興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

怎樣燒PS2 game

download 完個 game , 怎樣用 alcohol 120% 燒出隻碟, 請指教. thank you.

侯爵府

畀面勳章

Re: 怎樣燒PS2 game

用Alcohol 120% mount左個image之後,right click個file佢便有得選擇burn image!{記住用慢速燒喎...}

複式洋房

請問如果用Nero又怎樣燒
thanks

侯爵府

畀面勳章

Nero可直接開image檔 : iso/nrg/cue....etc,
[open] the *.(image file) & burn it....

大宅

其實download完個game, 入面有好多個zip file, 是否 unzip 其中一個file就可以, 另在 alcohol 120% 邊到找到 mount function ?? 可唔可以仔細說明步驟, 因第一次燒game 及第一次用alcohol, thank you chunchundaddy.

侯爵府

畀面勳章

yes! 通常都係rar檔,use winrar to unzip the file(s){start from*.000} into 1 (image file)!

Open Alcohol, 空白地方right click>add image...{ browse your image's location }

->1. 直接燒.....(常用)
->2. mount個image去個virtual rom到,用nero對燒(好少用)

大宅

唔該晒, 今晚等我試下先.

大宅

點解燒完隻碟, 玩唔到既 ? 試左兩隻game都唔得, 請問原因何在??

侯爵府

畀面勳章

您部機型號?直讀?
d game您點樣燒?用咩碟??

男爵府

好媽媽勳章

你部機改左未呀?
有無load多幾次?

侯爵府

畀面勳章

hi 迪迪仔,

[ps2 game]o個邊好少見你喎.....

《轉貼》:
前言
依家好多人都可以係網上下載遊戲, PS2 Game都唔例外,不過好多人都唔識點燒出黎玩,
所以我就整lei個網頁教大家燒Game~

字詞解釋

Alcohol 120% - 燒碟Program,推薦大家使用.

CD-Writer - 用黎燒碟, 平的話可以去到$1xx有.

CD-R - 空碟, 通常係700MB到, 用黎將野燒落去.

DVD/CD Combo Writer - 都係用黎燒碟, 不過仲可以用黎燒DVD同睇DVD,平的$7XX到.

DVD rip Game - 一個可以燒落CD?DVD Game,原理係將DVD Game裡面冇用?Files 唔要,
將影片同聲音的質素降低,甚至唔要....要自己做的話要有
Programming根底(小弟就冇la...)

Nero - 另一燒碟Program.

PlayStation 2 - 遊戲機一部, 要改直讀先可以玩Copy Game.

副檔名

*.001 , *.002 ...................... - WinRAR 檔, 用WinRAR開*.001再Extract裡
面d野出黎.

*.rar - WinRAR檔.

*.zip - WinZip檔, 可用winRAR extract.

*.cue , *.bin - 影像檔, 通常一齊有, 開*.cue黎燒就得.如果淨係得*.bin先開*.bin

*.ccd - Clone CD影像檔.

*.mds , *.mdf - Alcohol 120% 影像檔, 開*mds黎燒就得.

*.nrg- Nero 影像檔.

*.iso - 影像檔.

準備

Alcohol 120%

WinRAR

CD Writer

CD-R

Computer

推薦用品

好多人問用邊隻CD-R好, 我依家就推薦一隻CD-R, 小弟試過燒所有game都玩到, 同埋部
機load得幾靜下~

Imation SOHOT

48X 700MB/80Min

50隻/$72($82連碟桶) [灣仔298電腦商場]
碟款為Fantasy Series,仲有動物版,香港版,四季版,卡通版

步驟 (以下方法只適用於燒錄CD版或DVDRIP版遊戲)

1. Download完D Files通常都係d *.001,用WinRAR開黎extract裡面d野.
2. Extract出黎通常都係影像檔.
3. 打開Alcohol 120%, 按影像檔燒錄精靈.
4. 瀏覽影像檔?位置, 選取後按下一步.
5. 揀好用邊個CD writer燒, 燒錄速度選8X~16X, 資料類型選PlayStation 2, 之後按
開始.
6. 之後你就會睇到好似圖咁?野, 等幾分鐘到啦, lei段時間盡量唔好做其他野.
7. 燒完碟就會出好似圖咁?野, 之後就可以玩得.

