心聲留言

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

mclam 發表於 11-5-11 12:25
有時見到佢論論盡盡, 我自己做好過, 不過洗廁所, 拖地, 煮飯, 就留返比佢做!!
...

最慘係我就算留比黑面口神,佢都唔會做呢。。。結果咪又係我做。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

mclam 發表於 11-5-11 12:43
唉, 對住大姨婆既"LONG LAI", 大魚腸既"盟塞", 霸王女既"牛脾氣", 我真係諗唔到有乜野藉口叫自己向好個邊 ...

每個人都有自己性格架嘛!你咪專注下睇佢地既優點囉!

其實如果大姨婆唔係有D下錢,我諗佢講野可能會就住就住。。。

象牙宮

mclam 發表於 11-5-11 12:44
衝破2000大關!!

傾下傾下好快過!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

oldcake 發表於 11-5-11 13:54
我諗我估到大魚腸既壓力喺邊到黎, 係因為佢家有精明妻

咁又唔係喎, 佢娶我, 係因為佢覺得我識兩個字, 將來可以教D仔女!!

佢既壓力, 係點樣係我身上刮多D錢進貢叔仔個仔同姑9對孖女!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

stkyo 發表於 11-5-11 16:45
最慘係我就算留比黑面口神,佢都唔會做呢。。。結果咪又係我做。

咁你地會唔會同枱食飯架? 唔通你又好似我咁1人1間房?

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

象牙宮

mclam 發表於 11-5-11 17:44
咁你地會唔會同枱食飯架? 唔通你又好似我咁1人1間房?

基本上除左放假既日子,我地食飯既時間都唔一樣。我地分開訓左好多年啦!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

stkyo 發表於 11-5-11 16:48
每個人都有自己性格架嘛!你咪專注下睇佢地既優點囉!

其實如果大姨婆唔係有D下錢,我諗佢講野可能會就 ...

我真係發掘唔到佢地既優點!!

大姨婆邊度可以講得上有錢丫, 佢咁都叫做有錢, 香港大把人有錢啦!!

大姨婆琴日先激到我對落個妹扎扎跳!! (一陣再講詳情)

咁下晏大姨婆打電話比我, 話佢岩岩去完肥妹個度,

我: 你咁快返屋企既, 你唔係同肥妹食野咩?
大: 冇呀, 我拎個血壓計過去之MA, 琴日部血壓計唔著, 我咪換左D電芯囉, 點知都係唔著, 所以拎比肥妹個媽, 叫佢攞去整, 換返肥妹屋企個部返黎。點知去到, 我入電芯去第2部血壓計又唔著喎, 點解呢? 原來我將D電芯掉轉黎入, 我再將D電芯入返去第一部, 原來冇事喎, 咁我咪返黎囉, 肥妹未放學, 我見唔到佢呀!!
我: 你成世都係咁架啦, 乜都鬼咁心急, 山長水遠拎到去又話冇事, 搵黎攪!!
大: 我點知喎, 係咁啦!!

好啦, 講返我對落個妹點解比大姨婆激到扎扎跳, 本應我都唔知, 我頭先係FB 見我細妹話琴日大姨婆打電話比佢, 話部血壓計唔著, (大姨婆有乜野事, 第一時間一定搵呢個妹), 叫佢拎去醫院整, 我妹話醫院邊有得整架?大姨婆跟住發火%$$##@#&*(()__)&^%$^&*())_), 我妹咪好鬼激氣囉!!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

stkyo 發表於 11-5-11 17:49
基本上除左放假既日子,我地食飯既時間都唔一樣。我地分開訓左好多年啦! ...

咁你個女有冇問你點解呀? (同佢DADDY 咁疏離)

象牙宮

mclam 發表於 11-5-11 18:03
我真係發掘唔到佢地既優點!!

大姨婆邊度可以講得上有錢丫, 佢咁都叫做有錢, 香港大把人有錢啦! ...

