親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

原帖由 side1side 於 11-3-23 01:22 發表
BUND 係上海殖民地時代已係咁叫.

死啦, 我中學(有讀history, 有講二次大戰亞洲戰區)及大學係用英文讀中國近代史, 都未聽過這英文..

無論如何, 謝謝指教..

伯爵府

原帖由 焯媽媽 於 11-3-22 23:52 發表

上海行程有什麼地方適合小朋友呢?? 西湖好d..

我自己無帶小朋友去, 因為去上海好似無物適合小朋友的地方, 中國館較適合d..

上海有11條地鐵路線, 比hk更密集, 基本上所有市區地點都可以坐地鐵到, 唔似hk甘小.. ...

上海都有適合小朋友的地方, 我應該會去科技館, 海洋水族館, 大洋海底世界, 上海動物園, 上海博物館.

反而我想問杭洲西湖, 你係坐高鐵後再轉的士? 我都有諗過, 但係西湖好似要逐樣比錢架喎, 咁你在西湖裡面, 係坐的士定係坐佢的旅遊專車呀.

侯爵府

我剩係知外灘叫bund.
你就好啦,就出發!我因為要出trip.出發日子由16 號改到18號. 罰錢之餘仲無晒靚時間,玩8日變了玩6.5日。我今次去埋黃山。你去過未呀?
原帖由 焯媽媽 於 11-3-23 02:12 發表

死啦, 我中學(有讀history, 有講二次大戰亞洲戰區)及大學係用英文讀中國近代史, 都未聽過這英文..

無論如何, 謝謝指教..

侯爵府

原帖由 Paris 於 11-3-23 22:15 發表
我剩係知外灘叫bund.
你就好啦,就出發!我因為要出trip.出發日子由16 號改到18號. 罰錢之餘仲無晒靚時間,玩8日變了玩6.5日。我今次去埋黃山。你去過未呀
...

我後來睇旅遊書, 真係有呢個名bund..

我未去過黃山, 我老公n年前去過, 以前去很辛苦的, 無得沖涼, 只住床位的..

但你得6日半, 去埋黃山咪好趕..

我後天出發了, 但其實好多行程都未準備好, 尤其是杭州部分, 希望到時順利..

侯爵府

原帖由 chanwendy 於 11-3-23 11:30 發表

上海都有適合小朋友的地方, 我應該會去科技館, 海洋水族館, 大洋海底世界, 上海動物園, 上海博物館.

反而我想問杭洲西湖, 你係坐高鐵後再轉的士? 我都有諗過, 但係西湖好似要逐樣比錢架喎, 咁你在西湖裡面, 係坐 ...

我重味準備好杭州的行程, 應該會坐高鐵轉的士去西湖,

以前去過西湖, 係坐船的費用包埋景點的入場費, 唔知有無改..

侯爵府

以家好好多,有索道,山上有3,4星酒店.

我頭尾都叫8日,以家上海3晚 (2日),黃山2晚,杭州2晚(一日)咁囉.
原帖由 焯媽媽 於 11-3-23 22:46 發表

我後來睇旅遊書, 真係有呢個名bund..

我未去過黃山, 我老公n年前去過, 以前去很辛苦的, 無得沖涼, 只住床位的..

但你得6日半, 去埋黃山咪好趕..

我後天出發了, 但其實好多行程都未準備好, 尤其是杭州部分, 希 ...

侯爵府

原帖由 Paris 於 11-3-23 23:04 發表
以家好好多,有索道,山上有3,4星酒店.

我頭尾都叫8日,以家上海3晚 (2日),黃山2晚,杭州2晚(一日)咁囉.

好開心, 剛剛約了我哥在上海吃晚飯, 佢去左上海成個月, 佢話個個星期都有同事去上海玩, 或返工, 都好忙..

子爵府

原帖由 焯媽媽 於 11-3-23 22:50 發表

我重味準備好杭州的行程, 應該會坐高鐵轉的士去西湖,

以前去過西湖, 係坐船的費用包埋景點的入場費, 唔知有無改..

可唔可以去完番黎update 下仲有乜野好玩?
印象中江浙一帶冇乜特別。你上海->蘇州->南京->揚州都得。杭州要留2日起碼。
最衰蟹季過左,如果唔係.......

大宅

我想問係咪都係火車站坐高鐵, 最遲嗰班是幾點由杭州返上海?

