時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

據我理解,果D醫院、泳池、社區設施係要一定人口數目先會有。單靠幾棟公屋應該唔夠。

番鄉下耕田有乜唔好?自食其力,活得心安理得。
There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

大宅

畀面勳章

我都勁想打爆個電視!

水晶宮

ANTI - 蝗 蟲~!! ..
Bye

大宅

畀面勳章

唉, 仲可以講d咩?

明知自己無學歷無經驗, 點解唔係增值自己而係要怨人地份工有requirement? 你咩quali都無, 但要求高人工好福利? 講唔過去吧.... 我個人覺得去搵掃街既工就唔使特別requirement囉。仲有, 周街派宣傳單張果d都唔使要讀過書啦? 呢d都可以去搵黎做呀~:;pppp:

一睇就知呢d唔係本土hk人...香港拿綜援果d公公婆婆唔夠錢使都識得去執紙皮啦..佢地係屋企開電視開燈咁樣燒紙法又唔去搵d低requirement既工....多多錢都唔夠佢用啦...

大宅

畀面勳章

極之同意,諗住乜都唔做,神兩句,上下電視就有人俾錢你用,係都阿婆阿伯先啦,真係見到呢d新聞就眼火爆!
原帖由 FatKM 於 11-3-22 13:34 發表

唉, 仲可以講d咩?

明知自己無學歷無經驗, 點解唔係增值自己而係要怨人地份工有requirement? 你咩quali都無, 但要求高人工好福利? 講唔過去吧.... 我個人覺得去搵掃街既工就唔使特別requirement囉 ...

男爵府

好媽媽勳章

香港教育水平係比大陸好 ,只不過你地咁教導個仔黎香港白食白住仲要厭3厭4 ,幾好既教育都冇用啦

大宅

畀面勳章

個仔都讀中學啦,兩公婆仲唔出去做嘢,攞綜緩仲要求多多,成日話搵唔到嘢做定唔願做呀?落嚟一年幾就有公屋住,仲想點樣樣呀?唔係我哋歧視你,係你哋自己唔爭氣,仲要要求多多!我細個都無去過海洋公園,第一次去係23歲,自己搵錢同朋友去咋!唔洗政府俾埋錢你去呀細路!

大宅

畀面勳章

咪就係其實政府d錢咪我地納稅人d錢,間接我地請埋佢去,都唔知係咩天理!有手有腳,得個hea字..
原帖由 carton514 於 11-3-25 00:08 發表
個仔都讀中學啦,兩公婆仲唔出去做嘢,攞綜緩仲要求多多,成日話搵唔到嘢做定唔願做呀?落嚟一年幾就有公屋住,仲想點樣樣呀?唔係我哋歧視你,係你哋自己唔爭氣,仲要要求多多!我細個都無去過海洋公園,第一次去係23歲,自己搵錢同朋友去 ...

複式洋房

點解我係香港出世, 會無公屋住...???
點解班大 6 理一來港, 就可以有公屋住 ...還有 N 咁多樣福利.... !!!!
睇到火 ... 咁唔滿意, 唔好住攞, 死返上大6 啦.... 比返 D 公屋我地香港人住啦 ....

原帖由 pinkstore 於 11-3-11 15:48 發表
nM-oL1qZiZY
[url=http://us.a2.yahoofs.com/users/43c91660z4f1e6eea/efafscd/__sr_/dcf6scd.jpg?phQ.mfFBpMq7_5Gq]

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

禁止訪問

伯爵府

不明白只係來hk一年就可以住公屋,
比土生土長的hk人好得多,
迪迪尼我不捨不得去,係唔係要去同政府呻吓

禁止訪問

大宅

大佬呀, 仲想點呀, 有綜緩, 有公屋....仲想要選擇住邊區, 不如俾禮賓府你地住好唔好 !!!!!我想申請間公屋都無資格啊....個個月捱貴租啊....有得你住都仲呀支呀左.....返上老家咪唔洗咁慘囉...
鍾意飲飲食食, 尤其鍾意煮嘢食.....

大宅

幾廿蚊包錢, 6蚊罐汽水....仲話慘 !!!!!
鍾意飲飲食食, 尤其鍾意煮嘢食.....

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

現在的東涌就是以前的屯門, 元朗囉.
新巿鎮, 無人願意入去, 車費貴.
我小時就是好似佢地咁"被迫選擇", 我估有大部份低下家庭當時都係咁, 就入左屯門元朗住.
"被迫選擇"後, 我地只有默默耕耘, 那會好似佢地咁, 問社署, 重要話社署有問題架.
我估就算40, 50, 60 年代的低下階層, 都係在被迫選擇的情況下生活, 但係佢地都同現在內地新移民好唔同, 佢地唔會打橫黎, 而家的新移民好似唔勤力, 旭d就要人幫, 重要將一些非necessity講成必須咁, 見到人地有, 自己無就要爭取要. 忙記了自己要更爭氣咁.

我小時都想成日去海洋公園喇. 但係老豆連周日都要工作, 佢做足7日, 人工不高. 根本唔會有錢成日由屯門去黃竹坑到玩.

呢個世界唔係人有我有, 才會成功.
人有你無, 你才會發奮.
如果下下只係開下口, 問下人攞就什麼都有,什麼都送到埋口, 我忙佢個仔大個都係唔惦, 無責任.

這樣就叫做香港人口吧?!正苦, 你咪同我講笑喇.
這樣的人口質素, 少一個唔少喇

首頁

尾頁

跳至