懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題,而家講緊最緊要系日本奶類食品已可能受到污染,仲有D海產類等~~媽咪們有冇唸住幫BB轉奶粉?我一系而家買定地震前出既奶粉,買夠20罐食夠到9個月先轉...一系而家先轉...但輻射禁勁...會去到邊?都唔知轉邊隻奶粉...

大宅

我同d fd都入定貨了,而家先諗?

原帖由 namio721 於 11-3-13 08:18 發表
如題,而家講緊最緊要系日本奶類食品已可能受到污染,仲有D海產類等~~媽咪們有冇唸住幫BB轉奶粉?我一系而家買定地震前出既奶粉,買夠20罐食夠到9個月先轉...一系而家先轉...但輻射禁勁...會去到邊?都唔知轉邊隻奶粉... ...

男爵府

我買左5箱, 應該夠bb食到7個月大..

男爵府

我算好彩,大仔十七個月,仲有存貨,應可捱多四個月,兩歲都要轉其他國家,日本出事,美國就俾大陸人掃晒,都唔知點呀!細寶七月出世都唔知點

大宅

我bb而家7個月大, 前日買左一箱細仔兩箱大仔, 諗住食到1yrs old先轉其他牌子

大宅

原帖由 sumq 於 11-3-14 12:28 發表
我bb而家7個月大, 前日買左一箱細仔兩箱大仔, 諗住食到1yrs old先轉其他牌子

一歲先轉其他牌子奶粉好過9個月轉咩? 我個仔6個半月大, 我都煩緊點好!

別墅

畀面勳章

我買左4包初生旅行裝, 依家想賣返出去!
阿b 5月出世我諗住轉奶粉

禁止訪問

陪月勳章 BK Milk勳章

大宅

原帖由 joanne2010 於 11-3-14 14:10 發表

一歲先轉其他牌子奶粉好過9個月轉咩? 我個仔6個半月大, 我都煩緊點好!

一箱細仔for 7-9M 呢兩個月 , 兩箱大仔for 9-12M , 因為我只掃到兩箱大仔, 所以之後咪要轉其他奶粉囉...., (我諗就算佢再出口, 都擔心新一批有幅射, 食完手頭呢幾箱就唔食佢lu)

大宅

原帖由 joanne2010 於 11-3-14 14:10 發表

你仲未掃日本奶粉呀? 昨日賣斷市la, 如果掃到就緊係食到9個月先轉其他國家奶粉....... 如果掃唔到, 就最好趁屋企仲有奶粉時轉其他牌子啦, 轉奶粉0個段日子都要預半罐奶粉架, 唔好食哂先黎轉喎...

珍珠宮

大獲.. 得返2罐

我會轉..

大宅

你地就好啦,起碼有存貨頂到一段時間

我個b仲未出世,又唔知佢到時食到啲咩奶粉,想入定啲貨都唔得....真係超煩呀............

別墅

畀面勳章

我都咁話~
原帖由 elaine1021 於 11-3-14 18:35 發表

我個b仲未出世,又唔知佢到時食到啲咩奶粉,想入定啲貨都唔得....真係超煩呀............

大宅

原帖由 sumq 於 11-3-14 14:49 發表

你仲未掃日本奶粉呀? 昨日賣斷市la, 如果掃到就緊係食到9個月先轉其他國家奶粉....... 如果掃唔到, 就最好趁屋企仲有奶粉時轉其他牌子啦, 轉奶粉0個段日子都要預半罐奶粉架, 唔好食哂先黎轉喎... ...

我個B 6個半月大, 仲有9罐存貨, 岩岩食到9個月, 要掃多2罐SPARE (因為我個B 依家7-8日就食晒一罐); 同埋我都想買定兩箱大仔食到一歲先轉, 我睇返好多美國/荷蘭奶粉都RECOMMEND 一歲轉...

不過如果買唔到大仔就唔駛諗LU, 我都係睇埋聽日後日, 都買唔到就放棄喇

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 elaine1021 於 14/3/2011 18:35 發表

我都係呀~~
到時真係唔知點算...

男爵府

好媽媽勳章

未出世.... 就下定決心餵母乳啦... ... 唔使同人爭奶粉~~

大宅

原帖由 daisylhn 於 11-3-15 10:10 發表
未出世.... 就下定決心餵母乳啦... ... 唔使同人爭奶粉~~

我諗大部份媽媽都係好似你咁諗, 不過真係唔係人人都餵到呀, 好多媽媽就因為各自既問題連醫生都唔建議佢地餵人奶, 所以你可以餵到人奶真係好好

大宅

原帖由 elaine1021 於 11-3-14 18:35 發表

你可以問下醫院bb出世0個段時間醫院會俾邊隻牌子奶粉俾bb食......如果bb食醫院0個隻食得好就盡量唔好轉, 跟番醫院0個隻入貨, 萬一bb唔岩食既先至轉奶粉啦......

因為我朋友bb出院就即刻轉奶, 但係轉奶溝奶粉0個個星期就即刻餐餐疴, 又肚痛到尖叫唔肯食脫水, 結果要入院吊鹽水, 之後出院食番醫院0個隻就冇事, 醫生建議如果冇咩急切需要, 最好等1歲後先轉奶粉

而我自己個bb就因為食醫院0個隻出粒粒, 所以先滿月後轉奶粉, 好彩佢轉左後就冇再出粒粒

大宅

已經買唔到森永啦,家中只有2 cans 存貨
我呢兩日開始同亞b轉其他牌子,尋日買o左惠氏金裝,亞b只食得半支,唔like,then今日我又再試思敏傑,好似ok,試埋聽日,如果都ok o既,我諗我連思敏傑都會掃定一o的貨在家中...唔好講笑,而家大家連香港common的A+、friso都成日無貨...

原帖由 sumq 於 11-3-14 14:49 發表

你仲未掃日本奶粉呀? 昨日賣斷市la, 如果掃到就緊係食到9個月先轉其他國家奶粉....... 如果掃唔到, 就最好趁屋企仲有奶粉時轉其他牌子啦, 轉奶粉0個段日子都要預半罐奶粉架, 唔好食哂先黎轉喎... ...

大宅

BK Milk勳章

我bb 7月出世, 本身諗住食日本奶粉, 唔洗同人爭, 點知日本依家又咁樣,,,唉,,, 香港奶粉又無 , 日本奶粉又無, 如果唔洗返工就話可以餵人奶o者.... 衰在我要返工gama!! 香港政府可唔可以做d野, 諗下計呀...

首頁

尾頁

跳至