親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

如果四月尾去上海, 其實安唔安全呢? 幅射問題仲存在嗎?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都係四月尾去, 輻射問題如果唔係大爆炸,應該影響唔到, 因為東京距離上海都有千幾公里遠.

伯爵府

咁你係咪自由行呀, 你會住咩酒店呀. 我想搵啲近地鐵又有 BB 池的酒店, 唔知四月尾可以游水未呢?

梅媽媽  得十多度,應該游唔到喎!  發表於 11-3-29 22:46

侯爵府

原帖由 chanwendy 於 11-3-21 16:34 發表
如果四月尾去上海, 其實安唔安全呢? 幅射問題仲存在嗎?

星期五出發啦, 我無想輻射的問題

梅媽媽  嘩好橋呀,我星期日出發喎,  發表於 11-3-29 22:47
梅媽媽  嘩好橋呀,我星期日出發喎,  發表於 11-3-29 22:46

侯爵府

原帖由 chanwendy 於 11-3-21 17:51 發表
咁你係咪自由行呀, 你會住咩酒店呀. 我想搵啲近地鐵又有 BB 池的酒店, 唔知四月尾可以游水未呢?

holiday inn downtown hotel,

而家上海得幾度, 你有無冬泳的習慣??

大宅

條南京路通往 BUND 的, 非常不安全!
成日有 D 跴住 ROLLER 的雨衣怪客, 見到類似遊客物體 (佢地會睇鞋來辨認) 就飄埋去,
跟住, 打開雨褸, 展示....佢地.....長長的....
,
,
,
,
,
藏於雨衣內的售賣物品.....(唔係雨褸怪叔叔!)

扒手當然有, 自己小心咯.

侯爵府

原帖由 side1side 於 11-3-21 19:27 發表
條南京路通往 BUND 的, 非常不安全!
成日有 D 跴住 ROLLER 的雨衣怪客, 見到類似遊客物體 (佢地會睇鞋來辨認) 就飄埋去,
跟住, 打開雨褸, 展示....佢地.....長長的....

藏於雨衣內的售賣物品.. ...

什麼地方來的..??

子爵府

原帖由 焯媽媽 於 11-3-21 22:56 發表

什麼地方來的..??

Bund 咪即係外灘lor~南京東路去外灘段路呀。
其實唔小心,邊度都會危險。
我覺得上海OK的。
計全國治安差,我估深圳應該算幾差。

侯爵府

原帖由 pineapple0983 於 11-3-22 09:44 發表

Bund 咪即係外灘lor~南京東路去外灘段路呀
我覺得上海OK的。

呢段路有幾危險?? 我去過上海玩過幾次, 有次在晚上10時後行呢段路, 無遇過

點解我記得幾多點, 因為我打的返酒店, 要收我唔記得20%或30%零晨附加費..

侯爵府

原帖由 pineapple0983 於 11-3-22 09:44 發表

Bund 咪即係外灘lor~南京東路去外灘段路呀。
我覺得上海OK的。

英文定普通話來的..

伯爵府

原帖由 焯媽媽 於 11-3-21 17:58 發表

holiday inn downtown hotel,

而家上海得幾度, 你有無冬泳的習慣??

都係游暖水池咋, 但係我諗四月尾先去, 到時應該 20 度以上啩.

梅媽媽  有咁暖咩,中午可能有  發表於 11-3-29 22:48

子爵府

原帖由 焯媽媽 於 11-3-22 10:21 發表

英文定普通話來的..

http://en.wikipedia.org/wiki/Shanghai_bund

伯爵府

我想問你地有冇坐過東方航空呀, OK 嗎? 我見佢係香港上機, 而且又係 ASIAMILES PARTNERS, 但始終係大陸機, 唔知得唔得, 但價錢差不多係 CATHAY / 港龍的一半.

梅媽媽  大陸機來講東方算好ok.  發表於 11-3-29 22:48

大宅

我都已訂了機票在復活節去上海,但小朋友還小, 已且上海距離福島只有1800公里, 現在十五十六都唔知去唔去好?

不過, 我未book酒店, 請問你地會住係上海邊區較為方便搭地鐵?

侯爵府

原帖由 chanwendy 於 11-3-22 15:25 發表
我想問你地有冇坐過東方航空呀, OK 嗎? 我見佢係香港上機, 而且又係 ASIAMILES PARTNERS, 但始終係大陸機, 唔知得唔得, 但價錢差不多係 CATHAY / 港龍的一半.

我十多年前坐過南方>上海, 南方>桂林, 普通啦, 食物差d, 大陸機師激d啦..

安全方面, 十多年前比華航好dd..

而我上年坐國航 (中國國際航空公司) hk 經北京>德國, 四程機有2程係外籍機師, 和另外2程係德國漢沙航空係代碼共享的航班, 好ok,

我自己覺得而家大陸航機都ok的..

我搭港龍, 連酒店都係4200元3日2夜, 如果你怕, 咪港龍..

大宅

我公司每星期都有3-4個人去上海, 而我自己平均一個月一至2次, 每次主要是訂港龍, 沒有位置便改為東方航空也沒有任何問題, 只是港龍有好多班機及可網上check-in, 東方航空就沒有. 我哋住 holiday inn downtown, 後面是上海火車站及地鐵, 不過你要注意一般火車站係"人蛇混雜"嘅地方, 至於我本人同囡囡去expo 時都住在 holiday inn downtown.

uote]原帖由 chanwendy 於 11-3-22 15:25 發表
我想問你地有冇坐過東方航空呀, OK 嗎? 我見佢係香港上機, 而且又係 ASIAMILES PARTNERS, 但始終係大陸機, 唔知得唔得, 但價錢差不多係 CATHAY / 港龍的一半. [/quote]

侯爵府

原帖由 CHLHT 於 11-3-22 18:19 發表
我都已訂了機票在復活節去上海,但小朋友還小, 已且上海距離福島只有1800公里, 現在十五十六都唔知去唔去好?

不過, 我未book酒店, 請問你地會住係上海邊區較為方便搭地鐵? ...

上海行程有什麼地方適合小朋友呢?? 西湖好d..

我自己無帶小朋友去, 因為去上海好似無物適合小朋友的地方, 中國館較適合d..

上海有11條地鐵路線, 比hk更密集, 基本上所有市區地點都可以坐地鐵到, 唔似hk甘小..

侯爵府

原帖由 DTMARCH 於 11-3-22 23:48 發表
我公司每星期都有3-4個人去上海, 而我自己平均一個月一至2次, 每次主要是訂港龍, 沒有位置便改為東方航空也沒有任何問題, 只是港龍有好多班機及可網上check-in, 東方航空就沒有. 我哋住 holiday inn downtown, 後面 ...

我都係選港龍, 因為港龍才可以早機去, 晚機返.., 一日有成十幾班機對開..

侯爵府

原帖由 DTMARCH 於 11-3-22 23:48 發表
我哋住 holiday inn downtown, 後面是上海火車站及地鐵, 不過你要注意一般火車站係"人蛇混雜"嘅地方, 至於我本人同囡囡去expo 時都住在 holiday inn downtown.

我今次都係住呢間酒店, 計畫緊好唔好去中國館, 因為可能無時間..

大宅

BUND 係上海殖民地時代已係咁叫.

原帖由 焯媽媽 於 11-3-22 10:21 發表

英文定普通話來的..

首頁
12345...6

尾頁

跳至