樓市動向

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

如果收入穩定,可唔可以做到七至八成?有無人知?謝謝
單位在大埔太和附近,係有看更的村屋(正確來講,我都唔知係咪叫村屋)

男爵府

我係屯門村屋, 搵到中銀, 做到 6成!!

大宅

村屋最多做到8成半(7成BANK, 1成半MC), 要注意唔係間間銀行都肯做村屋按揭.

原帖由 sandwich 於 11-3-8 11:40 發表
單位在大埔太和附近,係有看更的村屋(正確來講,我都唔知係咪叫村屋)

大宅

肯做村屋的銀行, 好多都有埋H PLAN架.

大宅

太和KCR附近, 有看更的村屋=屋苑式有管理的村屋得幾個. 我知有:太湖山莊, 華樂豪庭, 日榮花園!

原帖由 sandwich 於 11-3-8 11:40 發表

侯爵府

係呀,呢d係咪都叫村屋?謝謝
我想由九龍搬入去,但係又擔心做唔倒七成
原帖由 clsee 於 11-3-8 12:27 發表
太和KCR附近, 有看更的村屋=屋苑式有管理的村屋得幾個. 我知有:太湖山莊, 華樂豪庭, 日榮花園!

大宅

大新做到估價7成

原帖由 sandwich 於 11-3-8 12:46 發表

大宅

太湖山莊, 華樂豪庭, 日榮花園屬於[屋苑式有管理的村屋]!

屋苑式有管理的村屋因業權和路權都比較清晰,做開村屋ge銀行都好願意接呢幾個屋苑ge生意, 連匯豐/中銀都做(不過hsb村屋按揭最多做6成但可做h plan) .

當然要視乎你個人ge資料啦. 通常都做到7成& h plan 有1)富邦 2) 大新 3) 永亨 4) 創興

而 5) 大眾 (得p plan)

如果要做8成半呢,你就要逐間問, 我知1)富邦通常肯做.

原帖由 sandwich 於 11-3-8 12:46 發表

大宅

唔洗擔心,只要個價是市價(呢個要自行做功課), 一定估足價同做到7成.

侯爵府

clsee
thanks a lot
原帖由 clsee 於 11-3-8 13:09 發表
唔洗擔心,只要個價是市價(呢個要自行做功課), 一定估足價同做到7成.

大宅

welcome
原帖由 sandwich 於 11-3-8 13:10 發表
clsee
thanks a lot

洋房

我剛剛都買左村屋...我o個間村屋一共有40座, 不過唔係屋苑式管理...
冇保安o既...我之前搵過3間銀行做按揭...
中銀都做到7成, 不過只可以做16年, h+0.7%, p-2.75%
而南洋都做到7成, 25年, h+0.8%, p-2.7%
而大新都做到7成, 25年, h+0.8%, p-2.75% (但p係5.25%)

大宅

回覆 12# Chunyin2010 的文章

如果係屋苑式有管理, 會做到30年.

洋房

acutally, i dont know ar...
before, BOC only approved 65% mortgage..
after I said I find another bank, then they call me again and said approved 70%, but only 16years...

For NCB, they also claimed that they can last for 30 years, but it depends on the age of the house.
My house is 11 years, therefore, it only can last for 29 years, so i apply for 25 years...

For my experience, three banks only can apply lower than 70% mortgage, they said that if over 70%, it really danger. As HKMC need to inspect the house and re-valuate the house, if the valuation price is lower than that of the bank, then the mortgage will be lower.

原帖由 clsee 於 11-3-8 18:06 發表
如果係屋苑式有管理, 會做到30年.

別墅

我細佬1月在交通銀行做村屋按揭, 7成 H+0.7 / P-3

洋房

無租約7成係最多,其實樓價會影響做幾多成,為你著想,你當佢6成去諗會好d,如有租約就5成,記得村屋銀行好大機會估唔足價,其他網友果d真實例子你可作參考,但唔好當真,因為唔同物業加上唔同人買會有唔同效果.重有其他問題就facebook add我問,我係地產代理,免費幫你解決問題!!
[email protected]

大宅

本人上年10月做到8成按, 得大新肯做, 不過係新村屋, 同埋等mc批都耐, 如做7成, 中銀 1 個禮拜已批, 不過而家有無收緊到就唔知!

洋房

中銀收緊左喇...我1月尾簽臨約...即時申請中銀, 佢都同我講大約批到6成...如果7成, 佢會試...
最後就批到6成半, 嘈左一陣, 佢又肯批7成, 得16年...
所以我都冇揀中銀...
因為加息, 收緊左...
原帖由 jackie123 於 11-3-9 22:48 發表
本人上年10月做到8成按, 得大新肯做, 不過係新村屋, 同埋等mc批都耐, 如做7成, 中銀 1 個禮拜已批, 不過而家有無收緊到就唔知!

大宅

我朋友剛mc 批到8成半估足價, 不是屋苑式的. 400呎.

大宅

地產代理.... mouth:
原帖由 jerrytin 於 11-3-9 22:20 發表
無租約7成係最多,其實樓價會影響做幾多成,為你著想,你當佢6成去諗會好d,如有租約就5成,記得村屋銀行好大機會估唔足價,其他網友果d真實例子你可作參考,但唔好當真,因為唔同物業加上唔同人買會有唔同效果.重有其他問題 ...

首頁

尾頁

跳至