嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 點解我亞 B 唔可以一覺訓天光ga

pcsiauw 寫道:
ShinTeresa,
Exactly the SAME!! 我個囡依家13個月啦, 又係約 2:30am 起一次身, 4-5am 又嘈一次, 跟住就到 6-7am 呀......天呀, 典解會咁架!!!!!! 有 c9 教我比珍珠末佢食, 我打算今日放工去買o黎試下 :-(

嘩!我連時間都同你一樣,一樣咁慘! :-( 祝你早日有覺好訓!

侯爵府

好媽媽勳章

絕對ng 關日頭瞓得多事 我個女足8個月 我試個日頭ng 比佢瞓 係甘同佢玩 以為夜晚有覺好瞓 都ng 係既 米又係一樣 我都有試個肥仔水 � 珍珠未等 totally 冇用 我都有d 放棄同心灰 希望阿女大d 會好d 啦 我個眼圈 克到嚇死人 最驚返工做錯 野  :-(

洋房

Dont give up - my daughter was the same. Every night, she would wake up crying at least 5 times and each time, we had to carry her until she fell asleep. We tried everything but nothing worked until suddenly about 6 weeks ago (when she was 20 months old), she started sleeping through the night. Since then, she has done the same except for one or two nights but only then, she woke up once or twice. We found that she does not like to have any blanket covering her so if we let her sleep without any covers, she is fine and will not wake up. Of course, we have to make sure she is not getting cold but she seems fine.

大宅

hi,
我個女依家20個月大,佢由細都係訓得唔好.直到大約歲半就開始可以一覺到天光.
之前我咩辦法都用盡,最激係任佢喊,喊足50分鐘唔收聲.仲要一路喊一路企在床仔拉你手,真係慘不忍睹架.如果你地心軟做唔到就唔好試.我第2朝就好唔開心抱住佢say sorry.咁又何苦呢...係就係得左1個星期既寧靜,之後冇耐又黎過,反反覆覆咁.到依家總算ok,有時都會醒,好似呢2晚佢就醒左叫我地,咁我地叫佢訓啦唔玩啦,佢就自己LOOKLOOK下訓返.其實BB大左懂事會好D.

男爵府

only for interested, or might help....

try to discuss the time schedule and see whether any problem, e.g. the time to have milk, play for how many hours? last naps taken at? to see whether any common point?

珍珠宮

如果bb仲細, 係會未得架, 慢慢啦.

子爵府

yatjeh 寫道:
唉, 我個仔由出世到而家差唔多22個月大晚晚都係睏得唔好架, 佢咁大個仔只得3晚試過一覺睏天光咋(仲要係晌初生時候)! :-(

poor u :-(

大宅

嘩﹗睇完大家D回應都好驚呀﹗﹗ 我個仔一直都訓得好好﹐成日訓天光﹐但至從6個半月起就醒幾次啦﹐有時喊醒有時想玩﹐喂緊肥仔水嫁啦。。有時有用有時就無囉。。

都帶可能係唔鐘意蓋被﹐有見過BB kick 被囉。。但唔敢唔用被驚佢凍親。。。著緊長衫長褲啦。。

甘大家會否想過係肚餓﹐會否再喂奶﹖﹖

男爵府

pegbrian,

唔洗驚..你BB可能係出牙"文"憎0者...

禁止訪問

伯爵府

可能因為出牙, 所以夜晚瞓得唔好,因為到 2 歲先出曬啲牙

男爵府

我個女都係啊!我之前都問過好多嗎咪,好多都係咁,現在我已經慣,現在我想起人家話:做媽咪要"眠干睡濕"終於領會到.
alvismother 寫道:
[quote]
pcsiauw 寫道:
ShinTeresa,
Exactly the SAME!! 我個囡依家13個月啦, 又係約 2:30am 起一次身, 4-5am 又嘈一次, 跟住就到 6-7am 呀......天呀, 典解會咁架!!!!!! 有 c9 教我比珍珠末佢食, 我打算今日放工去買o黎試下 :-(

嘩!我連時間都同你一樣,一樣咁慘! :-( 祝你早日有覺好訓! [/quote]

男爵府

好恐怖呀, 我個仔13個月, 夜晚起身的時間同你地一樣......已經維持了三個月, 以前細個訓得好好架......所以我完全感受到你地的慘痛 !!!!! :-(

大宅

oknsca,

我又唔見佢有白色o野係牙肉度哦。。。。如果真係出牙要等幾耐先訓番好呢﹖﹖係唔係次次出牙都痛同訓唔好﹖﹖

男爵府

minidanny 寫道:
好恐怖呀, 我個仔13個月, 夜晚起身的時間同你地一樣......已經維持了三個月, 以前細個訓得好好架......所以我完全感受到你地的慘痛 !!!!! :-(

我個女以前又係好好訓架,依家夜晚成日扎醒,有時仲天光先訓返添 有時唔抱佢出黎,佢就勁喊勁叫 試過嘈到我打佢,我都知越打越喊,但晚晚招呼佢唔係辦法

首頁

尾頁

跳至