母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

純粹借個位宣洩一下。

我又唔記得攞奶瓶入ICE BAG。

希望樓下唯一一間屈X氏有奶樽買啦‧如果唔係都唔知找咩去"在"D 奶奶。

大宅

環保接龍勳章

買定d袋在公司啦, 真係拿起手就有得用嘛!
我都係咁ga, 直接泵落袋囉, 用膠紙貼實, ok得. 再唔係貴d用medela 果隻, 佢有埋條貼紙!
我在公司會放定個微波爐消毒袋, 試過收工趕住走唔記得帶d泵走, 咁第朝返到公司都可以steam 嘛!

大宅

我都試過幾次,買奶袋啦﹗我連泵都試過帶漏配件,最後要手擠。

餵咁耐奶,偶爾疏忽值得原諒﹗

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

微波爐消毒袋?? 百貨公司有得買嗎?係咪好似密實袋咁大個?

算啦,我唸住早D出去間百貨公司,買一PACK 奶袋擺係公司度。然後又係泵的時候。

第四日無咗LUNCH HOUR 啦。呢個係一個教訓。

大宅

哈!我係公司pump緊奶…悶悶地用艾瘋上網見到呢個post...

你地所講嘅我全部放哂係公司…我仲諗緊好唔好買多set機…有無須要呢?

大宅

環保接龍勳章

http://www.mamabebe.com.hk/index ... t2=16&lang=big5
chu chu 同 medela 都有出微波爐袋, 一個用廿次. 買來旁身, 其實有人share 就最fit !

珍珠宮

SZEKAMAMA, 我要睇下先!

頭先落去買咗20個儲奶袋LU。

但個標籤有D怪。1OZ不是得30ML?

祈求個袋無漏。順利返屋企俾BB飲。

大宅

原帖由 szekamama 於 11-3-11 12:45 發表
http://www.mamabebe.com.hk/index.php?sp=2&p=1&cat0=4&cat1=10&cat2=16&lang=big5
chu chu 同 medela 都有出微波爐袋, 一個用廿次. 買來旁身, 其實有人share 就最fit !

未見過尼樣野wor, 可否介紹下?是否將所有奶pump ge 配件放side 袋中,再放入微 波爐 ding 就將d 配件消毒side? 可以放mug 配件?ding 幾耐?

大宅

環保接龍勳章

將d嘢洗乾淨, 再加70ml水叮就 3mins 就ok, 其實係貴, 不過用來旁身, 有時出trip, 趕時間, 同埋唔記得帶用過嘅泵返屋企, 就發揮到作用.
我用chu chu 的, 係人地買咗冇用俾我的.我就放在office, 咁可以放到一set swing +mini 的泵. 1個可以用20次, 個袋有公仔, for 你用完一次畫一下, 計住用咗幾多次. 仲有佢有個孔俾你用完掛去佢''浪''乾d水, 日本仔d 嘢係仔細d. chuchu 呢隻佢係夠放2set奶樽連咀的.

medela 呢隻好貴, 不過我諗一分錢一分貨:
''適用於消毒奶樽、奶嘴或奶泵及配件
快捷方便,只需3分鐘即可完成滅菌和消毒
比電蒸氣煲更快更有效,可消滅 99.9% 的有害細菌
容易使用,只需加水再放進微波爐內加熱即可
每盒5個的微波爐消毒袋,每個可消毒20次,即每盒可進行100次消毒,經濟實用''

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我住得近.. 20分鐘返到屋企,嗰次我飛返去,買個飯盒,一邊泵一邊食
食完抱一吓bb~ 又再飛返工..

別墅

奶樽我就冇試過唔記得帶,係有一日唔記得帶"喇叭"囉...結果果日徙手"揸"...手指都痺埋...

好想知點解有D媽媽話用手仲快過用泵...究竟有何"技巧"...?

大宅

環保接龍勳章

我都想知,bb而家食米糊, 我放假就手揸出來開, 都幾慢先有半安.......
原帖由 cuttlefishboy 於 11-3-11 17:30 發表
奶樽我就冇試過唔記得帶,係有一日唔記得帶"喇叭"囉...結果果日徙手"揸"...手指都痺埋...

好想知點解有D媽媽話用手仲快過用泵...究竟有何"技巧"...? ...

大宅

http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1124978895

http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b17528729

你可以去睇下~應該平D~~

原帖由 奇異果小邱 於 11-3-11 14:12 發表
SZEKAMAMA, 我要睇下先!

頭先落去買咗20個儲奶袋LU。

但個標籤有D怪。1OZ不是得30ML?

祈求個袋無漏。順利返屋企俾BB飲。

男爵府

我都試過唔記得帶奶樽, 所以我必定長備一盒boots奶袋向公司

子爵府

Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我都會放奶袋係公司,生完好冇記性

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

唔記得帶樽都可以用奶袋或者即刻買樽,我試過唔記得有個PUMP的把手, 谷到我死去活來 當時幾想即刻收工,但係果日重要開會, 點集中....
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

大宅

我成日以為唔記得帶泵係好緊要...原來唔記得帶奶樽先係最重要~我第一次唔記得帶奶樽..哈~ 死火..跟住返工前就走去seven 買左樽咖啡..啦啦臨飲晒佢.因為要個樽口大的~沒幾多係咁,所以迫住要買咖啡~.跟住狂用滾水..洗///又用水浸住佢..浸到泵奶lunch 前...~ 唯有係咁..雖然仲有少少咖啡味..哈
泵完出黎~比d 呀姐話我咁都得~問我仲乜唔叫佢幫手, 呢到係醫院黎~~~ 玩野~話我! 哈
係wor..自己都唔記得自己係醫院到做野~kaka
~笑死左...

大宅

環保接龍勳章

生完真係懵d!???
原帖由 daiyanyan 於 11-3-19 00:54 發表
我成日以為唔記得帶泵係好緊要...原來唔記得帶奶樽先係最重要~我第一次唔記得帶奶樽..哈~ 死火..跟住返工前就走去seven 買左樽咖啡..啦啦臨飲晒佢.因為要個樽口大的~沒幾多係咁,所以迫住要買咖啡~.跟住狂用滾水..洗/ ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