親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

焯媽媽, 我想問水族館你係咪網上買票架, 係咪 credit card 比錢, 到時用卡去拎飛, 好似香港戲院咁架.

侯爵府

Rita 發表於 11-4-12 11:11
焯媽媽,
我又係想plan 去上海自由行, 不過我同老公係新手, 未試過自己plan行程,訂機票/酒店...又要兼顧阿仔 ...

我又係想plan 去上海自由行, 不過我同老公係新手,未試過自己plan行程,自己plan行程好好玩, 比跟團係完全唔同的旅遊形式, 我仔我老公只喜歡自己去, 唔鍾意跟團..

訂機票/酒店...我係港龍買package的, 你亦可以試下大陸的東方, 或春秋航空(廉航199元單程), 可以自己上網book 酒店, 我用開booking.com

又要兼顧阿仔 (10歲) 的興趣, 唔該可唔可以比個行程參考下呢 ? 我今之個行程係我和老公去, 主要係觀光, 無物去博物館什麼的, 但都可以提議比你, 你pm我email啦..

我地主要係想 : 帶阿仔搭下飛機, > 可能港龍較適合

搭下唔同的交通工具> 埔東機場搭磁浮出市區, 上海去杭州搭高鐵,

(如果可以坐埋高鐵就更加好), 去小朋友鐘意的博物館呀之類的地方, 觀光同購物反而係次要. 咁既行程, 舒舒服服的, 可以玩幾多日呢 ? 約5天, (包去杭州2天), 但我和老公無物時間, 只去3天..

可以去邊間旅行社訂酒店機票 ? 大把, 例如ctrip, 港龍, 東航等..

如果要一試搭高鐵, 杭州係未最近的選擇 ? 我無留意蘇州, 唔知上海去蘇州有無高鐵, 地理上蘇州較近..

去埋杭州的話,上海去杭州只係45分鐘車程, 即日來回都得, 但有小朋友可考慮住一晚

玩幾多日最理想 ? 5天吧sorry, 太長氣太多問題.不用客氣..

水晶宮

2024年龍年勳章

焯媽媽 發表於 11-4-12 13:20
我又係想plan 去上海自由行, 不過我同老公係新手,未試過自己plan行程,自己plan行程好好玩, 比跟團係完全 ...

焯媽媽,
thanks !!!! 好詳細呀 !!

pm 左你啦 !!
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

回覆 chanwendy 的帖子

在浦東機場出禁區之後上一層電梯可以行去磁浮站,show boarding pass 買飛或嘟公交卡都係RMB40,130cm以下小童免費,回程亦一樣。記住係磁浮不是地鐵,地鐵好耐架。到龍陽路出閘順住落到地面就係地鐵2號線。基本上130cm以下小朋友喺上海坐公交、地鐵都免費,磁浮、地鐵入閘機傍會有活門俾小朋友過,一般上海人對小朋友都好客氣禮讓。

chanwendy  謝謝你.  資料好詳盡.  發表於 11-4-13 09:26

首頁

尾頁

跳至