起碼大姨婆唔優錢呢樣野先啦!算有D鬆動錢架喇!
大姨婆做咩咁唔聽人講架!醫院點會整血壓計。。。

入電池個PART笑左

象牙宮

mclam 發表於 11-5-11 18:05
咁你個女有冇問你點解呀? (同佢DADDY 咁疏離)

無喎,自從黑面神2003年黎英國做野之後,我個女好似慣左我地既疏離關係。所以點解我會想賣左間鋪,然後叫黑面神好似以前咁出去做野就係咁解。等個女唔覺得有D咩,大家又好過D。

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

stkyo 發表於 11-5-11 18:13
起碼大姨婆唔優錢呢樣野先啦!算有D鬆動錢架喇!
大姨婆做咩咁唔聽人講架!醫院點會整血壓計。。。

D 錢係我D妹每個月比佢架, 人地搵錢好辛苦, 佢就亂洗!!

因為醫院有D鋪頭賣血壓計, 佢想睇下個度有冇得整掛!!

大姨婆正一大喊十黎, 有小小野, 就打晒比所有女架啦, 人地講野唔岩佢心意, 就炳人!!

象牙宮

mclam 發表於 11-5-11 18:17
D 錢係我D妹每個月比佢架, 人地搵錢好辛苦, 佢就亂洗!!

因為醫院有D鋪頭賣血壓計, 佢想睇下個度有冇得整 ...

好似有D橫蠻無理咁。。。你地有無人惡得過佢架?
大姨婆唔係亂洗,係洗得好豪。

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

stkyo 發表於 11-5-11 18:14
無喎,自從黑面神2003年黎英國做野之後,我個女好似慣左我地既疏離關係。所以點解我會想賣左間鋪 ...

ha, 係呀, 好多野, 習慣成自然!!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

stkyo 發表於 11-5-11 18:26
好似有D橫蠻無理咁。。。你地有無人惡得過佢架?
大姨婆唔係亂洗,係洗得好豪。
...

屋企人就得佢最鍚個妹可以話下佢囉!! 我地未話佢, 佢已經黑面!!

佢最聽疏堂舅父講既野, (大姨婆每次見到我地, 十句有9句都係講呢個舅父)可惜我地同呢個舅父十年都唔見一次, 又唔熟!!

象牙宮

mclam 發表於 11-5-11 18:38
ha, 係呀, 好多野, 習慣成自然!!

係咪覺得我地兩個遭遇差唔多呢

象牙宮

mclam 發表於 11-5-11 18:41
屋企人就得佢最鍚個妹可以話下佢囉!! 我地未話佢, 佢已經黑面!!

佢最聽疏堂舅父講既野, (大姨婆每次見到 ...

咁點解大姨婆成日見呢個疏堂舅父既?
係呢,有野想問你,你有無煲過靈芝水飲?我媽好耐之前買左D靈芝片比我,我想試下煲,N年前飲過,陣味我唔多LIKE,不過買左好耐,再唔煲要丟,我想問下應該點煲先好飲D?

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

stkyo 發表於 11-5-11 18:46
係咪覺得我地兩個遭遇差唔多呢

一D D 啦, 不過整體黎講, 都係我黑D !!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

stkyo 發表於 11-5-11 18:47
咁點解大姨婆成日見呢個疏堂舅父既?
係呢,有野想問你,你有無煲過靈芝水飲?我媽好耐之前買左D靈芝片比 ...

可能幾十年都冇見過, 呢幾年認返, 有親切咁掛? 平均兩星期食一次飯囉, 疏堂舅父仲有個阿媽, 大姨婆叫佢做阿嬸, 大姨婆成日出去同佢飲茶!! 大姨婆份人係咁架啦, 佢第一眼覺得係好既野, 就一世都好, 唔好既野, 點都係唔好!!

其實靈芝最有用既部係, 係靈芝孢子, 不過大部份既靈芝片, D 孢子已經比人刮晒!! 我冇買過靈芝片黎食, 你可以加瘦肉, 蜜棗煲湯!!

首頁

尾頁

跳至