自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

最近我和老公都覺得手指麻痹,但有小小分別。老公是前手臂一直廷至虎口和手指尾有的麻,我就覺得上手臂似打完波酸軟(但我無做任何運動)和手指尾最後一節有的麻。請問如此証狀,應看什麼科醫生。要不要找神經科,請指教,有無醫生可介紹呢!謝謝!

水晶宮

有無試過睇中醫做針灸

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 1# Maryann 的文章

請問是否常用 i-phone 上網嗎?

複式洋房

多謝回覆,無用iphone,用好多電腦就真,中醫未睇。不知用不用看專科。

禁止訪問

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

你睇下, 放隻手係枱度, 用墊浪高隻手(睇醫生診所嗰d), 好似隻腳吊住咁, 睇下有冇反射既反應, 自己會郁既.
手指都可以咁試到.

嚴重既話, 用錘整落去係連反射都冇埋.
西醫就話缺乏維他命b, 要長期打針食藥.

醫生話眉豆嗰d都有大量維他命b, 煲完湯食埋佢, 可以幫身體吸收多d.

如果連基本反射都冇即係好嚴重, 即馬上求醫.

大宅

好媽媽勳章

我都試過呀,都有睇醫生, 原來醫生自己都試過咁啦, 想知清楚可pm我再傾, 因我好怕要打咁多野出來...

原帖由 Maryann 於 11-3-8 14:41 發表
最近我和老公都覺得手指麻痹,但有小小分別。老公是前手臂一直廷至虎口和手指尾有的麻,我就覺得上手臂似打完波酸軟(但我無做任何運動)和手指尾最後一節有的麻。請問如此証狀,應看什麼科醫生。要不要找神經科,請指教,有無醫 ...

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 Maryann 於 11-3-8 14:41 發表
最近我和老公都覺得手指麻痹,但有小小分別。老公是前手臂一直廷至虎口和手指尾有的麻,我就覺得上手臂似打完波酸軟(但我無做任何運動)和手指尾最後一節有的麻。請問如此証狀,應看什麼科醫生。要不要找神經科,請指教,有無醫 ...

如果手指尾出現麻就同心臟有關,不過你先去做下通淋巴就冇事架啦,要由腳淋巴通起,我都手麻左好耐,後來中醫話我血氣唔通,同淋巴塞都有關.

之後有人介紹我去用活流電推拿,推左3次止左麻痺啦,而家我仲隔日去做,對腳板d痲都舒緩左.
<br><br>

侯爵府

心臟、頸椎、長期用電腦等都有機會。
可以先睇普通科先

侯爵府

我隻左手近來都有同樣問題

複式洋房

多謝各位的回覆和關心,好似尾指隔離個隻都開始不適,麻痹係好微好微,手臂酸痛多了,肩頸今天都痛了,我想都會先看普通科,因為要用電腦和做家務,也許是勞損或筋發炎吧!

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 Maryann 於 11-3-9 17:24 發表
多謝各位的回覆和關心,好似尾指隔離個隻都開始不適,麻痹係好微好微,手臂酸痛多了,肩頸今天都痛了,我想都會先看普通科,因為要用電腦和做家務,也許是勞損或筋發炎吧! ...

有可能頸椎生左骨刺,或開始有老化都會出現咁情況.
<br><br>

子爵府

your case is same of me ......don't worry is...神經及筋發炎.....eat消炎& X他命B

琥珀宮

我舊年10月發覺手指麻痺,去睇中醫,中醫話我係用得多電腦多,膊頭勞損責住神經腺,針灸集中係頸及兩邊膊位,第一次針已話我膊頭僵硬哂,之後每星期去針一次,第3個星期已完全冇麻痺,我總共針左10次,至今冇痺。

中醫師話針灸都係止一時,教我用電腦要間竭休息,慢慢360度轉下個頭,咁先係長期保養免勞損。

不過人人情況唔同,呢方面我信中醫,當然值得信賴果d。

首頁

尾頁

跳至