自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

尋日同亞囝講咗呢個故事, 亞囝聽完就話好唔like!
囝: 隻烏龜好唔啱!
我: 點唔啱呀?
囝: 隻烏龜行過, 唔去叫醒白兔係唔啱!
老公 : 佢地比賽緊嗎!
囝: 咁烏龜點解唔叫醒白兔, 佢係唔啱!
跟住佢地2個就係度吵, 比我嗌停咗!
老公覺得應該跟個故事........
但係我又覺得個囝都啱喎!
所以想問下大家意見?

子爵府

畀面勳章

我覺得你同同囝囝,兔仔都唔啱喎,佢比比下賽瞓咗,佢自己都有責任,唔可以怪烏龜的,首先畀囝囝知道做錯嘢別人無責任幫佢,要怪先要怪自己而唔係其他人。

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

你仔仔好得意

如果我同人比賽,我會做好自己本份,唔理會其他人(可能專注比賽而無留意對手都未定架)
所以烏龜無話唔啱的....
同埋烏龜無責任睇住兔仔做咩架.....
兔仔要瞓覺係佢自己的選擇

大宅

好媽媽勳章

回覆 3# 09729loklok 的文章

係吖!佢d思想奇奇怪怪, 成日都問到我口啞啞!
就係本故事個圖度--烏龜經過見到白兔係度瞓
所以佢覺得烏龜唔叫醒佢係唔啱!
我真係覺得囝囝咁諗係冇錯喎! 佢只係諗野既角度唔同, 佢既角度覺得就算係比賽都唔應該唔理白兔!
令我諗起賽跑時, 隔離嗰個跌倒, 你會去扶佢先?定係由得佢趴, 自己繼續跑?

別墅

我覺得你應該讚吓你仔仔, 佢唔止有新思維, 仲好有義氣...

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

其實你個仔好心地

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至