自由報料

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問下, 有冇人結婚前/當日會打齋???

好奇怪, 見到有人係屋企打齋, 仲以為白事.

點知???過2日, 又打齋, 轉頭有新娘出門, 唔知攪咩???

有媽咪解答到我疑問~TKS!!!!

別墅

我聽亞媽講, 話d水上人結婚前要打齋ga!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

真係唔講唔知呀...
原帖由 ronitng 於 11-3-13 02:06 發表
我聽亞媽講, 話d水上人結婚前要打齋ga!

複式洋房

我結婚個陣都係咁.不過就唔係結婚當日,係之前個日羅.

唔係叫做打齋,叫乜就真係唔記得啦.做個個儀式係代表大個

女咁解.唔駛驚.

伯爵府

原帖由 leungbing 於 11-3-13 22:39 發表

女咁解.唔駛驚.

好似叫安神

水晶宮

熱血金章

this is my first time hear about that

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

謝謝指教...
原帖由 JOYCENGYW 於 11-3-13 23:54 發表

好似叫安神

男爵府

我都未聽過喎,又學識一樣野啦!

別墅

原帖由 leungbing 於 11-3-13 22:39 發表

女咁解.唔駛驚.

哦~多謝各位媽咪!!!!

大宅

應該叫做 "禮抖"

水晶宮

原帖由 甜粟米 於 11-3-14 21:51 發表
應該叫做 "禮抖"

係呢個,我出嫁之前都有做,我所知就好似係通知先人同請佢地飲咁上下意思。
另一樣叫'脫鶴'(唔知係咪咁寫),同時做埋,即係成人/大過女/仔嘅意思。

首頁

尾頁

跳至