嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

洋房

轉飲【明治】情況急問

各位BB食明治的媽咪,

我BB十一個半月大,一直食開A+ No.1,最近幾天我才幫佢轉左飲明治大仔,點知佢呢幾日每天平均痾成三四次pooh pooh,有兩三次仲有D似肚痾咁,請問你地BB起初轉明治大仔奶時有冇咁ge情況呢?咁ge現象係表示隻奶粉唔岩佢,定係應該要比時間佢ge腸胃去適應呢?如果要時間去適應,咁又要睇幾耐先知唔係唔適應呢?

另外有冇媽咪經歷同我ge一樣,唔飲得明治大仔但係雪印或森永又會得ge呢?

好心急又擔心。謝謝分享!

Miclint

:-(

子爵府

Re: 轉飲【明治】情況急問

Miclint

我個仔又無咁既情況 bor, 你係咪一日一餐咁同佢轉呀, 要慢慢轉架 bor, 如果你都係慢慢轉, 而又都係肚痾, 你停下佢一排, 睇下係咪停左就唔痾
親子王國以外之相冊連結已被刪除

大宅

你係咪轉得太急?我在bb幾個月時,見佢幾日先有ngng,都試過由a+1轉明治,可能轉得太急,bb有肚瀉現象,我即刻唔敢同佢轉,食返a+1,後來先正常番,如果a+1食得好,點解要轉?

民房

我仔仔轉飲明治頭幾日都有近似情況,不過,因為有朋友話我知是有這情況的,加上BB其他方面又正常,所以不太擔心,過幾日,又正常噃啦!到現在,BB已飲了明治半年了,腸胃很好,每天都有一至三次大便.

洋房

Dear Rabbitwsf,

每天一至三次大便可不是太多嗎?請問大便的情況是否很軟甚至水分較重些呢?散散地果隻呢?定係似番舊ng呢?(唔好意思形容得有D核突)

我BB以前飲A+果陣每天只得一次大便,從不便祕,出街很方便。

請分享。謝謝!

Miclint

民房

一般都像糊狀,有時會硬些少,先痾一舊,再痾糊狀.其實次數視乎各BB體質,有BB兩日一次都身體健康,而我BB身體都幾健康.如果像水狀便不正常,不過我BB都試過,但只是一兩次,之後再痾都正常,於是沒有看醫生.出牙仔,經常放東西入口,但也沒有怎樣肚痾.

洋房

金毛B媽,rabbitwsf,

謝謝你的意見,我BB宜家好返D啦,每天pooh一至三次,正常質地。請問你BB每天食幾多餐明治大仔呀?一共幾多ml呢?岩岩轉唔知點好,請指教! Thanks.

Miclint

民房

我仔仔九個月轉飲大仔奶粉,按照指示,每次200ml,一天三次奶,加三餐粥仔,再加一些水果及飽餅,現在仔仔已經十一個半月大,近一個月,有時給他吃芝士或乳酪,他很喜歡吃.

男爵府

2024年龍年勳章 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

rabbitwsf

乳酪點食法, 一日一樽定少少畀佢, 然後放返入雪柜呀, 又可唔可以同芝士一齊食呀, 一日食幾多次呢..

我想請問明治同雪印邊隻好呀 ! 我個B食開A+, 佢依家11個月, 都係食得嗰150ML, 所以我想同佢轉...
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

民房

明治同雪印都有人話好,我估相差不遠,而我有較多朋友的BB飲明治,雪印較難買及貴一些,既然明治飲得幾好,我個仔會繼續飲明治.
乳酪可以買BB吃的,在百佳超級廣場有售,較細杯,一次約一杯,而芝士可以一兩天吃一次,我給仔仔一塊,但母嬰健康院姑娘話芝士有鹽,不要給BB吃太多,甚至不吃,但我仔仔很喜歡吃.我一天只給他一樣,不會吃兩樣.

洋房

我想問明治大仔開奶方法, 因為係罐面由無說明, 如果平時食8oz, 應該=幾多匙. thanks!

大宅

我囡囡都係轉左明治2個月,以下資料係響明治媽咪會嘅front page copy出黎,有時間去下明治媽咪會睇多d會幫到你!

幾時食細仔, 大仔奶粉
明治細仔: 0-9個月
明治大仔: 9個月至3歲

沖調方法
明治細仔:
每匙奶粉 = 2.8g
每匙奶粉可沖20ml (連奶粉及水計)
例: 如要沖100ml, 先將50ml 溫水加入樽, 再加5匙奶粉.
搖完後再加溫水至100ml, 即成.

明治大仔:
每匙奶粉 = 7g
每匙奶粉可沖50ml (連奶粉及水計)
例: 如要沖200ml, 先將100ml 溫水加入樽, 再加4匙奶粉.
搖完後再加溫水至200ml, 即成.

emmyfung 寫道:
我想問明治大仔開奶方法, 因為係罐面由無說明, 如果平時食8oz, 應該=幾多匙. thanks!
Tung Tung [img align=left]http://lilypie.com/baby1/050925/2/2/1/+8[/img]

男爵府

2024年龍年勳章 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

PRISCILLALAM 寫道:
我囡囡都係轉左明治2個月,以下資料係響明治媽咪會嘅front page copy出黎,有時間去下明治媽咪會睇多d會幫到你!

幾時食細仔, 大仔奶粉
明治細仔: 0-9個月
明治大仔: 9個月至3歲

沖調方法
明治細仔:
每匙奶粉 = 2.8g
每匙奶粉可沖20ml (連奶粉及水計)
例: 如要沖100ml, 先將50ml 溫水加入樽, 再加5匙奶粉.
搖完後再加溫水至100ml, 即成.

明治大仔:
每匙奶粉 = 7g
每匙奶粉可沖50ml (連奶粉及水計)
例: 如要沖200ml, 先將100ml 溫水加入樽, 再加4匙奶粉.
搖完後再加溫水至200ml, 即成.

[quote]
emmyfung 寫道:
[/quote]
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

男爵府

我囡囡轉飲明治已經一個星期, 夜晚臨訓仍然飲澳洲雪印1號, 不過poo poo多o左, 差唔多日日都有, 以前係隔日先poo一次架

洋房

請問明治媽咪會網址?

大宅

明治媽咪會 <== click

首頁

尾頁

跳至