跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

http://www.facebook.com/album.php?aid=56178&id=107093512653873

* 現在全東京電話都不能用,只有網路。所有人這時候都在走路回家,電車癱瘓。日本人只擔心沒食物。店長還很敬業的開店,怕大家沒食物吃。只有超市關門,貨物都倒了,無法營業。

**
幾百人在廣場避震完畢,整個過程,無一人抽煙。服務員在跑,拿來一切毯子,熱水,餅乾。所有男人幫助女人,跑回大樓爲女人拿東西
,接來電線放收音機。幾個小時後,人散,地上沒有一片垃圾。

**
地震後,日本三得利公司宣佈所有販售機將免費供應飲料!日本的711和全家全部免費提供食品和飲水!渴了,自動販賣機免費;餓了,便利店免費;累了,大超市開放避難;寂寞了,公衆電話免費;聽不懂日語,電視臺中文喊話教怎麽避難。這就是國家形象,日本雖然受災,日本人卻給世人上了一課。

*
一日本網友說:說句心裏話,雖然我在日本,但其實慶倖是發生在日本,不然死傷人數肯定很恐怖,我相信全世界只有日本才可以把死傷降到最低!

還有相片:

http://www.facebook.com/album.php?aid=56178&id=107093512653873

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

呢個時期,當然要互相幫助!

等待驗證會員

支持
真係值得學習

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

這些是值得學習, 日本公民教育真係做得好好, 由細已經不斷做地震預習, 大家都有足夠知識應付.

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

誰人不知道這樣女…但誰人會行出第一步(講真啦如果四川地震有人咁做……晨早死昨好耐了)
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

珊瑚宮

環保接龍勳章

我果日睇到不時同老公講, "嘩, d便利店職員好專業呀. 人地都想返家睇家人, 但佢地繼續留守". 就算福島漏輻射, d機場地勤都仲要留守工作單位. 以至, 核電廠都要有工作人員留守係漏輻射的廠內(咁佢果條唔係命來的嗎?). 作為人類, 我真係覺得佢地好偉大. 如果個個都貪生怕死, 個個都為自己走左去, 個世界唔知會變成點.
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

侯爵府

好媽媽勳章

That's why Japan can be one of a 'strong' country in the world (even their area is so small).

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

好感動....

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

日本人的修養,素質 , 真係好值得借鏡. 願日本可以快d重建.

伯爵府

原帖由 ac321 於 11-3-14 12:51 發表
That's why Japan can be one of a 'strong' country in the world (even their area is so small).

YESYESYES!!

其實如果日本唔係地震國,佢係一個非常非常美好嘅地方,移民我首選日本啊~!

王國長老

王國長老

原帖由 rabbit75 於 11-3-14 12:39 發表
誰人不知道這樣女…但誰人會行出第一步(講真啦如果四川地震有人咁做……晨早死昨好耐了)

一定會有人走出第一步的, 日本已經為國際做了一個很好的榜樣. 我不會看低內地民眾素質, 現在互聯網發達, 很多年輕一代都視野廣濶了, 亦會汲收很多知識, 現在的中國雖然還有很大的改進空間, 但亦不需要太灰暗, 黑暗盡頭仍有曙光, 在中國人一次又一次毒害自己同胞/下一代後, 必定會有良知的喚醒.

一定要有信念.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

睇news時見到d人o係便利店買水, 個個都好耐心及有秩序地排隊, 如果係其他國家? 唉! 所以我成日講, 當我們成日睇唔起d大陸人時, d日本人亦同時用同一種眼光看待我們!!!

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

我個 FD 都仲响東京,facebook post 出嚟啲相睇到等車條龍好長好長,但係無人鼓譟,無人打尖,另外要讚嘅係,apple shop 佢地照開門,比人入去上網報平安。

另外,聽人話日本社團叫人去佢地啲分公司攞野食添呀。

伯爵府

畀面勳章

回覆 9# km1357 的文章

Agree

禁止訪問

畀面勳章 大廚勳章

伯爵府

原帖由 BOSKERMA 於 11-3-14 13:04 發表
睇news時見到d人o係便利店買水, 個個都好耐心及有秩序地排隊, 如果係其他國家? 唉! 所以我成日講, 當我們成日睇唔起d大陸人時, d日本人亦同時用同一種眼光看待我們!!! ...

YESYESYES!

所以,其實當大家睇唔起大陸人,睇唔起外傭...嘅時候,第2 D國家都會咁去睇我地,尤其當你去過外地生活,要做低下階層工作黎生活時,你會明白我講嘅係咩!

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 tuenmunbb 於 11-3-14 11:56 發表

* 現在全東京電話都不能用,只有網路。所有人這時候都在走路回家,電車癱瘓。日本人只擔心沒食物。店長還很敬業的開店,怕大家沒食物吃。只有超市關門,貨 ...

日本係老人家來講真係死多多都唔夠,不過而家係千禧年啦,幾十年恩怨唔好拉落下一代,不過一睇日本幾次天災...一諗返起四川果次...唉..真係一睇就知邊d國民有教養.

汶川震到冇哂其他周邊地方都有震,我女話去做義工,市民有市民搶,官又夾埋d人呃,最嘈得勁竟然係市民要求盡快整d網線比佢地買賣股票....

人人只顧住叫政府賠償,上電視比人影住就係叫人比錢,就好似人個陳太,自己夾埋個女走難都唔叫老爺,連個鳳姐問都唔叫人走,之後一味叫政府比錢.

今日電視中個日本女人,講到同個女失散左...由北海道來個男人....佢地個表情只有無奈,都明白呢d係天災冇人想架.

<br><br>

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

真係值得人人學習.

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

同意, 好既野大家借鏡, 互相學習, 唔需要太睇低自己人, 比d時間中國人都會進步.

原帖由 edea 於 11-3-14 13:03 發表

一定會有人走出第一步的, 日本已經為國際做了一個很好的榜樣. 我不會看低內地民眾素質, 現在互聯網發達, 很多年輕一代都視野廣濶了, 亦會汲收很多知識, 現在的中國雖然還有很大的改進空間, 但亦不需要太灰暗, 黑暗 ...

首頁

尾頁

跳至