自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

大仔P.3,專注力不足,做野甩漏,唔提唔做,提左都可以唔做,剛被補習老師fail(因態度差),仲可以好happy,用盡方法都無改善....

細女4歲,食飯超慢,性格超頑皮,成日講大話,非常扭計...

好辛苦,可以點?
我家有個跆拳小子,仲有影后妹妹

子爵府

畀面勳章

我都時時有放棄的想法, 講真做人阿媽真的好辛苦

但係退而求其次,諗下大仔有無咩優點,細囡有無咩可愛之處,啲力量又會番晒來。

始終都係自己仔女,先欣賞佢哋,再去改正吧~

伯爵府

畀面勳章

回覆 1# coby@ 的文章

我果個剛剛比我省完呢

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我大仔都有十五歲
如果係舊一班bk媽媽應該知道我大仔係有好多方面問題
而家我大仔好乖呀
雖然讀書仲係唔太得,但唔需要我點勞氣,而且佢最乖最孝順我
其實您應該慶幸自己小朋友係早反叛難教
通常呢d小朋友會早熟,而且佢就算點反叛都唔會離家出走(起碼安全好多),通常發育期開始已經比較乖架啦
我知道一個個案係,個仔細時會同爸爸打交添,但大左好乖好生性
加油呀
ps:仔女係自己生出黎,自己唔教仲有邊個教?

侯爵府

加油呀! 我大仔P1, 細女K1, 有時都會俾佢地激親, 男仔係大頭蝦D, 間中都有甩漏. 細女同樓主個女差唔幾, 食飯食成個鐘, 既頑皮又蠱惑又刁蠻, 仲難教過哥哥. 不過係自己仔女, 點都無諗過放棄, 只係都會有攰嘅時候, 多D諗下佢地乖嘅時候, 講D好冧自己說話嘅時候, 就會覺開心番.

原帖由 coby@ 於 11-3-12 20:53 發表
大仔P.3,專注力不足,做野甩漏,唔提唔做,提左都可以唔做,剛被補習老師fail(因態度差),仲可以好happy,用盡方法都無改善....

細女4歲,食飯超慢,性格超頑皮,成日講大話,非常扭計...

好辛苦,可以點? ...

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

早兩日我撞到學障協會舊家長
講起,雙方個仔點o既近況
都係贊個仔而家好乖,守得雲開見明月

(我大仔差不多樣樣有齊,教到嘔血 )

珍珠宮

去超市買多d好味既零食放(鬆)縱下自己,然後再戰江湖啦

你呢劑,點都難捱過八年抗戰架喇,惟有硬食啦,亞媽都放棄,你對仔女就冇人理架啦,你忍心咩?!

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 grace_xian 於 11-3-12 20:59 發表
我都時時有放棄的想法, 講真做人阿媽真的好辛苦

但係退而求其次,諗下大仔有無咩優點,細囡有無咩可愛之處,啲力量又會番晒來。

始終都係自己仔女,先欣賞佢哋,再去改正吧~ ...

佢地既優點.......真係好難諗我要再發揮下我既想像力先得

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 6299daside 於 11-3-12 21:01 發表
我果個剛剛比我省完呢

我呢2隻今日車輪省.....佢地有得抖...但係我無囉

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 揚莉煒媽咪 於 11-3-12 21:08 發表
我大仔都有十五歲
如果係舊一班bk媽媽應該知道我大仔係有好多方面問題
而家我大仔好乖呀
雖然讀書仲係唔太得,但唔需要我點勞氣,而且佢最乖最孝順我
其實您應該慶幸自己小朋友係早反叛難教
通常呢d小朋友會早 ...

太空媽~~我都好舊架啦....不過我好小發言...

我都見唔小細時好乖,大個就好難教既case,但係,我2個真係頑強得好緊要我好大壓力(因為佢地只聽我講,但係又聽完就算)

教得好,係應份,教得唔好,又係我既責任.

又要返工,又要做家務,又要煩家事又要煩仔女.......

真係好攰

你講得好啱,仔女係自己生,自己要教,但係我真係無晒辦法啦

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 VKwan 於 11-3-12 21:17 發表

你呢劑,點都難捱過八年抗戰架喇,惟有硬食啦,亞媽都放棄,你對仔女就冇人理架啦,你忍心咩?! ...

就係唔忍心,先至辛苦

有幾多人做左人啊媽仲好自由,就係我放唔低囉

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 VKwan 於 11-3-12 21:17 發表

你呢劑,點都難捱過八年抗戰架喇,惟有硬食啦,亞媽都放棄,你對仔女就冇人理架啦,你忍心咩?! ...

我減緊肥架

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 cathy-tse 於 11-3-12 21:24 發表
我都時時有放棄的想法

你既小朋友幾大?

珍珠宮

原帖由 coby@ 於 11-3-12 21:31 發表

我減緊肥架
我都減緊肥架,不過如果太頂唔順都會買野食減下壓充下電,好過忍唔住丙得個仔勁得滯。

瑪瑙宮

呢 d 咁好動活潑搗蛋的小朋友, 最好帶佢地去活動, 上下武術班 etc., 可以練專注力, 又發洩下佢地的精力, 又鍛練身體, d 師傅會教佢地紀律, 我覺得幾好喎. 民康署果 d 都唔係好貴的, 也有 d 團體在大會堂開班的.

子爵府

我都有想過放棄,特別是做工課啊,溫書時,教又不聽,教極都不識時, 還有平時又教極都好像見你不到,聽你不到時

但當你見到他健健康康,傻下傻下時,又有番energy 啦, 大家加油啊 !!!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 coby@ 於 11-3-12 21:28 發表

太空媽~~我都好舊架啦....不過我好小發言...

我都見唔小細時好乖,大個就好難教既case,但係,我2個真係頑強得好緊要我好大壓力(因為佢地只聽我講,但係又聽完就算)

教得好,係應份,教得唔好 ...
我知您好舊呀

行山
上山路程難行時,我都會想放棄
但到左終點後回想行上山路程都唔係咁難行o者

如果專注力不足做功課
您叫佢做少少運動先再做功課(如跳繩),
應該慢慢改善到,
如果佢係比較文靜又對音樂有興趣d,
可以比佢玩半個鐘樂器先開始做功課,會好好多架

不過我呢套得,又未必用落您個仔度得
要慢慢試先知邊樣行得通

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

太空媽~~
多謝你~~今日心情好左好多啦
其實真係試左好多唔同既方法
可能當時既時機唔啱,無改善mouth:
唯有再接再厲,希望會有轉機啦

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唉!! 唔做人亞媽, 都唔知原來教仔係咁辛苦, 咁大壓力

我仔有言語發展問題, 社交問題, 我一天花好多時間同佢講野及教佢講野, 言語理解差, 講真...真係教到嘔血, 有時仲會教到好勞氣, 半夜有時仲會

首頁

尾頁

跳至