自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請問幫1BB申請特區護照???
1. 係咪填寫特區護照申請書

2. OR 母身份証副本,

3. 支票,

4. 相片2張。

仲要唔要填申請身份証申請書??? 謝謝。

伯爵府

你係郵寄定親身去申請?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

詳見:
http://www.gov.hk/tc/residents/immigration/traveldoc/hksarpassport/supportingdocuments.htm

11歲以下兒童的額外規定
(六) 須出示學校證件(例如學生手冊,手冊須載有兒童的姓名、出生日期及相片,並經校方蓋印證明)或其他身份證明。如無法提供身份證明,則應遞交已填妥的副署事項表格(ID 641),以及副署人的香港身份證或載有副署人簽名的有效旅行證件的影印本
對未持有香港永久性居民身份證的11歲以下兒童的額外規定
(七) 一張額外相片(即合共遞交兩張相同的相片);及
(八) 由兒童的父母或合法監護人填妥及簽署的香港永久性居民身份證申請表格(ROP 3)(本地申請適用)或申請表格(ROP 144)(海外申請適用)。

(九) 證明兒童在香港特別行政區擁有居留權的文件(例如已註明「已確定」永久性居民身份的出生證明書)。
注意:如以郵遞或投遞方式申請,請勿遞交上述證件正本(除(七)、(八)及副署事項表格(ID 641)外),你只須遞交上述證件〔除(四)、(五)外〕影印本。在領取護照時必須出示該等證件正本及兒童的舊護照或簽證身份書正本以供核實。
如必要,你或需要提供其他文件或資料。

珍珠宮

環保接龍勳章

原帖由 長期糧尾子 於 11-3-11 14:07 發表
請問幫1歲BB申請特區護照???
1. 係咪填寫”特區護照申請書” ,

2. 父OR 母身份証副本,
3. 支票,

4. 相片2張。

仲要唔要填”申請身份証申請書”呀??? 謝謝。 ...

要連申請身份証一齊申請. 最重要第1次申請特區護照要填埋副署人份表格, 副署人係一個唔同你一齊住的人, 記得要影印埋副署人的ID CARD, 一齊寄去.

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

子爵府

我郵寄呀???

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 gracelam 於 11-3-11 14:17 發表

要連申請身份証一齊申請. 最重要第1次申請特區護照要填埋副署人份表格, 副署人係一個唔同你一齊住的人, 記得要影印埋副署人的ID CARD, 一齊寄去.

我個女13歲, 之前已經申請過特區護照, 不過今年5月到期, 請問換領駛唔駛填副署人份表格?
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原帖由 mclam 於 11-3-11 15:58 發表

我個女13歲, 之前已經申請過特區護照, 不過今年5月到期, 請問換領駛唔駛填副署人份表格?

未入學沒有學校證明的幼童,才要填副署人份表格
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 wong2323 於 11-3-11 18:29 發表

未入學沒有學校證明的幼童,才要填副署人份表格

我見份表格夾住呢份野, 又唔知駛唔駛填喎, 係咪寄埋阿女身分證副本、舊護照副本, 相片, 就得架啦? 駛唔駛寄我個身分證?

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原帖由 mclam 於 11-3-11 18:53 發表

我見份表格夾住呢份野, 又唔知駛唔駛填喎, 係咪寄埋阿女身分證副本、舊護照副本, 相片, 就得架啦? 駛唔駛寄我個身分證?

~同意這項申請的父母或合法監護人的香港身份證或有效旅行證件

16歲以下兒童的申請
(一) 兒童的香港永久性居民身份證(海外申請而未持有香港永久性居民身份證或持有失效的香港永久性居民身份證的兒童,請遞交(ROP 144)表格,該表格須由父、母或合法監護人填妥及簽署);

(二) 同意這項申請的父母或合法監護人的香港身份證或有效旅行證件;
(三) 兒童的出生證明書以證明同意這項申請的父母與該兒童的關係或法庭頒令(如適用)以證明同意這項申請的合法監護人對該兒童擁有管養權;
(四) 如屬首次申請護照而兒童曾持有簽證身份書,須出示該證件;及
(五) 如屬申請換領護照,須出示兒童的原有護照;
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 wong2323 於 11-3-11 21:03 發表

要~同意這項申請的父母或合法監護人的香港身份證或有效旅行證件

16歲以下兒童的申請
(一) 兒童的香港永久性居民身份證(海外申請而未持有香港永久性居民身份證或持有失效的香港永久性居民身份證的兒童,請遞交(ROP 144)表 ...

THANKS!!

首頁

尾頁

跳至