伯爵府

牛年勳章

我老公有個堂嫂係上海
佢話上海治安好好 , 因為被捉到既小偷 , 會罰得好重喎
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

大宅

一樣有蟹食, 只係冇秋季咁肥美膏多.
試下河蝦, 魚, 碌鵝, 水芹, 春筍等, 唔錯.

原帖由 pineapple0983 於 11-3-24 12:30 發表

印象中江浙一帶冇乜特別。你上海->蘇州->南京->揚州都得。杭州要留2日起碼。
最衰蟹季過左,如果唔係....... ...

子爵府

原帖由 side1side 於 11-3-24 13:53 發表
一樣有蟹食, 只係冇秋季咁肥美膏多.
試下河蝦, 魚, 碌鵝, 水芹, 春筍等, 唔錯.

你講d野大部份都食過lu~
有次當地朋友招呼食左槍蝦同泥螺,食完番到酒店先識驚。e+年紀大左就真係唔敢食,托賴到e+都冇事;不過都幾甜。有檔係街市的煎飽好出名,排隊排到chi-sin,我食過一般咋。
蟹季又點同e+呢?現在要食,可以一試d醉蟹,生既,係蟹季d蟹用酒浸既,d蟹膏相當甘甜。

侯爵府

原帖由 hahe 於 11-3-24 12:33 發表
我想問係咪都係火車站坐高鐵, 最遲嗰班是幾點由杭州返上海?

http://lieche.huoche.com/shanghaidaohangzhoudongche/

佢可以幫到你..

侯爵府

原帖由 pineapple0983 於 11-3-24 14:59 發表

你講d野大部份都食過lu~
有次當地朋友招呼食左槍蝦同泥螺,食完番到酒店先識驚。e+年紀大左就真係唔敢食,托賴到e+都冇事;不過都幾甜。有檔係街市的煎飽好出名,排隊排到chi-sin,我食過一般咋。
蟹季又點同e+呢?現在要食,可以 ...

因為係自由行, 唔敢食太多海產, 我最怕去到外邊腹瀉.

侯爵府

原帖由 pineapple0983 於 11-3-24 12:30 發表

印象中江浙一帶冇乜特別。你上海->蘇州->南京->揚州都得。杭州要留2日起碼

我去上海同我哥食餐飯, 去杭州幫我媽買杭菊, 順便睇下有無櫻花, 好似去西貢宿營甘去3日上海甘大把..

邊有甘多時間華東遊....

侯爵府

我而家想緊, 帶notebook定帶個ipad去上海??

我上次去德國帶電腦去旅行, 一路去, 一路update個行程..

子爵府

原帖由 焯媽媽 於 11-3-24 16:05 發表

我去上海同我哥食餐飯, 去杭州幫我媽買杭菊, 順便睇下有無櫻花, 好似去西貢宿營甘去3日上海甘大把..

邊有甘多時間華東遊....

我去上海同我哥食餐飯<---勁!
去杭州幫我媽買杭菊<----勁勁!!
好似我地去尖沙咀咁輕鬆,咁隨意。好妒忌!

大宅

畀面勳章

其實我成日都想去上海,但唔知係個點樣o既地方,有冇人可以簡介下呀?

侯爵府

原帖由 SamuelSS 於 11-3-24 17:49 發表
其實我成日都想去上海,但唔知係個點樣o既地方,有冇人可以簡介下呀?

上海好似hk差不多, 我成個trip都係坐地鐵, 四處高樓大廈, 新舊建築交錯..

反而杭州會寫意d, 我計畫的杭州都係無物行程, 都係去西湖, 去太子湖公園睇櫻花, 行下街..

大把blog都有講上海遊的, 可以上網check..

侯爵府

原帖由 pineapple0983 於 11-3-24 16:32 發表

好似我地去尖沙咀咁輕鬆,咁隨意。好妒忌!

我去尖沙咀一d都唔輕鬆, 我多數係帶仔去科學館, 歷史博物館, 或者去海運大廈買童裝, 或者去toy rus, 都係同仔有關, 一d都唔輕鬆的..

其實去上海玩2日有物甘巴閉, 周圍走, 可能重辛苦過返工..

我剛剛先執完行李, 明天08機, 因為得2-3日, 行程很趕, 希望今次順利..

首頁
12345...6

尾頁

跳至