後記
睇完應該會識ga la.....
不過...如果唔得可能你部PS2唔夾碟,試下第二D牌子?碟.....
............................................................................
.......................
新的一篇
download 完 之後
(無改機既 ps 2 係玩不到~)
**ps2 模擬器 到現在為止都仲未得 , 只係有個logo~同人地放下d 畫面~

1.用winrar extract
2.用Alcohol 120% to burn, 最好用4x or 8x burn,這樣會更stable~~用nero 都得,但不是支援所有cd image
3.拿出來去玩了~~

in winrar, double click the first of the part of all .rar file (eg. .r001 or
.rar)
then click extract(of coz need extract all(.cue&.BIN)
*ps. r01 or 001 係指分割的壓縮檔的第一個file , 002,003....etc 就是其餘部份

DVD 方面NEW~~)
最好就用 dvd-r 碟 ,因由1萬機到5萬機都得!! 3萬留下就只可以用 -r 碟!!
(-rw & +rw ,我好似未聽過得!!!如得, 請話我知~~)

要注意:

1. cd image 如果大過4G , 就一定要 HARD DISK 係用NTFS , FAT32 係唔SUPPORT!!
如要由FAT32->NTFS , 可以用簡單SOFTWARE做(Partition magic)
2.用alcohol 120% 燒dvd , 如果detect 唔到dvd 機, 就要加patch !!patch 可到
alcohol 官網搵到!!
3.用NERO OR ALCOHOL 燒時, 最好用2X BURN, 會STABLE D, 唔好貪快!

如果檔案是 .GI (Global Image)的類型, 用 Sonic RecordNow 6.5 或 7.0 都可以,
但速度要調成 2.4x 較能成功

使用 Alcohol 120% 卻老是讀不到的朋友, 可以試試降速... 我用 2X 燒, 每片都可以
玩... (也許是我的 ps2 太老舊)
樓上所提的 "~資料類型(選PS2)" .... 小弟經常失敗, 我選 customer 自訂, 卻每次都能成功的
burn disk,
alcohol 120% ->光碟燒錄精靈->choose Image file (.CUE, .MDS , .CCD,.ISO....)
CHOOSE 8x TO BURN -> start
*ps. .cue, .mds is the tracker of the image file.(LIKE BT TRACKER)
我只作簡單解釋~~比喻下~~實際當然不只咁簡單啦~~
Nero ,
use Nero Express,-> burn image file->choose Image file(.CUE, .MDS ,
.CCD,.ISO....)
CHOOSE 8x TO BURN -> start
----------------------------------------------------------------------------
---------------------
CD-r 方面

其實冇所謂~~~
我就用開 e-blue & imation 金底同藍底~~

有d人話最好用金底~~~(haha~~唔知呢~~因冇人証實到~~)

但我覺得就唔好用 黑,綠,紅底個d 啦~~

隻game read 唔到,其實唔關cd-r 事~~係有好多原因~~

係可能隻game本身有問題,又可能係 o係 burn disc 時 部pc lag 一 lag ,miss 左d野
~攪到唔stable~~~
----------------------------------------------------------------------------
------------------------------
其實有時d image file 唔work
係可能個 .cue file 有錯誤,
大家可以有 notepad 修改~~
e.g
原本:

FILE "c:\xxx.BIN" BINARY <-----錯誤
TRACK 01 MODE2/2352
INDEX 01 00:00:00
更改為:

FILE "xxx.BIN" BINARY <---xxx = filename
TRACK 01 MODE2/2352
INDEX 01 00:00:00

再按save
咁就work~~~

大宅

[quote]
ChunChun_Daddy 寫道:
您部機型號?直讀? ]咪playstation2 law
d game您點樣燒?咪用alcohol 120% law

用咩碟?? "Sky pro" DVD-R law

之前都玩到老x, 不過最近係星際買左十隻, 全部都玩唔到, 但load返舊老x又得wo.

侯爵府

畀面勳章

我都知您個部係PS2!{激C}
但有型號區分架嘛!?! (mine is 39001&已改為直讀)

試下第二d牌子碟丫(我用開三菱/imation i-pro)

我無買老X好耐好耐lu.......
聽聞好多新game d老X大多係假野黎(吉碟當game碟),況且d質素呢就..........
或且比第二個friend幫你試試d game碟堅定流囉.....

睇多次我之前post既"轉載"睇睇有無漏到乜??

大宅

hehe, 剛睇過型號是 : 7007

侯爵府

畀面勳章

係咪70007啊?(薄身既ps2,right?)

咁我之前post既"轉載"您有無re-view過啊??
有無遺漏到啊??

大宅

ChunChun_Daddy 寫道:
係咪70007啊?(薄身既ps2,right?) : -? right

咁我之前post既"轉載"您有無re-view過啊??
有無遺漏到啊??

okay la, 成功地燒出啦, 非常感謝 .

侯爵府

畀面勳章

.....

民房

時時眼向好處望 日日心裡有陽光 :-D

首頁

尾頁

跳至