親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

我要出發啦, 08的航班..

子爵府

原帖由 SamuelSS 於 11-3-24 17:49 發表
其實我成日都想去上海,但唔知係個點樣o既地方,有冇人可以簡介下呀?

如果你未認真去過大陸,廣東省d唔算啦~我建議首先去北京,跟住去西安同成都。上海其實冇乜特別。e+現代化到同香港、東京差唔多,剩番既嗰啲所謂舊文化,已經唔太值得花時間睇。

伯爵府

回覆 焯媽媽 的帖子

請問你係咪 thru cx holidays 買 package 呀, 係咪冇得再儲 asiamiles 架.

伯爵府

焯媽媽 發表於 11-3-22 23:57
我都係選港龍, 因為港龍才可以早機去, 晚機返.., 一日有成十幾班機對開.. ...

你係咪 thru cx holidays 買 package 呀, 係咪冇得再儲 asiamiles 架.

大宅

SamuelSS 發表於 11-3-24 17:49
其實我成日都想去上海,但唔知係個點樣o既地方,有冇人可以簡介下呀?

係一個去 HEA 嘅地方.
如果識朋友係當地, 又係地膽會帶路的話,
咁就多彩多姿, 兼...了解乜野叫做高消費, 合理消費及 ENJOY 的消費.

早幾個星期, 李純恩套節目都人情味行先介紹過下.

提供如下:-
高消費 - 衡山路附近某 DISCO, 當年梁太劉美女拖住郭電子個處, 開支酒, 最貴 (當時) 餐牌見: 人仔36,000.-
合理消費 - 虹橋機場附近的高級餐館, 外表殘舊, 內裡一流. 地下計, 共四層, 各有裝修特色. 中西餐兼備, 西餐樓層設表演台, 12女子樂坊個類音樂.
ENJOY 消費 - 同系列東主的主題西餐廳, 將以前英國領使館的舊洋房改成花園餐廳. 影婚紗相, 正到暈.

平民消費: 街頭巷尾的生煎飽, 蔥油餅, 鴨血粉絲湯, 零食連鎖店 (推薦: 鹹葡萄乾, 果仁等), 密封的滷鵝肝, 宵夜.

不可去: 城隍南翔, 係本地超市買急凍仲好食過佢.

侯爵府

chanwendy 發表於 11-3-28 11:54
你係咪 thru cx holidays 買 package 呀, 係咪冇得再儲 asiamiles 架.

我問左老公, 佢話無得儲asia mailage的..

侯爵府

焯媽媽 發表於 11-3-25 05:39
我要出發啦, 08的航班..

我昨晚12時多返左屋企啦, 我而家學緊用新bk, 睇睇可否upload相在bk內 直接貼
相在bk內, 我見有個我的相簿, 看看可否貼相在相部, share相比大家睇..

侯爵府

我開始貼上海的相在我的相簿內, 大家可以攞d相來睇, 因為剛剛學用新的bk, 等我慢慢學用佢..

侯爵府

pineapple0983 發表於 11-3-25 09:47
如果你未認真去過大陸,廣東省d唔算啦~我建議首先去北京,跟住去西安同成都。上海其實冇乜特別。e+現代化 ...

大陸我除左玩廣東省, 北京及主要沿海的大城市外, 較內陸的城市,

我無物點玩過後, 已經轉戰歐洲, 都唔知成都同西安係點..

另外, 北京同上海, 呢類大城市, 機票會較平的, 所以較吸引遊客..

侯爵府

pineapple0983 發表於 11-3-25 09:47
如果你未認真去過大陸,廣東省d唔算啦~我建議首先去北京,跟住去西安同成都。上海其實冇乜特別。e+現代化 ...

東北三省都很值得去, 在哈爾濱的俄國建築很有特色..

去青島有D似去左歐洲, 有很多歐洲的建築特色..

可能我老公較喜歡睇建築物, 因此特別留意不同地方的建議物..

子爵府

回覆 焯媽媽 的帖子

青島其實冇乜特別,佢同其它大陸城市有d唔同;建築特色係德國特色。
盧山、小青島等等名勝。我上次係山東玩左成個月,煙台、威海、維坊、青島、逢萊。山東人係自大d,但夠真誠。
上次有個當地人帶我地去一間古堡度食晚飯,相當高級,d菜亦好獨特,好難忘~
其實返大陸玩主要看大陸文化;如果要德國野,不如直接去德國算~
哈爾濱ok,上次去左太陽島,同日軍侵略大陸時的古績,幾有啟發性;冰雕有D特色。哈爾濱主要重工業,同同蘇聯D貿易;要去三省可以去吉林同大連。

禁止訪問

伯爵府

萬榮太太 發表於 11-3-29 10:52
我都book左復活節自由行去上海呀..但唔知會唔會有福射影響呢?

今日睇到有個 post, 話上海同廣東沿海都好似測到幅射喇, 我仲未買呀, 而家都唔知仲買唔買好.

禁止訪問

大宅

回覆 萬榮太太 的帖子

我都book 咗 22/4-27/4飛去上海 (一家大小)
真係很擔心.......

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 焯媽媽 的帖子

我地都係住火車站附近,不過係間新酒店.我們一家三口,bb16個月,坐港龍玩足七日
7000(計埋稅)

侯爵府

梅媽媽 發表於 11-3-29 22:51
回覆 焯媽媽 的帖子

我地都係住火車站附近,不過係間新酒店.我們一家三口,bb16個月,坐港龍玩足七日

機票幾時出發??

我同老公兩個, 住hoilday inn downtown, 很ok, 因為我係慶祝特別日子的, 酒店就為我準備了一個驚喜!!

驚喜價4200元.

梅媽媽  星期日我地去探親和玩.

侯爵府

焯媽媽 發表於 11-3-23 22:50
我重味準備好杭州的行程, 應該會坐高鐵轉的士去西湖,

以前去過西湖, 係坐船的費用包埋景點的入場費, 唔 ...

我坐的士由杭州火車站 > 西湖, 的士費 11元.

西湖, 湖濱路> 三潭印月> 另加一個自選景點, 盛為45元一個人, 大船..(包三潭印月入場)

我由三潭印月> 花港觀漁, 見有很多未盛開的櫻花, (只開了約1/4) 再行去太子灣公園, 超多人, 有很多未盛開的櫻花..

如果想由上海坐高鐵, 必須預售, 原因, 全場爆滿..

梅媽媽  我已托人買票,我們坐火車去,一小時便到  發表於 11-3-30 09:45

禁止訪問

首頁
12345...6

尾頁

跳至