變成點?
不過對綜媛又出雙糧, 我就覺得唔應該, 有好多會有多重利益(6000+出雙糧+免公屋租)
政府對低下層己經好好啦!

大宅

好正呀

哈哈

但何生單野..
佢地係等住睇佢幾時c

我地呢??

原帖由 大力mi 於 11-3-7 09:55 發表

一般HK市民 = 焦擎
新移民 = 肆移呔

一早分咗俾肆呔, 但明明江山係焦擎佢哋打嘅, 分咗咁大件餅俾人, 梗係唔順氣㗎
肆呔件餅吞咗落喉嚨, 夾硬要佢扣喉嘔返出嚟, 咪同你死過囉...

以上情節 純屬搞笑
如有雷同 實屬 ...

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

總之e家d人都係貪得無厭.....

首頁

尾頁

跳至